Bindweefsel

Dit is een gastbijdrage van Jolanda @jomisu1965

We kakelen wat af over en weer. Je mond open en er trilt wat lucht uit. Er zullen er vast wel een paar tussen zitten die er naar luisteren.

Wat bereik je met het over en weer elkaar toewensen van de meest vreselijke ziektes? Vergelijkingen waarvan ik aanneem dat die best voor een deel waar kunnen zijn, tot in den treure geanalyseerd maar wat moet ik ermee. Ik kan er mijn muur mee behangen, nieuwe trend?

Waarom gaat het niet over het zoeken naar oplossingen. Kunnen we niet een probleem neerzetten en dan voor dat probleem een oplossing zoeken. Taal is zo’n probleem. Blijven we het islamitische deel van onze bevolking apart behandelen? En voor er weer hele discussies volgen neem ik aan dat iedereen wel begrijpt waarom ik dat deel noem.

Naar mijn idee kunnen werkgevers hier een belangrijke rol in spelen.
Een cursus koeien knuffelen is verplicht want dat bindt. Worden we een hecht team van. Weet je wat ook bindt? De Nederlandse taal.
Waarom laat je als werkgever diezelfde werknemer geen cursus Nederlands volgen zodat hij zijn functie normaal kan uitvoeren.
Nee wij vinden het belangrijk dat hij weet wanneer het Sinterklaas is …dat bindt ook.

En nou hoor ik jullie denken de werkgever weer.. ja inderdaad want als werkgever heb je ook de voordelen omdat die werknemer vaak goedkoper is. Werkgevers binden en we kunnen er vast weer een subsidie aankoppelen. Daar zijn wij goed in in dit land, subsidies voor het houden van biologische kippen, terug naar vroeger toen de kippetjes gewoon lekker buiten aan het tokken waren, dat kakelen hebben wij overgenomen. Laten we er nog even een kosten/baten analyse op los en als dat negatief is dan doen we het niet. Stel je voor zeg, dat iets geld kost.

Als ik erover nadenk is het eigenlijk krankzinnig. Dit land waar wij de veiligheid zo hoog in het vaandel hebben staan, althans dat denken we, laten werknemers de veiligheidscursus voor het behalen van een VCA certificaat in het Turks doen. Zijn de veiligheidsinstructies op de bedrijven ook in het Turks? Nee dat dan weer niet, dan moet er iemand mee die ze na het filmpje vertelt waar ze de kruisjes moeten zetten want anders komen ze het terrein niet op. Is dat onze sociale samenleving. Groepen in de maatschappij blijvend buitenspel zetten?

Ja dus, want dit is makkelijker. We voldoen aan de regels en dat is het belangrijkste. Als er dan weer eens iemand overlijdt door een bedrijfsongeval dan kunnen we in ieder geval op zijn grafsteen beitelen: Hier rust Mehmet in bezit van VCA certificaat.

Wij als samenleving, maatschappij, hoe je het wilt noemen nemen niet meer de moeite. De moeite om echte oplossingen te verzinnen. Nee hoor dan noemen we iemand een nazi, een NSB’er, communist, dan wens je iemand een dodelijke ziekte toe en klaar…opgelucht….

Maar ja, we kunnen ook niet stilstaan bij dit soort dingen, nee we wachten wel weer een Europees of Wereldkampioenschap voetballen of schaatsen af dan zijn we weer 1 of een lekker ongelukje op Koninginnedag want dat bindt ook zo fijn. Dan mogen er nog wel een paar volgen.

Niemand denkt meer, niemand denkt meer na over daadwerkelijke oplossingen. We lallen er maar op los dat vrijheid van meningsuiting een groot goed is, we hollen van hype naar hype en ondertussen verloedert onze maatschappij.

Ons bindweefsel is ziek…cellulitis….onderhuidse onstekingen.. cellulitis is niet te voorkomen, maar je kunt door een gezonde levensstijl zorgen dat de mate van cellulitis tot een minimum wordt beperkt ondertussen zoekend naar een medicijn. De PVV is een zalfje, een zalfje dat van alles belooft, maar niet werkt.

85 gedachten over “Bindweefsel”

 1. PVV is geen zalfje , PVV is onverdoofde liposuctie met een vieze oude stofzuiger als operatie-instrument en een nieuwe Josef Mengele als arts …

 2. Eerlijk is eerlijk op ROCs wordt er moeite gedaan om taalachterstanden weg te werken. Ik heb recentelijk een VCA examen gedaan op een ROC en dat kon alleen in het Nederlands.

  Ik weet echter wel van Poolse werknemers die met een tolk veiligheidscursussen hadden gevolgd bij een bedrijf in Nederland. Een week na die cursus kreeg een van die werknemers een ernstig ongeluk waar uit bleek dat hij een aantal basis principes niet had begrepen.

  Afdoende niveau Nederlands om veiligheidsinstructies te kunnen lezen zou dus een reële eis zijn voor iedereen die in dit land op bouwplaatsen , installaties en andere potentieel gevaarlijke plekken werkt.

  Ik ben tegen inburgeringscursusses die mensen opleiden in bepaalde aspecten van onze cultuur. Wat mensen in dit land moeten hebben is een afdoende kennis van het Nederlands, een globale kennis van staatsrecht (maatschappijleer dus) en een globale kennis van strafrecht (wat mag wel en niet). De rest is niet relevant of leren ze vanzelf.

 3. precies…en niet alleen voor veiligheid…binnen ons bedrijf hebben we dus ook nu besloten om te gaan kijken waar we een goed passende taalcursus kunnen vinden en gaan dit ook verplicht stellen… op deze manier proberen wij ons steentje bij te dragen. @ Sofia van der Linde:

 4. je kan bij diverse instellingen een turkse cursus volgen…zelfs in het turks geexamineerd worden…

 5. #5 Over wat voor soort instellingen en cursussen hebben we het hier?

  Ik heb het ongemakkelijke vermoeden dat dit onder andere geldt voor technische beroepen waar we een tekort aan mensen hebben. VCA certificaten zijn voor dat soort groepen namelijk nodig. Juist in deze beroepen is het extreem onwenselijk als mensen niet goed kunnen communiceren.

 6. De verantwoordelijkheid van werkgevers moet domweg worden opgeschroefd. Als er een ongeval gebeurd omdat een werknemer geen instructies kon lezen en geen aanwijzingen kon opvolgen vanwege een te laag taalniveau dan moet het bedrijf een torenhoge boete krijgen en dan moet de personen die deze werknemer te werk hebben gesteld en een werkvergunning hebben gegeven gewoon aansprakelijke worden gesteld.

  Zonder harde regels en handhaving door de arbeidsinspectie blijven dit soort dingen gebeuren. Zolang het legaal is dan doen bedrijven het; heel simpel.

 7. hangt er vanaf bij wat voor bedrijven je het terrein op moet. De grote bedrijven shell, akzo’s, chemische bedrijven eisen tegenwoordig allemaal dat de mensen die op het terrein komen werken VCA gecertificeerd zijn…zelfs vertegenwoordigers die daar op het terrein komen moeten de veiligheidsinstructie volgen dan volgt er een vragenlijstje en als je die goed hebt ingevuld dan mag je pas het terrein op..dus geld eigenlijk voor iedereen. Ik heb het over VCA cursussen b.v. VCA Nederland biedt cursussen in het turks aan, wij hebben zelfs een turkse examinator kunnen krijgen. Er zijn er heel veel die turkse VCA training aanbieden. google maar eens. Probleem is dat de instructies die de bedrijven hanteren waar je heen moet gewoon in het Nederlands zijn en kunnen ook weer andere regels bevatten. @ Sofia van der Linde:

 8. niet helemaal waar….zolang er een alternatief is…in de vorm van turkse cursussen volgen we de regels en kan een werkgever ook niks worden verweten…papieren zijn in orde…..als dan de voorschriften op het terrein zijn opgevolgd…dan kan de arbeidsinspectie geen boete opleggen omdat dan aan alle voorwaarden zijn voldaan. Werkgevers vinden dat werknemers zelf die moeite moeten doen om Nederlands te leren….werknemers vinden het wel goed zolang het goed gaat…dus blijf je in een cirkel ronddraaien die moet worden doorbroken.

 9. Ik weet van bedrijven die deze problemen met een simpele maatregel ondervangen. Iedereen die op de installatie komt moet een eerst veiligheidsfilm kijken en maakt daarna vragen over de film op de computer. Als je niveau Nederlands onvoldoende is dan kun je niet voldoende vragen correct beantwoorden.

  Ik wil dus niet beweren dat bedrijven in het algemeen van slechte wil zijn. Dat heeft echter ook wel te maken met wet- en regelgeving op dit gebied.

  Ik heb echter ook bij dat soort bedrijven veiligheidsinstructies in het Pools zien hangen…

  Een VCA certificaat zou alleen geldig moeten zijn als het examen ook in het Nederlands is afgenomen.

 10. waar het mij in het algemeen om gaat is inderdaad de moeite die we als samenleving in zijn geheel weer moeten doen om gezond te worden…niet alleen de werkgevers…niet alleen de overheid…iedereen..en misschien moet dat met nieuwe wetgeving als het niet vrijwillig kan.
  Werkgevers kunnen een begin zijn…maar ik ben meer voor het verplicht stellen en belonen dan straffen. Straffen in het uiterste geval. Maar dat is mijn mening….

 11. wij komen regelmatig op bedrijven waar het invullen van het formulier handmatig gaat en dan kan iemand anders hulp bieden…spieken….afkijken…hoe je het ook wilt noemen….is niet waterdicht dat systeem. Helft kan gegokt zijn en dan weten ze het dus eigenlijk nog niet.

