Cornel West: “Wij hebben ons leven te danken aan de anarchisten”

12 augustus 2017, Emancipation Park, Charlottesville Virginia. Een gezelschap, vooral bestaand uit geestelijken, staat in een kring om het beeld van Robert E. Lee, de aanvoerder van de Confederatie in de Amerikaanse Burgeroorlog. In de nieuwsberichten gingen de nazidemonstraties van dit weekeinde over het voornemen het beeld weg te halen. Dat was natuurlijk niet het geval, het was zuiver machtsvertoon van de racisten en nazi’s. Cornel West, socialist, theoloog en filosoof was een van degenen die om het beeld stonden en hij sprak erover in Democracy Now. Hieronder een vertaling min of meer alsof de uitgesproken tekst bedoeld is om te lezen. Vertaling AJvdK.

Er was een aantal moedige studenten, van alle kleuren, bij de Universiteit van Virginia, die tegen de neofascisten aan het protesteren waren. De neofascisten hadden hun eigen munitie. En het is heel belangrijk dit in het achterhoofd te houden, want de politie trok zich grotendeels terug. De volgende dag bijvoorbeeld, zouden wij met zijn twintigen, grotendeels geestelijken, die daar stonden, geplet zijn als kakkerlakken als we niet geholpen waren door de anarchisten en antifascisten die naderden, meer dan 300, 350 antifascisten. Wij waren maar met twintig. En wij zongen This little light of mine, begrijp je?


Mavis Staples

De antifascisten en verder vooral de anarchisten hebben in feite ons leven gered. Wij zouden compleet geplet zijn en ik zal dit niet vergeten. Wat betekent dit? Dat de politie zich afzijdig hield enerzijds, zodat we zelfs niet gearresteerd konden worden. Wij waren daar om gearresteerd te worden. Wij konden niet gearresteerd worden omdat de politie zich teruggetrokken had, en daarbij het burgers toestond elkaar te lijf te gaan, met alle gevolgen van dien.

Dus in die zin denk ik dat wat we evenwel echt zien, zuster Amy [Goodman, presentator Democracy Now], dat het Amerikaanse imperium in verval is. De macht van het grote geld, met zwaar militarisme, mogelijk gemaakt door het tot zondebok maken van de meest kwetsbaren, van immigranten, moslims, joden, Arabieren, homo’s, lesbiennes, transen en biseksuelen, en zwarte mensen. De witte suprematie was zo intens. Ik heb nooit van mijn leven die mate van haat gezien. Wij stonden daar, en negen eenheden liepen langs en keken ons recht in de ogen. En ze vloekten tegen mij. Ze boffen dat ik niet mijn heilige geest kwijtraakte, eerlijk gezegd, want ik wilde zelf mee gaan doen. Ik ben christen, maar geen pacifist, Maar ik hield mij in. Maar die mate van haat is maar het toneelspel. Het is het grote geld. Het is de macht van de militairen. En het is de manier waarop deze kapitalistische beschaving ons naar ongelooflijke duisternis en woestheid voert. En het mooie is het terugvechten. Het was mooi om te zien dat alle mensen terugkwamen. Maar er waren meer fascisten dan anarchisten, meer fascisten dan mensen die terug vochten.

1 gedachte over “Cornel West: “Wij hebben ons leven te danken aan de anarchisten””

  1. Pingback: Waarom is er wel socialisme in de Verenigde Staten? | Krapuul

Reacties zijn gesloten.