Centraal Joods Overleg beschuldigt NOS van antisemitisme

Russische karikatuur uit 1919. De jood Trotski richt Rusland te gronde. Sommige waandenkbeelden komen altijd terug. Illustratie: Wikipedia

Het Central Joods Overleg (CJO) beschuldigt de NOS van antisemitisme. Eerder deze week plaatste de NOS onder de kop “George Soros: invloedrijke bemoeial met tentakels in de wereldpolitiek” een artikel met antisemitische hoogstandjes als “De jood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren en heeft zijn tentakels ver uitgestrekt in zowel Europese als de Amerikaanse politiek”. 

Nadat er op Twitter een storm van kritiek losbarstte, werd het artikel ijlings gewijzigd. Hoofdredacteur Marcel Gelauff bood wat slappe excuses aan, maar wentelde zich vooral in zelfbeklag. Volgens Gelauff was het stuk weliswaar wat ongelukkig geformuleerd, maar dat was nog geen reden zo tekeer te gaan tegen de NOS. Iedereen gooit er in een onnadenkend moment wel eens een antisemitische dogwhistle tegenaan, niet dan?

Het CJO neemt dus geen genoegen met het slappe gewauwel van Gelauff en benoemt het artikel voor wat het is: ronduit antisemitisch.