  Zoals gezegd het gaat me niet alleen om veiligheid…dit is een voorbeeld het gaat om de oplossing….

  @ Sofia van der Linde:

 12. Dus een oplossing zou kunnen zijn dat werkgevers in het algemeen verplicht worden gesteld om aan werknemers met een achterstand in taal een cursus aan te bieden. Aan de andere kant moet de werknemer deze ook verplicht volgen. Daarvoor kan je een werkgever subsidie geven omdat het een investering is voor de hele maatschappij. Dat zou een begin zijn voor een deel van het taalprobleem en inderdaad dit soort certificaten zouden alleen geldig mogen zijn als ze in het nederlands zijn gevolgd. Ook zou er veel meer uniformiteit moeten komen bij de verschillende bedrijven. Ieder bedrijf heeft zijn eigen voorschriften. De basis zou hetzelfde moeten zijn. Maar dat is een andere discussie 😉

 13. De oplossing is afdoende middelen tot scholing en bijscholing bieden ook aan volwassenen. Mensen op het bestaansminimum moeten dit betaald krijgen of tenminste een aanzienlijke korting krijgen.

  Het is al zeker 30 jaar een probleem dat het UWV moeilijk doet over toestemming geven voor scholing omdat mensen dan niet permanent beschikbaar zijn voor werk. (ja het UWV heette vroeger anders maar daar gaat het niet om).

  Heel veel langdurig werklozen blijven echter werkloos omdat ze geen relevante kennis hebben en/of hun kennis niet met diploma’s kunnen aantonen. Als er meer mogelijkheden voor scholing waren dan zouden zelfs een redelijk aantal WAO-ers weer aan het werk kunnen. In deeltijd weliswaar maar dat is toch iets.

 14. `De moeite om echte oplossingen te verzinnen. Nee hoor dan noemen we iemand een nazi, een NSB’er’

  Spijt me wel, maar wat PVV betreft zijn Godwins terecht. Daar kan Wilders wat aan doen, maar nee, hij doet er liever een schepje bovenop. Dus: `to call a spade a spade’, zoals de Britten zeggen, ik ga niet in eufemismen praten als het over de volksmennerij van G.W. gaat.

 15. De zogenaamde “oplossingen” van de PVV bestaan uit etnische registratie. Het doel is overduidelijk. Mensen beoordelen op hun afkomst in plaats van hun daden en hun persoon. De “oplossing” wordt mensen van de verkeerde afkomst voor zelfs geringe vergrijpen verbannen uit Nederland.

  We leven in een van de veiligste landen ter wereld. Ook als we hier wel werden geteisterd door bendeoorlogen in Mexicaanse stijl dan was het nog altijd fout om mensen op basis van hun afkomst te vervolgen. Ik zou het alleen iets begrijpelijker vinden.

  In Nederland roepen Rechtse idioten echter om het inzetten van het leger tegen een stel ontspoorde kinderen en tieners in Gouda terwijl je daar gewoon de politie en jeugdzorg voor kan gebruiken. Het feit dat de PVV daarvoor het leger wil inzetten zou een snugger persoon toch moeten doen inzien hoe gering de problemen in dit land eigenlijk zijn.

 16. Abdul Alhazred Schreef:

  Spijt me wel, maar wat PVV betreft zijn Godwins terecht. Daar kan Wilders wat aan doen, maar nee, hij doet er liever een schepje bovenop. Dus: `to call a spade a spade’, zoals de Britten zeggen, ik ga niet in eufemismen praten als het over de volksmennerij van G.W. gaat.

  Als het kwaakt als een eend dan is het waarschijnlijk een eend.

 17. http://www.vcanl.nl/uploads/examenreglement%2015%20maart%202011.pdf
  3.6 Het examen wordt schriftelijk afgenomen. Bij een Basisveiligheid VCA examen
  bestaat de mogelijkheid van een voorleesexamen.
  3.7 Het voorleesexamen (uitsluitend VCA Basis) wordt rustig en duidelijk voorgelezen.
  Elke vraag wordt (indien nodig) twee maal voorgelezen. De kandidaat krijgt geen
  uitleg of toelichting bij de examenopgaven, de examenduur kan met maximaal
  100% worden verlengd. Van een voorleesexamen wordt een geluidsopname
  gemaakt.
  3.8 De examens Basisveiligheid en VOL VCA zijn in een beperkt aantal andere talen
  dan de Nederlandse taal beschikbaar. VCA Basis: Alle EU-talen en Turks; VCA
  VOL: Engels, Duits en Frans; VCA VIL-VCU uitsluitend in het Nederland

  Na de lagere school een stoomcursus LTS timmeren gevolgd waarin veiligheid op de bouwplaats uitvoerig werd behandeld werd ik in 1962 tewerkgesteld voor het weekloon van zegge 29,75 welk ik thuis moest afdragen voor de kost en inwoning. Zo ging dat toen en dan kon je bedelen voor zakgeld. Wat later werd gastarbeid een issue. Op mijn vraag aan mijn vader toendertijd waarom er ongeschoolde gastarbeiders uit verweggiestan werden gehaald was zijn antwoord omdat Nederlanders te lui zijn om te werken. En daar kon ik het mee doen. Dezelfde vraag kan nu gesteld worden aan ons Kabinet met gedoogstatus. Maar het correcte antwoord is omdat zij nog goedkoper het werk doen. Naar veiligheid wordt daarbij niet gekeken. Zo’n examen is een doekje voor het bloeden. Inmiddels een jongere broer verloren die sneuvelde in de strijd op de arbeidsmarkt. Verbreizeld in een betonvloerelementenfabriek en ter plekke gestorven, een weduwe met drie kinderen achterlatend. Drie andere broers en een zus zijn inmiddels 100% afgekeurd en versleten. Ik zei de gek is de oudste en heb het allemaal zien gebeuren hoe Nederland een kolonie werd van z’n eigen Nederlanders.

  Bovenstaande info komt van deze site: http://www.vcanl.nl/basisveiligheid-vca
  1 daagse Basisveiligheid VCA cursus (B VCA)
  VCANederland organiseert door heel Nederland de 1 daagse Basisveiligheid VCA cursus, ook wel bekend als B VCA.

 18. heftig….daarom is voorlichting en het begrijpen daarvan toch erg belangrijk…veiligheid in bedrijven staat toch hoog in het vaandel hoor…iig bij ons…maar een ongeluk kan altijd gebeuren…als het ongeluk voorkomen kan worden dan moeten er maatregelen genomen worden en die ontwikkeling is gaande binnen de bedrijven maar daar moet ook het geld voor aanwezig zijn. Als je geen geld hebt als bedrijf kan je ook niet investeren. Het blijft een wisselwerking…winst maken en investeren in veiligheid.

  Maar dit was een voorbeeld voor het grotere probleem de taal….en de discussie lijkt zich nu daarop toe te spitsen en dat was niet mijn bedoeling.

 19. Goede beheersing van de taal van het land waar je woont en werkt is essentieel. Verkleint de kans op misverstanden en vergroot de kans op integratie en participatie.
  Het is een cliché, ik weet het, maar dat is het niet voor niets.

 20. en dus moeten we er iets mee doen…geen vrijblijvendheid maar verplichting en moet iedereen aan meewerken ….@ Ab:

 21. Ik heb geen verstand van het leidend onderwerp hier, maar wat betreft taal kan ik wel het een en ander zeggen. Jolanda geeft hier een goed voorbeeld van de risico’s die erbij komen kijken indien alles in de eigen taal gaat. De branche moet maar zien wat het beste is.

  Een beetje relativering is wel vereist. Autorijders hebben een rijbewijs, maar een ongeluk is zo gebeurd. En er zijn duizenden verkeersdoden, maar toch heeft niemand het over het verbieden van de auto.

  Mijn moeder heeft op haar 65ste nog een diploma Nederlands schrijven en lezen gehaald, iets waar ik zeer trots op ben… ik was zelfs op haar “diploma-uitreiking. 😉

  Als mijn moedertje destijs op haar 65ste een diploma kan krijgen, dan is er geen excuus voor een 35 of zelfs 55 jarige Turk, Pool, Zweed of Marokkaan om het niet te kunnen, mits ze geen randdebielen zijn.

 22. jolanda Schreef:

  heftig….daarom is voorlichting en het begrijpen daarvan toch erg belangrijk…veiligheid in bedrijven staat toch hoog in het vaandel hoor…iig bij ons…maar een ongeluk kan altijd gebeuren…als het ongeluk voorkomen kan worden dan moeten er maatregelen genomen worden en die ontwikkeling is gaande binnen de bedrijven maar daar moet ook het geld voor aanwezig zijn. Als je geen geld hebt als bedrijf kan je ook niet investeren. Het blijft een wisselwerking…winst maken en investeren in veiligheid.
  Maar dit was een voorbeeld voor het grotere probleem de taal….en de discussie lijkt zich nu daarop toe te spitsen en dat was niet mijn bedoeling.

  Twee keer heftig dan zul je bedoelen. Het paradigma de leugen regeert en de waarheid crepeert is helaas te gemakkelijk geformuleerd voor onze intellectuelen om daar nu eens wat tegen te ondernemen. Ondernemen dan uiteraard in de definitie van:
  op zich nemen,
  aanvangen te doen of te doen verrichten,
  beproeven,
  wagen:
  iets van belang ondernemen,
  aanvaarden,
  altijd met het bijdenkbeeld dat er zwarigheden aan de volvoering verbonden zijn;
  n.l. een vijandige aanslag.

  En dus niet alleen in de definitie van speculeren.

  Zoals de dikke van Dale het woord ondernemen voor alle Nederlanders definieert,
  behalve dan zo blijkt voor intellectuelen.
  Tot dan, tot er echt iets wordt ondernomen blijf ik bij mijn paradigma,
  de leugen regeert en de waarheid crepeert.

  http://lelystad.flevopost.nl/index.php?n_id=45091&s_id=742
  “‘Dodelijk ongeval bij Dycore; hoge boete
  woensdag 27 februari 2008 12:15
  ZWOLLE/LELYSTAD – Omdat er in mei 2005 een dodelijk bedrijfsongeval gebeurde bij betonvloeren fabrikant Dycore in Lelystad, is het bedrijf dinsdag veroordeeld tot een boete van 35.000 euro. Die geldstraf was ook tegen het bedrijf geëist. Bij dat ongeval kwam een 47-jarige monteur om het leven.

  De rechtbank in Zwolle acht het bedrijf schuldig aan het niet goed beschermen van haar werknemers. Extra kwalijk is het volgens de rechter dat Dycore na een eerder dodelijk ongeval in 2004 onvoldoende maatregelen heeft genomen om nieuwe ongelukken te voorkomen. Een van de redenen dat de rechter conform de eis heeft gevonnist.

  De onderhoudsmonteur raakte tijdens werkzaamheden bekneld tussen een dalende lift en een transportband. Hij kwam hierdoor om het leven. Volgens de arbeidsinspectie, justitie en dus ook rechtbank was de situatie op de werkvloer destijds niet veilig genoeg. Vandaar een boete wegens overtreding van de arbeidsomstandighedenwet.

  De veroordeling komt op dezelfde dag dat Dycore een Europese prijs wint voor het ‘lichter en veiliger maken van zware tilwerkzaamheden‘. Sinds het tweede dodelijke ongeval is er wel veel verbeterd qua veiligheid bij het bedrijf.”‘

  http://www.xs4all.nl/~ac/europa/polen.html
  “‘De terugname van vluchtelingen en migranten die over Pools grondgebied het Schengengebied zijn binnengekomen, wordt geruild voor de visumvrijheid voor Polen. Polen wordt daarmee een arbeidsreservoir voor de EU, omdat Poolse ingezetenen zich vrij naar en in het Schengengebied kunnen bewegen. Zo werken aan de opbouw van Berlijn, waar 50.000 bouwvakkers dagelijks aan het werk zijn, vele duizenden Polen zonder werkvergunning en tegen een laag uurloon mee.'”

  Nederland is een kolonie waarin het bestuur ervan uitheems is.

 23. @ jvd heuvel

  hahahahahah, ja gelukkig ja hahaha. Je was al blij dat ik geen comment had heh. Ik had je door hoor hahahaha. Nee ook geen gedoe dit keer over Vrede. Ander keertje hahahaha. Zonnetje schijnt.

 24. Ja Jolanda, dat eerdere ongeval was mijn broer en het was op precies dezelfde plek onder precies dezelfde lift op precies dezelfde dodelijke manier. 35.000 euro? Het zal de slaven op de werkvloer een personeelsuitje naar de efteling schelen.

 25. Dat is iets waar je idd trots op mag zijn. Als je iets echt wilt dan kan je dat bereiken. En tegelijk is dat dus het probleem….stimuleren…..meedoen…niet in je eigen comfortzone blijven zitten….hele klus…maar moet lukken….@ Neal Lachman:

 26. jolanda Schreef:

  ook jij mist mijn punt…..@ Abdul Alhazred:

  Dacht van niet. Tip: de onnavolgbare film van Bertolucci, Novecento, met Donald Sutherland in de rol van ontluikend bruinhemd. (Je weet wel, die die poes van de linksmens slinks op het italiaanse punthek gooide)
  Gelukkig is Sutherland in werkelijkheid links.
  30 jaar geleden zou ik durven hebben zweren dat zoiets nooit en nimmer in ons Nederland zou gebeuren anno 2011! Het zou dom zijn als rood Nederland dit zomaar opnieuw laat geschieden, geheel zonder adequate weermiddelen tegen de weerzinwekkende fascistische agressor, want zo mag je dat uitschot van zo’n Wilders toch wel noemen dunkt me!! 😥 .

 27. Bedenk me net dat ik zelf al hetzelfde bedrag [35.000 euro] heb moeten betalen middels een stopzetting van mijn bijstand omdat ik geen medewerking wenste te verlenen aan een eis van de gemeentelijke uitkeringsinstantie [SZ] om een omgekeerde bewijslast te weerleggen met gegevens die ik niet heb en niet kan verkrijgen maar die zij naar later nog zou blijken zelf wel hebben geachiveerd….! Artikeltje 4:6 van de algemene bestuurs wet ABW doet je dan de das om. Twee en een half jaar zonder inkomen plus de daaruit voortkomende rentes en deurwaarders en gerechtskosten, nee het is eigenlijk nog meer dan die 35.000 euro. Nederlands bestuursrecht is het recht van een slaaf in het koloniaal wingewest Nederland en dient alleen het bestuur ter meerdere eer en glorie voor de VOC mentaliteit van ons Kabinet met gedoogstatus. http://www.geennieuws.com/2010/01/nederland-van-kolonisator-tot-wingewest/ Hun ware agenda wordt zeer nauwkeurig verzwegen door alle partijen en het bedrijfsleven inclusief de media. De leugen regeert en de waarheid crepeert.

 28. Juist door de problemen adequaat aan te pakkken ontneem je bestaansrecht van dit soort partijen…en je kan en mag blijven roepen dat het bruinhemden zijn…maar zoals ik zei in mijn blog…wat moet ik ermee…..en een oplossing komt er niet….denk mee….kom met een oplossing…blijf niet hangen in dat analyseren…….@ Abdul Alhazred:

 29. Ik merk bij een aantal reacties dat pvv het lijdend voorwerp is ..het gaat hier juist om oplossingen te zoeken voor de problemen zodat bestaansrecht van de pvv wordt ondermijnd. Daar moet het overgaan….onderhand weten we wel hoe de tegenstanders over pvv denken en vice versa…..stop die energie in oplossingen en doe niet of er niets aan de hand is….dat is de fout die gemaakt is in het verleden…..die moeten we niet nog eens maken…

 30. Dat jij met oplossingen wil komen is prima maar dat betekent niet dat wij hier nu plotseling ophouden met het duiden van de actualiteit.

  Overigens vind ik het lulkoek dat de PVV middels oplossingen moet worden bestreden.

  Jij valt kennelijk in de categorie “Wilders benoemt de problemen maar hij heeft geen oplossingen”.

  Ik val in de categorie “Wilders is een zwijn en benoemt geen reet”.

 31. dat is jouw mening en ja ik ben van de categorie oplossingen zoeken ipv te blijven schreeuwen.
  Hoe was het ook al weer…..schelden betekent onmacht? En je mag van mij Wilders noemen wat je wilt en hopelijk lost dat wat op voor jou…misschien je frustratie….. @ jvdheuvel:

 32. jvdheuvel Schreef:

  Dat jij met oplossingen wil komen is prima maar dat betekent niet dat wij hier nu plotseling ophouden met het duiden van de actualiteit.
  Overigens vind ik het lulkoek dat de PVV middels oplossingen moet worden bestreden.
  Jij valt kennelijk in de categorie “Wilders benoemt de problemen maar hij heeft geen oplossingen”.
  Ik val in de categorie “Wilders is een zwijn en benoemt geen reet”.

  Amin Sheik Al Habasa Amin

 33. ik zeg ook niet dat je moet ophouden…wel lezen…maar je kan ook ondertussen je energie stoppen in het zoeken naar oplossingen voor een probleem…..of wil je de problemen in stand houden? daar lijkt het op in ieder geval.@ Al Bakrastani:

 34. Er zijn woonwijken met problemen zoals overvallen, voertuig criminaliteit, inbraken en agressieve jongeren.

  PVV oplossing: zet het leger in

  Het leger is echter helemaal niet voor dat soort problemen. Soldaten zijn bijvoorbeeld niet getraind om jouw auto of scooter terug te vinden.

  Een dergelijke “oplossing” geeft ook een verkeerde voorstelling van het probleem. Er is niet een oplossing. Overvallen en voertuigcriminaliteit zouden bestreden moeten worden door gespecialiseerde recherche teams. Meer blauw ook ’s nachts laten patrouilleren zou diefstal, inbraak en overvallen kunnen tegengaan. Voorzieningen voor jongeren gecombineerd met meer blauw op straat zou agressie van jongeren tegen kunnen gaan.

  De PVV oplossing voor het probleem in Jolanda’s artikel zou examens in het Turks verbieden zijn. Een meer genuanceerde oplossing is examens weliswaar alleen in het Nederlands, maar wel investeren in onderwijs zodat volwassenen en jongeren hun niveau makkelijk en betaalbaar kunnen opkrikken.

 35. Volgens mij heb je last van tunnelvisie. Mijn stukje gaat over het taalprobleem en de manier waarop we daarmee omgaan in onze maatschappij ..het is geen analyse van Wilders en wat Wilders roept en doet zou mij een zorg zijn, ik zeg wel dat pvv geen oplossing is. Dat is wat anders.

 36. @ jolanda:

  Het is erg vermakelijk om de beste stuurlui aan wal te zien… Soms moet men zich bedenken of ze met hun verheven gevoel eigenlijk niet zelf zorgen voor het instand-blijven van het probleem. Passiviteit is een gevaar in tijden van extremisme. Krapuul vervult een functie in de samenleving. Het bericht een deel van het publiek over de wandaden en wangedrag (wat valt onder krapuliteiten) van politici en media.

  Maar het is al triest genoeg dat wij van krapuul ons zouden moeten verantwoorden waarom wij bestaan en waarom wij dit doen. Er waren eind jaren dertig ook groepen mensen die tegen de dicriminatie waren van de Joden… onder hen waren de voorlopers van het latere verzet. “Stop het verzet, daardoor vergroot je het probleem wellicht!”, zouden anderen weer roepen.

 37. Dit is in ieder geval een inhoudelijke reactie en komt met alternatieven. De oplossingen van de PVV zijn mijn oplossingen niet maar er moet wel een oplossing komen…en dat wil ik bereiken. Het is toch makkelijk om te zeggen. PVV zegt dit …is onzin…..punt….? Ondertussen is het probleem in zo’n wijk niet opgelost en worden mensen steeds radicaler….en wordt een standpunt van de PVV steeds aantrekkelijker…hoe meer onmacht hoe radicaler…..@ Sofia van der Linde:

 38. Ik zeg ook niet stop het verzet….maar ondertussen moet je wel iets verzinnen om zo’n pvv tegen te gaan…..en dat mis ik in de discussies…en Krapuul hoeft zich daarvoor niet te verantwoorden…ik reageer wel op de reacties. @ Neal Lachman:

 39. @ jolanda:

  Nou, als ik inhoudelijk naar jouw stuk kijk dan is iig de introductie een beetje een soort beklag, en dat zie ik terug in je reacties.

  Jij mag vanaf de zijlijn en af-en-toe lezer je mening hebben, maar om dan ook nog eens (herhaaldelijk) te gaan roepen dat er geen oplossingen worden aangedragen is wel een misse opmerking. Veel redacteuren van krapuul komen met opinies en analyses, en sommigen zelfs met oplossingen of ideeen. Ik raad je aan om eerst de site beter te lezen en dan bedenken of je echt kritiek wilt geven.

 40. jammer dat je er nog even bij zegt dat het een PVV oplossing zou zijn om de examens in het turks te verbieden. Voor mij is het geen PVV oplossing, geen SP oplossing maar een sociaal wenselijke oplossing. En juist omdat de vrijblijvendheid in het verleden heeft gefaald moet je iets anders verzinnen en mijn idee zou zijn om te beginnen bij de werkgevers en daar te investeren. @ Sofia van der Linde:

 41. @ jolanda:

  Maar je commentaar betreft de gehele site en de “manier waarop”. Laten we weer terug naar het onderwerp gaan. Ik heb al eerder gereageerd en heb er niets aan toe te voegen.

 42. Het is echt zo……geloof me…….en ja er zitten er ook tussen die echt tegen de islam zijn…en voeren dus de boventoon….roepen het hardst….schelden het hardst…en dat is zo jammer…@ Neal Lachman:

 43. ik dacht dat dit een open podium was…mijn stuk is niet bedoeld voor Krapuul…mijn stuk is bedoeld om weer te geven hoe ik het zie…hoe ik het ervaar….op twitter…in mijn omgeving…ik geef geen kritiek op Krapuul en ook niet op hun redacteuren…Ik vind het geweldig dat deze mogelijkheid er is. Maar als je reageert op een stuk krijg je een reactie…..@ Neal Lachman:

 44. jolanda Schreef:

  jammer dat je er nog even bij zegt dat het een PVV oplossing zou zijn om de examens in het turks te verbieden. Voor mij is het geen PVV oplossing, geen SP oplossing maar een sociaal wenselijke oplossing. En juist omdat de vrijblijvendheid in het verleden heeft gefaald moet je iets anders verzinnen en mijn idee zou zijn om te beginnen bij de werkgevers en daar te investeren. @ Sofia van der Linde:

  Symboolpolitiek en Turkje pesten …Hoogovens gaf decenia lang aparte opleidingen in het Spaans , In de USA kan je in veel staten je rijexamen doen in elke geschreven taal die bestaat … Waarom zoveel moeite om alle examens in een stervende taal als het Nederlands te doen ….

 45. Ik heb gezegd dat alleen maar de examens in het Turks verbieden een PVV oplossing zou zijn.

  Ik ben ook gezegd dat ik vind dat alle examens voor VCA in het Nederlands dienen te zijn. Die examens in het Turks bestaan omdat er blijkbaar toch een grote groep mensen in Nederland met Turks als moedertaal niet een afdoende niveau in het Nederlands heeft. Dan moeten mensen wel de kans hebben om dat niveau alsnog betaalbaar zo snel mogelijk op te doen.

  Voorlees examens duiden er op dat de examen kandidaten functioneel analfabeet zijn. De vraag is hoe dat komt en wat je daar aan kunt doen.

  @57 Nederlands is geen stervende taal. Er zijn meer mensen die Nederlands als eerste of tweede taal spreken dan in het hele Scandinavische taalgebied.

  Een rijexamen is iets radicaal anders dan een VCA certificaat en meer gespecialiseerde certificaten. Als je geen veiligheidsinstructies in het Nederlands kunt lezen en een werkvergunning niet kunt lezen dan hoor je niet op bouwplaatsen en installaties te werken.

 46. jolanda Schreef:

  stop die energie in oplossingen en doe niet of er niets aan de hand is….dat is de fout die gemaakt is in het verleden

  Denk je dat ik VVD of CDA heet? Want die doen alsof hun neus bloedt en steeds niets aan de hand is.

 47. @#58
  Heel veel leerlingen op ROCs hebben heel veel moeite met Engels. Turkse en Marokkaanse jongeren met onvoldoende niveau Nederlands spreken vaak niet of nauwelijks Engels. Ik heb cursussen in het Engels gevolgd in Nederland en dat voor mij als luisteren naar nagels op een schoolbord. Zoveel fouten. De meeste Nederlanders overschatten hun niveau in het Engels schromelijk.

  Zorg gewoon voor voldoende mogelijkheden om functioneel analfabetisme en taalachterstand in te lopen.

 48. jolanda Schreef:

  Ondertussen is het probleem in zo’n wijk niet opgelost en worden mensen steeds radicaler…

  Kan ik duizend voorbeelden geven, laat maar dicht bij huis blijven. Toen een kiezersgroep – de Molukkers ooit steeds gingen radicaliseren, kwam de staat toen in actie. Weet je nog? Volgen, afluisteren, controleren enz..enz.. Sommige werden afgeschoten of gevangen genomen.

  Zou ik dezelfde werkwijze willen voorstellen op den duur omtrent de PVV. Je zocht naar oplossingen? Die zijn reeds aanwezig en reed gebruikt. Je moet je alleen van de selectieve aanpak vrijmaken.

 49. Jolanda.
  Over hoe de leugen regeert en de waarheid crepeert.ten vaveure van het mismaakte hogere doel.en welke politieke stromingen het debat met opzet vervuilen.hoe deze mevrouw Jolanda een issue-tje te berde brengt dat hout snijdt maar met de foute intentie.het verdedigen van een partij die dit issue alleen maar misbruikt om ongenoegen en ressntimenten aan te wakkeren en daarmee het debat in de verkeerde richting te stuwen.hoe een debat met zulke intriganten überhaupt onmogelijk is.hoe de waarheid wordt gestolen en geheeld.in de betekenis van doorvergekocht.en weer op de markt komt in vervalste gedaante om de leugen te versterken.hoe de dubbele bodem van hun hypocrisie in die verborgen agenda maar niet wordt gedetecteerd.hoe de gedoogstatus van het rechsste Kabinet sinds voor de oorlog van VVD CDA PVV zich aan heling van wat issue-tjes van waarheid schuldig maakt om het totaal rijp voor een debat te maken dat alleen nog maar gaat over wat hun verborgen agenda bevat.hoe schadelijk voor het land en haar bewoners dit is en dat deze mevrouw zegt dat dit niet gezegd mag worden.
  Over hoe dit schadelijke vervuilen van het debat in de haarvaten van de samenleving in zijn totaal terecht komt.hoe daarin geen issue meer normaal besproken kan worden doordat er door dit rechsste Kabinet ooit met gedoogstatus steeds maar weer belangrijke issue’s in gijzeling worden genomen en.hoe deze mevrouw Jolanda wel gelijk heeft maar dit op het conto van de verkeerde partijen zet.hoe gevaarlijk dat is kan zij uit ‘slands geschiedenis leren en.hoe zij dit ook kan leren uit de waargebeurde feiten die ik haar hier heb verteld.
  Zo ziet het er in het echt uit Jolanda.dus gaat u zich maar daar eerst in verdiepen.maar weest u voorzichtig want u wordt zomaar ook gegijzeld als u per ongeluk met een goed idee komt.
  Kortom als rechs linkse issue’s steelt en links rechse dan heet die overkoepelende politieke stroming fascisme.het is goed dat de inwoners van het wingewest Nederland daar aan worden geherrinnerd.

  Maar hoe komt Jolanda dan anders aan het idioote idee om mij van mijn werkloosheidsuitkering werkgevers mee te financiëren om hun gastarbeiders te helpen Nederlans te leren.hoe gek denkt die blonde feeks Wilders mij te krijgen.hoe koloniaal neonazionistisch probeert hij dat neokolonialisme op ons land te projecteren.hoe denkt hij wel met steun van dit meest rechse Kabinet ooit zijn fascisme bespreekbaar te maken.daar zal ik bij mijn volle verstand niet intrappen.Jolanda wel.

 50. Je trekt conclusies die ik niet geopperd heb. Ik probeer juist niet links en niet rechts te denken ik verdedig geen partij daar kunt u mij ook niet van betichten. Ik zeg ook niet dat mijn oplossing goed is. Ik laat me of probeer me niet te laten leiden door partijen…maar invloeden, opvoeding en omgeving bepalen natuurlijk wel mijn mening. Ik laat me daarbij leiden door mijn eigen inzichten. Ik heb met geen woord gerept over waar ik hier het geld voor vandaan zou halen. En ik ben niet een van hun…ik ben ook een werknemer…en ik hoop toch echt dat de werkloosheidsuitkering blijft bestaan want ook ik moet er wellicht ooit gebruik van gaan maken maar daarvoor heb je wel mensen nodig die werken en bedrijven die werk verschaffen zo simpel is het. Mijn intenties zijn goed bedoeld. Ik zeg ook niet dat het niet gezegd mag worden…wat ik zeg is…het leidt naar mijn bescheiden mening tot niets….. @ Sjuul van Dissel:

 51. @ nexus m.:
  alle partijen hebben zich daar schuldig aan gemaakt naar mijn idee…en nog…niet specifiek een partij….en ook de maatschappij op zich…wij dus….

 52. Ja dat is waar en excuus daarvoor dat ik het verkeerd oppak….en ben het met je eens dat er veel meer geinvesteerd moet worden in taal….en dan kom ik toch weer terug…die verantwoording ligt grotendeels bij de werkgevers…dus maak er maar een verplichting van..stimuleer het….leg sancties op…whatever…..@ Sofia van der Linde:

 53. jolanda @jomisu1965 Schreef:

  Je trekt conclusies die ik niet geopperd heb. Ik probeer juist niet links en niet rechts te denken ik verdedig geen partij daar kunt u mij ook niet van betichten. Ik zeg ook niet dat mijn oplossing goed is. Ik laat me of probeer me niet te laten leiden door partijen…maar invloeden, opvoeding en omgeving bepalen natuurlijk wel mijn mening. Ik laat me daarbij leiden door mijn eigen inzichten. Ik heb met geen woord gerept over waar ik hier het geld voor vandaan zou halen. En ik ben niet een van hun…ik ben ook een werknemer…en ik hoop toch echt dat de werkloosheidsuitkering blijft bestaan want ook ik moet er wellicht ooit gebruik van gaan maken maar daarvoor heb je wel mensen nodig die werken en bedrijven die werk verschaffen zo simpel is het. Mijn intenties zijn goed bedoeld. Ik zeg ook niet dat het niet gezegd mag worden…wat ik zeg is…het leidt naar mijn bescheiden mening tot niets….. @ Sjuul van Dissel:

  Ja Jolanda.dank je de koekoek.die constatering had ik ook al gedaan.maar dat neemt niet weg dat niemand kan vermijden dat de politiek naar je toekomt.dat je daar niet vrijblijvend consequentieloos op kan reageren.wie erover zwijgt stemt toe en wie ertegen ageert moet over een enorme berg vuilnis heen roepen.en maar hopen dat een toehoorder aan de andere zijde nog niet onder het vuilnis bedolven is.wat tegenwoordig in de allermeeste gevallen het geval is.

 54. jolanda Schreef:

  PVV zegt dit …is onzin…..punt….? Ondertussen is het probleem in zo’n wijk niet opgelost en worden mensen steeds radicaler….en wordt een standpunt van de PVV steeds aantrekkelijker…hoe meer onmacht hoe radicaler…..@ Sofia van der Linde:

  Over het bestrijden van radicaliteit heb ik je reeds een antwoord gegeven en zonder onderscheid te maken, mocht het o.a. PVV aanhang betreffen, verwijs ik je naar de terrorismebestrijding in Nederland.

  Verder vind ik de opmerkingen van Sjuul op je adres terecht want je blijft zelf maar kletsen zonder einde, terwijl je beweert dat je oplossing wil.

  1. Iedereen op dit website is het mee eens, zover dat ik het gelezen heb, dat er degelijk onderwijs Nederlandse taal aanwezig moet zijn. Dit is de oplossing en 100% antwoord op je stukje. Als je nog iets zoekt, dan moet je het met naam noemen en ophouden met eindeloos kletsen.

  2. Er is overigens een tegenspraak in je stellingname. Van de ene kant noem je een bepaalde wijken als probleem en oorzaak van radicalisering, van de andere kant betrek je de PVV aanhang als gevolg hierin. Ik heb de landkaart van de verkiezingen bekeken en ik heb ontdekt dat de grootste aanhang van PVV in Limburg is, op het platteland en dus – zeer opmerkelijk – o.a. op plekjes waar weinig buitenlanders te vinden zijn.

  Mijn levenservaring elke dag is ook hetzelfde – neem aan dat ik op een plekje woon waar bar weinig buitenlanders en/of gekleurde mensen te vinden zijn. Regelmatig maak ik mee dat men over de vermeende buitenlanders gaat fulmineren en PVV roemt, terwijl men geen enkel aanraking met bovengenoemde problematiek heeft.
  Met enige regelmaat vraag ik dan: “Maar heeft u/heb je het zelf meegemaakt of..?” waarop het antwoord is “Nee, maar mijn neef die zegt,…of mijn schoonvader zegt..” en van hetzelfde trant waaruit blijkt dat een groot deel van de aanhang van PVV(VVD) wordt gekenmerkt door hokjes denken en opleven, inleven van EIGEN vooroordelen.

  Conclusie: wat men als PVV(VVD) aanhang vertelt zijn vooral opgeblazen praatjes die over de eigen vooroordelen een heleboel vertellen, maar dus niet of heel erg weinig over de werkelijke feiten. Het komt op modder gooien op buitenlanders neer.
  Heet is dus een simpele hetze over moslims en/of buitenlanders.

  Moet ik dan rekening met PVV houden als ze zelf geen enkel rekening met de rest van hun medelanders houden? Moet ik de PVV intolerantie als leidend voor Nederland beschouwen?

 55. Mijn stuk waar ik mee begon is een constatering van mij op wat er in de samenleving leeft en hoe men tegenwoordig met elkaar omgaat. Ik heb het niet over krapuul en of de redacteuren.

  Het punt van de wijken bracht jij zelf in de discussie….ik heb daar alleen op gereageerd. k heb niet gezegd dat dat de pvv aanhang is. Sorry maar je draait het om.

  Zoals gezegd mijn constatering over de maatschappij, de politiek, burgers is dat er heel veel geschreeuwd wordt en een oplossing achterwege blijft. Politici voorop. Ik reageer op jullie reacties…dacht ook dat dat de bedoeling was van deze site om een discussie te voeren..los te maken? Dat jullie daarbij ook nog eens de redacteuren zijn…kan ik niks aan doen.

  Ik zoek hier verder niks heb mijn punt gemaakt.

  @ nexus m.:

 56. De neteligheid sprak er voor mij de titel bindweefsel en PVVzalfje om mee te eindigen.

  IK stel dat taal geen bindmiddel maar een communicatie middel is om afspraken met elkaar te kunnen maken.
  De inhoudelijke waarden waarover men elkaar taalkundig verstaat, begrijpt zijn afhankelijk van de cultuur en culture invloeden van die landen en streken vanwaar uit de taal afkomstig is en van waaruit men denkt, communiceert .

  Pas als je kan denken in andermans taal, beheers en begrijpt men waar men het als taal eigen over heeft.
  .
  Ik stel dus dat taal bestaat uit afspraken en cultuur verbonden afgesproken afspraken als onderscheid tussen de 2 als communicatie middel.
  Dezelfde voertaal spreken houdt niet in dat verschillende culturele begrippen samenkomen.
  Amerikaans Engels en Engels spreken is al een andere manier denken , m.aw.. dit bindt de Amerikanen en Britten als dezelfde volkeren niet. .

  Ik stel het als een voornaam onderscheid omdat beheersing van de Nederlandse taal als integrerend bindmiddel voor anderstalige culturen in de Nederlandse cultuur, ronduit onzin is.
  Geboren en getogen Nederlanders zijn geen culturele eenheid omdat men Nederlands spreekt.

  Het nut van Nederlandse taalbeheersing als voertaal is een praktisch nut om afspraken met elkaar te maken en om deze afspraken goed te kunnen begrijpen.

  Ik weet nagenoeg niets over wat er op de laaggeschoolde arbeids markt plaats vindt behalve dat dit een schimmige markt was toen 1ste generatie arbeids gast arbeiders werden binnengehaald dat dit zo blijft qua EU vrije arbeids migratie. .
  Als voorbeeld over de laatste kom ik met NS schoonmakers staking van enige tijd geleden.
  Daaruit bleek dat een percentage EU arbeidsmigranten nauwelijks of geen Nederlands sprak en/of analfabeet waren.
  Procentuele verhoudingen over autochtone ongeletterdheid in verhouding tot, mate daarvan als onbekend Het centrale uitgangs punt is laag geschoold met daarbij en/of ongeletterdheid.
  De SP kwam met dezelfde idee, nl. dat werkgever de schoonmakers van Nederlands taal cursussen als werkgevers verantwoording diende te voorzien.
  Ik weet niet of dit er van gekomen is, maar stel dat.
  Nederlandse taalvaardigheid voorziet niet in het begrijpen van arbeids contracten.
  Men hoeft ook geen analfabeet of semi ongeletterd te zijn om onvoldoende zicht op de juridische ins en outs van arbeids contracten te hebben.
  Dit gaat voor Nederlands laag geschoolden en daar waar dit contracten met buitenlandse werknemers betreft, op.
  Juridische terminologieën zijn daarnaast lands eigen naar lands wetgeving.

  Er zou m.i. verplicht moeten zijn om een juridische expertise en een in tolk te schakelen voordat een laag geschoolde arbeidskracht een contract ondertekent.
  Volgens mij valt dit alles uiteindelijk onder Europese regels/wetgeving, trapjes glazenwassers, veiligheid op bouw terreinen, steigers, in fabrieken en wat meer.
  Werknemers horen volledig op de hoogte van het juridisch onverantwoord risico nemen te zijn.
  In een steeds schimmiger laaggeschoolde arbeids wereld waar recht op arbeids voorwaarden en sociale voorziening als recht op steeds verder afglijden om aan deze markt de goedkoopste handen en voeten te geven, is het afnemen van Turk in het Nederlands over VCA examen omdat hij onvoldoende in de Nederlandse taal zou zijn geïntegreerd een linguïstische drog redenering die dient om van laag en laagst geschoolden een neerlands sprekende markt worst te maken.
  Het ontging me en ontgaat met nog steeds wat dezelfde taal spreken als bindweefsel middel voor verschillende culturen met een PVV zalfje als niet afdoende te maken had.

  Als ik de aanname dat taal een bindweefsel is, lands eigen voertaal die niet als cultureel eigen maar uit lands streken , dialecten , steden als levende taal bestaat verder in de loupe neem, is dit de wens om 1 taal als lands taal , taal als van culturele invloeden gespeend, als taal dicatuur in te voeren.

 57. Jolanda, Katja. Krijg toch echt het idee, Katja bekent het zelf eerlijk, dat jullie absoluut geen benul hebben hoe op de werkvloer het niet spreken van dezelfde taal het werk, de sfeer, de omgang met elkander, en bij uitbreiding de veiligheid beheerst. Geen werkgever die zich daar druk over maakt. Daarin ben ik het met Jolanda eens en niet oneens geweest. Van een gemeenschappelijke voertaal kan ook al geen sprake zijn of de werkgevers moeten ervan uitgaan dat handen en voeten etc. als gemeenschappelijke voertaal effectief genoeg is om elkaar te zeggen wat gezegd moet worden. Dat ik dat hier ook nog eens moet duiden. Heb ook wel aan een productiestraat tussen gastarbeiders gewerkt. Maar hier over mijn keybordtje gebogen klik ik de vertaalfunctie van googlechrome even aan en dan is het weer duidelijk, in kromtaal weliswaar maar toch, en dat geldt voor jullie net zo. Engels zul jullie wel beheersen maar ik niet zo. En dan zijn er nog veel meer talen tussen het hebreeuws en chinees waar google geen moeite mee heeft. Maar op de werkvloer tussen laag of ongeschoolde collega’s is het levensgevaarlijk. En dat is het al sinds begin 60-er jaren.
  Van die arbeiders op de werkvloer is als collega’s onder elkaar dus al bijna 60 jaren grof misbruik gemaakt van hun beschaving en tolerantie, en hun motivatie om het werk gedaan te krijgen onder wat voor omstandigheden dan ook die hun werkgever, en in het verlengde de leidinggevenden inclusief ondernemingsraad, arbeidsinspectie, collectief arbeidsomstandighedenoverleg van werkgevers en werknemersbonden, de wetgever het Parlement en de uitvoerende macht inclusief Justitie etc. etc. en ga zo maar door. En dan is er nog zo iets als jurisprudentie waaraan gewerkt kon/kan worden.
  Maar ik met mijn hoogst afgemaakte opleiding van de LTS moet het ze allemaal, jullie incluis voorkauwen. En dan komen er zulke zwatelaars als Pimp Fortuyn of Blondy Greet, en neem van mij aan dat er nog vele van dat soort avonturiers zullen volgen die in hiaten van ons Neerlands bloed en bodem, wingewest Neerlandia, haar door sektaristisch onderwijs oliedom en debiel gezagsgetrouw werkvolk wordt geselecteerd bij de poorten van werkplaatsen, fabrieken en bedrijven of waar er dan ook maar werkvolk nodig is. Maar na Pimp en Greet worden de kantoren nu bevolkt door parasieten die overal een ietssistisch ideetje over mogen te berde brengen.
  Mijn idee. Jullie mogen het allemaal helemaal zelf bedenken en waarmaken. Ondertussen zal ik maximale schade aan dat systeem toebrengen. Het wingewest Neerlandia zal geen winst meer opleveren. Nee het zal eerst haar ereschuld betalen.

  “‘Als ik de aanname dat taal een bindweefsel is, lands eigen voertaal die niet als cultureel eigen maar uit lands streken , dialecten , steden als levende taal bestaat verder in de loupe neem, is dit de wens om 1 taal als lands taal , taal als van culturele invloeden gespeend, als taal dicatuur in te voeren.”‘ Wat een lulkoek Katja.

  “‘misschien moeten er meer mensen gaan roepen……@ Sjuul van Dissel:”‘ Nee Jolanda er moet een intelligente dialoog zijn voorzover bestuurders er zelf niet uitkomen.
  😆 Allaaf…!

 58. Er zijn oplossingen voor vastgelopen stadswijken en tegen onderlinge afgrenzing. Afgrenzing tussen generaties, tussen mannen en vrouwen en tussen etnische groepen. Maar, zoals de auteur van dit stuk en anderen uitleggen, dat kost tijd, energie en creativiteit. Met een intelligente en onafhankelijke aanpak is het vaak mogelijk gebleken, om verschillende groepen en categorieën in 1 stadswijk te engageren in een gezamenlijk project.
  Dat is hoe mensen functioneren. Niet vanuit een abstract “multicultureel” ideaal, maar concreet, vanuit de overweging dat wat je samen kan doen, beter uitpakt, dan wanneer je het alleen doet.
  Turkse groentewinkels vervangen een deel van de door monopolies verjaagde middenstand. Marokkaanse ondernemers in de IT geven kansen.
  Als je niets doet, blijven Turken en Marokkanen steken in hun eigen wereld. Net zoals de -veelal bejaarde- autochtone “rest-bewoners”. Breng ze samen. Bedenk een gezamenlijk project dat de capaciteiten van elk van de groepen benut. Echt. Negen op de tien keer werkt het!
  Maar zelden gunt men dit proces de tijd.
  De christelijke Amsterdamse diamantbewerker in de achttiende eeuw, die van zijn gemeentelijke overheid eiste dat de in zijn ogen deloyale concurrentie van Joden moest worden verboden (omdat ze grote gezinnen hadden, van buiten kwamen en een onverzoenbare culturele achterstand zouden hebben [Geschiedenis van Amsterdam, deel II2]), dat gildebestuur kon niet bevroeden, dat een eeuw later joodse en christelijke diamantbewerkers(sters) samen een voorbeeldige vakbond, de ANDB, zouden vormen, die model zou staan voor de eerste moderne vakbeweging in Nederland, het NVV.
  In deze tijd hoeft het geen eeuwen te duren. 5 à 10 jaar per stadswijk zijn genoeg.
  Dat was en is het idee achter de Vogelaar-wijken.
  Helaas worden de projectleiders die dergelijke uitdagingen aankunnen, steeds schaarser.
  Maar degenen die zeggen, dat je er niet alleen mee toekomt, om de idiotie van Wilders aan te klagen, maar dat je ook moet kunnen laten zien dat je oplossingen werken, die hebben het grootste gelijk van de wereld!

 59. Sjuul waarom denk je dat ik dit stuk schreef juist omdat ook bij ons op de werkvloer er mensen zijn die hier hun hele leven al wonen en heel weinig begrijpen. En als ik dan zie hoezeer je als bedrijf aan allerlei regels moet houden t.a.v b.v de veiligheid maar dat die regels dus eigenlijk een wassen neus zijn en alleen bedoelt om zichzelf in te dekken. Er is een hoop veranderd op het gebied van veiligheid…spuiters die nu wel PBM’S $ragen bv…de meeste autospuiters vroeger kregen vaak kanker..en ja ook ik heb een zwager gehad die op 43 jarige leeftijd is overleden waarschijnlijk door zijn werkomgeving….het is alleen niet te bewijzen. Ik probeer en ik doe het nu ook om vanuit de werkgever er iets aan te doen…en ik heb ook geen universitaire opleiding zelfs geen hbo opleiding. Kom uit een azrbeidersgezin waarbij beide ouders altijd heel hard gewerkt hebben. Mijn moeder heeft school niet afgemaakt omdat ze thuis mee moest helpen….ik weet wel degelijk waar ik over praat. Het verschil ttussen mijn moeder – laagopgeleid en een laagopgeleide allochtoon is de taal….maar laagopgeleid wil nog niet zeggen dat je dom bent ..dat je dan behandelt moet worden als een kleuter….sommige hebben de mogelijkheid niet gehad en dat is wat anders. Taal is een communicatiemiddel true…maar naar mijn idee ook een bindmiddel want als je elkaar begrijpt kun je ook iets accepteren en dat bindt.@ Sjuul van Dissel:

 60. Sjuul van Disssel,

  Ik denk dat niemand het op dit forum het oneens met Jolanda’s voorstel om Nederlandse taal cursussen als te geven op werkgevers conto te stellen.
  En dat we bij onderwijs moeten zijn om discriminatie van etnische groepen die de ned taal onvoldoende beheersen tegen te gaan, goed taalonderwijs daar een probaat bestrijdings middel voor is.
  Maar wie zegt dat een in het ned. afgenomen VCA examen bij anderstalig laag geschoolden dusdanig blijft hangen om veiligheids voorschriften alleen in het Nederlands op te kunnen hangen?.
  Veiligheids voorschriften horen in alle aanwezige werknemers talen in grote letters met alle symbolen erbij zichtbaar te zijn, ook na het in ned. VCA geslaagd zijn.
  En wie zegt dat met genoemde cursussen, anderstaligen alle ins and outs zoals geschreven in arbeidscontracten, kan begrijpen?

  Ik vind het hele integratie debat een enge politieke gekte, los gebroken virus die burgers als wel of niet geïntegreerd in een Ned. talige cultuur die als eenheid al niet bestaat, voor wil schotelen.
  Het politieke debat gaat daar er al jaren over, wat ik me daarbij voor moet stellen is mij bijster.
  En niet alleen dat, culturele integratie is een democratie niet op te leggen is en dat is maar goed ook.
  Ik heb geprobeerd te verwoorden dat dezelfde voertaal spreken een praktisch nut dient.
  En dat dezelfde voertaal spreken niet inhoudt dat mensen daarmee in dezelfde cultuur geïntegreerd zijn, taal geen bindweefsel middel als oplossing voor integratie problemen biedt. .
  Het was al moeilijk genoeg om daar niet mee in de knel te raken, onderscheid tussen culturele integratie en voertaal aan te brengen in dat de 2 niet hetzelfde zijn. ..
  Ik heb geprobeerd dit weer te geven.
  Uw schitterend verwoorde reactie scherpte politieke misleiding daarover alleen maar verder aan.

  Het hele ellendige benauwende integratie debat is niet meer dan een politieke mirage om over de hoofden van het wel en wee van haar burgers, haar beleid mee te maskeren.
  En om dit beleid, de goedkoopste arbeids krachten als prioriteit, nu EU arbeids migratie als economisch profijt beginsel aan te houden.
  Maar er wel media mee aan de haal gaan over hoe slecht etnische minderheden als bevolkings groepen wel niet geïntegreerd zijn.

  Hou het debat bij de Ned.. rechtstaat en/of daar zaken de mist in zijn gegaan.[Zoals het gaat speelt ned. joods christelijke cultuur als te bewaken erfgoed tegen buitenlandse indringers hoofdrol.

  Uit uw reactie
  ”En dan zijn er nog veel meer talen tussen het Hebreeuws en chinees waar Google geen moeite mee heeft. Maar op de werkvloer tussen laag of ongeschoolde collega’s is het levensgevaarlijk. En dat is het al sinds begin 60-er jaren.’

  Deze nadruk onbrak zeker in mijn SP schoonmakers voorbeeld waarin ik ter bescherming van laaggeschoolde arbeidskrachten, juist stelde dat juridische expertise en tolken verplicht voordat ondertekening van arbeids contracten/voorwaarden plaats vindt, hoort te zijn.
  Zonder dit goed begrepen te hebben kan de werkgever niet alleen onwettelijke eisen aan werkuitvoer stellen, de werknemer heeft geen poot om op te staan als hij niet heeft begrepen waarvoor en wat hij getekend heeft.
  Duidelijk dat dezelfde voertaal spreken uit veiligheid noodzaak is, een sociaal communicatie weefsel, iets uit kunnen wisselen als menselijke noodzaak het leefbaar te houden. .
  Ik zie gemeenschappelijke voertaal als bindweefsel middel om grof misbruik van schimmige werkgevers te lijf mee te gaan.

  Dat is een andere ingang dan het verfoeilijke integreren in de Nederlandse cultuur debat dat zich als politieke dwang hobby, waaronder dezelfde voertaal als culturele voorwaarde om een acceptabel onderdaan te zijn, zich over heeft land als kleingeestig eng gedachtengoed heeft verspreidt.
  .
  Verdonk wilde nota bene de Nederlandse taal in de publieke ruimte als verplicht te spreken stellen, alle gastarbeiders mond dicht in de publieke ruimte.

  Terwijl dit zuiver beschouwt, linguïstische discriminatie over welke taal men spreekt is en verder doorgetrokken dicht bij eigen lands taal als dictatuur komt.
  Mijn laatste zin was m.i. geen lulkoek al was de rest gebrekkig .
  Ik heb taal als uitgangspunt genomen en als middel om allochtonen mee te discrimineren gesignaleerd.

 61. pfffjoe katja je schrijft veel maar ik heb moeite je te volgen. Laten we het houden bij het feit dat je het ermee eens bent dat taal mede een verantwoordelijkheid wordt voor de werkgevers.

  Taal is geen cultuur maar een onderdeel daarvan en cultuur is geen taal maar het een sluit het ander niet uit naar mijn idee. Taal is wel iets waardoor mensen elkaar begrijpen en dus kunnen accepteren wat naar mijn idee leidt tot binding in de samenleving. Binding vind ik ook iets anders dan intergratie, inburgering. Taal is een onderdeel van de binding onderling maar dat is mijn idee.

  Wat je aanhaalt over arbeidscontracten dat is niet alleen een probleem voor anderstaligen hoor. Ik kan je uit ervaring vertellen dat als er zich een probleem voordoet in de arbeidsverhouding je je dan pas realiseert wat je eigenlijk hebt ondertekend. Maar daarvoor is er ook nog de wet, CAO en niet te vergeten advocaten. Daarbij is mijn ervaring dat een voorwaarde in een contract ten nadele van de werknemer t.o.v. de wet en of CAO sowieso wordt verworpen. Maar zoals gezegd dit is een hele andere discussie.

 62. mijn idee is ook dat juist door het blijven aanbieden van anderstalige cursussen, voorschriften etc.etc. je juist mensen blijft uitsluiten als groep @ katja:

 63. @ Huib:

  Laan we eens kijken via welke lijntjes dat debat daarover tegenwoordig verloopt: http://www.youtube.com/watch?v=1CPavbRLrFU&feature=related

  Kwestie van IN HET NEDERLANDS verschillende talen te spreken. Dat elke [vorm van] dialoog [heeft] vernietigt. Wat mij betreft mogen eerst de beeldschermen die zulk misbruik van communicatie maakt op zwart. Niet alleen omdat mij dit een hoop ergernis bespaart maar omdat het een eerste vereiste is gebleken. Je hebt volkomen gelijk Huib maar nieuwe generaties moeten het doen. Maar als de communicatie met de oude generaties ontbreekt. Zoals die voorheen wel bestond in politieke en belangenverenigingen. Daar zijn nu buurtverenigingen bijgekomen? Moet ik nog zien gezien de lijntjes waarlangs de communicatie wordt gedicteerd via de media. En dan is de cirkelredenatie weer rond.

 64. Net zo op zwart als het linkse kader dat er toe deed op zwart ging door weer een ander explosief importproduct. Anticommunisme. Antiislamisme. Antiwatnext? Antineonazionisme? Het zou het eerste antiisme zijn dat niet arbeidersvijandig is.

  “‘In deze tijd hoeft het geen eeuwen te duren. 5 à 10 jaar per stadswijk zijn genoeg.
  Dat was en is het idee achter de Vogelaar-wijken.
  Helaas worden de projectleiders die dergelijke uitdagingen aankunnen, steeds schaarser.
  Maar degenen die zeggen, dat je er niet alleen mee toekomt, om de idiotie van Wilders aan te klagen, maar dat je ook moet kunnen laten zien dat je oplossingen werken, die hebben het grootste gelijk van de wereld!”‘

  Met stip….. 🙂

 65. En inderdaad, taal is geen cultuur maar (levend) onderdeel daarvan, cultuur is geen taal, geen beginnen aan ,hoogstens te proberen .
  Ik heb er ook veel bijgehaald , zonder meer, het wilders zalfje stoorde.
  Inburgeren gaat nergens over , verder met alle haken en veiligheids ogen die ik me alleen maar voor kan stellen , flex werkers alls sorts, gewoon een goed plan!
  Zou ook Engels waar van toepassing , het per bedrijf bekijken ivm EU arbeids migratie als werkvloer talen culturen doolhof?.

  Goed plan maar niet voor wilders politiek dat hier m.i. los van staat..
  Zie reactie Huub over Vogelaar wijken , locale aanpak waarmee naar mijn weten Ellen Vogelaar op pad werd gestuurd om zonder weggelegd budget, de middelen bij woningbouwverenigingen moest zien los te krijgen.
  In hoeverrre de media in Wilders knettergek politiek een rol in heeft gespeeld om het hele plan de prullebak in te krijgen, is ook de vraag.

  Off topic.
  Weetje. Non verbale comunicatie speelt voor zo.n 93% hoofrol en doorslag in alle menselijke handelingen, zakelijk of niet..
  Hoe dit zit met media beeldvorming , foto.s, lichaams taal van politici naar keuze redactie belichten, hijgere pers journalisten, mediacratie , the mind boggles.

 66. Bindweefsel in het grote verhaal en in het kleine verhaal.

  Het grote verhaal van klokkeluiders die uiteindelijk wel de publiciteit hebben gehaald en het kleine verhaal van klokkeluiders in spé. Over die laatsten wil ik het hebben, de aspirant klokkeluider die die vermelding niet verdient doordat wat hij aan de openbaarheid tracht te brengen al bij voorbaat geframed is. Waardoor het geen eervolle zaak meer is om zulks tegen de hoofdstroom in toch te willen doen omdat die persoon er zelf mee geconfronteerd is geworden of omdat hij weigert zich een slachtofferrol aan te meten die hem kleiner maakt dan die is. Maar toch zijn zaak ziet als een onrecht dat meer mensen wordt aangedaan door overheden, en door bedrijven die door overheden daartoe alle gelegenheid krijgen en dat dit buiten het publicitaire grote verhaal blijft. Waardoor het allemaal buiten de publiciteit blijft met groter onrecht naarmate een door publicitaire framing veroorzaakte hoofd tegenstroom heftiger wordt. Een aspirant klokkeluider die dat aan de kaak wil stellen krijgt te maken met een dubbel obstakel. Niet alleen het obstakel van hoe kan ik het bekent maken maar ook het obstakel van wil men er wel van weten. Hij heeft dan af te rekenen met de onrecht veroorzakende instantie en met de onrecht tolererende samenleving. Met onrecht dat zo algemeen is dat eerst een hele samenleving zich dit onrecht moet aantrekken voor het aan de grote klok kan worden gehangen. Er dient dan eerst een taboe te worden doorbroken.

  We zouden kunnen denken dat er anno 2011 er geen taboes meer bestaan en we zouden ons kunnen afvragen of dat wel zo is. Wie het zich afvraagt komt tot de verrassende constatering dat de economie zich zonder taboes niet die plaats in de samenleving kan veroveren die het doet en heeft gedaan. Middels een opeenstapeling van ontelbare bouwstenen, elke bouwsteen een taboe, een klein tragisch verhaal, een tragedie. Een opeenstapeling die ineenstort zodra één tragedie als zijnde ongerechtigt wordt verwijderd. Omdat dit ongewenst is worden alle tragedies tot een taboe gemaakt. Waardoor een aspirant klokkeluider zich uitput in ogenschijnlijk tragiek-komische kleine verhaaltjes die als cabaretteske info/enter-tainment onze beeldschermen en geluidsboxen vult met het taboe eigen holle ginne gappen om het zogenaamd onvermijdelijke. Het is de verwording van wat om de tafel zitten om naar een oplossing van een probleem toe te praten, de dialoog ooit was. Wat onbespreekbaar is geworden.

  Wanneer zelfs bij duidelijk en overtuigend wettelijk bewijs klokkeluiders nog door hun openbaar making van mistanden daarvoor een onaanvaardbare prijs betalen maar voor de media wel het grote verhaal neerzetten. Dan is er voor het kleine verhaal in alle gevallen zeker helemaal geen genade. Mijn vraag is of daar niet eens wat aan gedaan kan worden middels al was het maar met juridische bijstand die onafhankelijk is van de door framing veroorzaakte hoofd tegenstroom, dwz middels een advocatuur die z’n nek uitsteekt. En dan bedoel ik geen Juridisch Loket van de overheid of het SociaalRaadsliedenwerk want dit zijn instanties voor mensen met een lage zelfredzaamheid. Want ook in genoemd geval geldt dat wie over voldoende in en overzicht beschikt en zijn mond opentrekt vanuit een afhankelijke positie aan die overheid is de pineut doordat hij niet over een onafhankelijke advocatuur kan beschikken die voor hem zijn nek uitsteekt doordat het een enorme berg werk is als een advocaat het goed zou willen doen. Mijn ervaring is dat dit presies is waarop zo’n overheid of bedrijf op uit is.

  Ik zeg het mezelf en anderen zo vaak. Veroordeel niet de onervaren onschuld omdat dat is wat gezegd wordt het kind met het badwater weggooien. Maar soms doe ik het toch tegen beter weten in omdat het ook nodig is een discussie proberen los te maken die ergens toe leidt. Namelijk op z’n minst een begin maken met werken aan het oplossen van het probleem.

  Jolanda: “‘Wij als samenleving, maatschappij, hoe je het wilt noemen nemen niet meer de moeite. De moeite om echte oplossingen te verzinnen. Nee hoor dan noemen we iemand een nazi, een NSB’er, communist, dan wens je iemand een dodelijke ziekte toe en klaar…opgelucht….
  Maar ja, we kunnen ook niet stilstaan bij dit soort dingen, nee we wachten wel weer een Europees of Wereldkampioenschap voetballen of schaatsen af dan zijn we weer 1 of een lekker ongelukje op Koninginnedag want dat bindt ook zo fijn. Dan mogen er nog wel een paar volgen.
  Niemand denkt meer, niemand denkt meer na over daadwerkelijke oplossingen. We lallen er maar op los dat vrijheid van meningsuiting een groot goed is, we hollen van hype naar hype en ondertussen verloedert onze maatschappij.
  Ons bindweefsel is ziek…cellulitis….onderhuidse onstekingen.. cellulitis is niet te voorkomen, maar je kunt door een gezonde levensstijl zorgen dat de mate van cellulitis tot een minimum wordt beperkt ondertussen zoekend naar een medicijn. De PVV is een zalfje, een zalfje dat van alles belooft, maar niet werkt.”‘

  Het grotere probleem is dat er steeds weer opnieuw vanuit de basis opnieuw aan moet worden begonnen want helaas als iets eenmaal werd geinstitutionaliseerd dan is het routinewerk geworden dat gaat langs vastgelegde paadjes waarbuiten nieuwe problemen zich aandienen die niet in het stramien, niet binnen de grenzen van [de organisatie van] de organisatie vallen. Zogezegd een vreemde structuur hebben. Ik kan ook zeggen, een vervreemde structuur hebben, maar de waarheid is dat die vervreemding bij [de organisatie van] de organisatie is ingeslopen. Met een organisatie bedoel ik alles wat opgericht of spontaan is ontstaan dat een probleem of problemen aan de basis van de samenleving wil oplossen in bedrijven, overheden, scholen, buurten etc.etc. waar mensen met elkaar te maken krijgen onder omstandigheden die zij zelf niet direct kunnen bepalen. En daarbij gebeurt het onvermijdelijke. Deze strijd maakt de vijand van die strijd, die dit om wat voor reden dan ook is, ook sterker, en daarbij hoeft hij niet steeds opnieuw te beginnen. Dat maakt het voor een liefhebber van de chaos, zo’n wildersiaan, zo gemakkelijk. En in de huidige tijd wordt met explosieve importproducten gespeeld zoals nog niet eerder in de geschiedenis in de salon’s en de politiek en de media werd gedaan. De NSB heeft nooit een regering een gedoogstatus kunnen/hoeven verlenen doordat toen er effectiever tegen werd opgetreden, of moet ik zeggen dat zij dichter bij de toenmalige regering stond want dat zou ook heel goed kunnen maar dat zij daardoor in verhouding minder electorale steun kreeg.

 67. Het hele stukje ging er mij meer om dat ik gewoon mensen zelf weer eens wil wakker schudden…dat ik als HR manager zelf ook een verantwoording heb naar het personeel toe en naar de directie. Ik kan ook een bijdrage leveren aan het probleem…en als meer mensen dat gaan doen…moeite doen….niet blijven afwachten tot de politiek weer eens een plannetje verzint waar ik toch niet aan mee doe…ik woon niet in een vogelaars wijk….de “gemiddelde” burger moet ook weer ergens bijbetrokken worden..die vallen eigenlijk overal buiten…(misschien weer een hele andere discussie maar je rolt van het een in het ander) .@ katja:

 68. @ jolanda @jomisu1965: Don’t see what the cuntrie can do for you but see what you can do foor the cuntrie of zoiets was het wat Kennedy aan z’n precidentschap hielp.

  Doon’t sie what tze kuntrie ken doe foor joe but sie what joe ken doe foor tze kuntrie of zoiets was wat John F. Kennedy aan z’n presidentschap hielp. En toen brak de hel voor hem los. Burgerrechten, Vietnam, 60ties, sjhot det net als Maarten Luther King. Gaan we dezelfde geschiedenis maken in ons land?

  Moest het even opzoeken:
  De elementen waar HRM voortdurend aandacht aan moet besteden, zijn:
  Permanent leren. Veranderingen volgen elkaar snel op.
  Onderlinge samenwerking. Door middel van instellen van kwaliteitskringen bevordert men de onderlinge samenwerking en ontwikkelt men collectieve verantwoordelijkheid.
  Versterken van de onderlinge betrokkenheid van de onderneming en het imago in de markt. Vertrouwen in het merk door middel van customerservice (klantenservice) is het concurrentiewapen van de onderneming.
  Het beschikbaar stellen van een set van actuele informatie in de vorm van HR Analytics, waardoor stuurinformatie voor de lijn continu beschikbaar is. http://nl.wikipedia.org/wiki/Humanresourcesmanagement

  Het beroep van tijdwaarnemer/controleur heeft zich verder ontwikkeld maar wat ze doen is nog hetzelfde. Raporteren, suggereren, oordelen over plas en poeptijd.

  Had toch echt verwacht het ergens over te kunnen hebben met je maar je zegt alleen maar waarom je je stukje schreef of waarom niet. Ga je ook zelf wat doen?

  Humanresourcesmanagement (Engels: human resource management, letterlijk “beheer van menselijke productiemiddelen”), afgekort HRM, is een veelgebruikte term die zoiets betekent als “personeelsbeleid”, (afdeling) “personeelszaken” of “strategisch personeelsmanagement”. Vaak echter wordt humanresourcesmanagement gezien als een specifieke invulling van het personeelsbeleid. ❗

 69. Sjuul, je eerdere reactie m.b.t. klokkenluiders daarvan begrijp ik niet goed wat dat met mijn stukje te maken heeft. Als je het hebt over het insluipen van bepaalde structuren binnen een organisatie die niet wenselijk zijn en die blijven bestaan domweg omdat ze er zijn en niemand er wat aan doet dan ben ik het met je eens. Klokkenluiders fenomeen heb ik zelf meegemaakt in onze organisatie en heeft bij ons goed uitgepakt. Ik ben geen standaard HR manager, ik ben een praktijkmens en probeer vanuit die zienswijze te handelen. En ja sjuul ik doe er wat aan…in ieder geval binnen onze organisatie…en ik zal ook proberen om andere daarin te motiveren omdat ik ervan overtuigd ben dat het bij “ons” de burgers vandaan moet komen…de overheid faalt nl. in vele opzichten….

  Luister…ik werk al 25 jaar binnen dit bedrijf…en soms zijn het gewoon dure woordjes in een nieuw jasje…het uitgangspunt moet ten alle tijde zijn te proberen het personeel te motiveren, te stimuleren zodat ze zich voor het bedrijf willen inzetten…en niet dat ze zich moeten inzetten..kansen bieden….en dan mag je het van mij noemen wat je wilt….voor mij is het sociaal beleid.

Reacties zijn gesloten.