Bewoners Grenfell Tower klaagden al jaren over brandveiligheid

De bewoners van Grenfell Tower, de flat in Londen die vannacht in brand vloog, hebben de eigenaar er de afgelopen 5 jaar 8 keer op gewezen dat het het gebouw niet veilig was.

Glenfell_Tower_fire
Illustratie: Wikipedia

Zo waarschuwden de bewoners, die zich verenigd hadden in de Grenfell Action Group, dat het gebouw slechts één nooduitgang bevatte. Mocht die geblokkeerd raken, dan zouden veel bewoners als ratten in de val zitten. Ook wezen de bewoners op defecte bedrading die regelmatig stroomstoten veroorzaakte. Naast de bewoners had ook de brandweer de eigenaar gewezen op brandrisico’s. Zo bleken meerdere brandblussers al ruim een jaar niet meer getest te zijn. Op enkelen stond zelfs het stempel “afgekeurd”. Voor de eigenaar was dat alles blijkbaar geen reden in te grijpen.

Het gebouw is eigendom van de Kensington and Chelsea London Borough Council, maar wordt beheerd door de Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO). In november 2016 noemde de Grenfell Action Group KCTMO “an evil, unprincipled, mini-mafia who have no business to be charged with the responsibility of  looking after the every day management of large scale social housing estates”. De actiegroep zei te vrezen dat “alleen een catastrofe” de incompetentie van KCTMO aan het licht zou brengen.

Hoeveel slachtoffers er zijn is niet bekend, maar volgens de BBC gaat het om “meer dan één of twee”. Zeker 50 mensen zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

1 gedachte over “Bewoners Grenfell Tower klaagden al jaren over brandveiligheid”

  1. Pingback: Britse regering: geen bijdrage voor vervanging brandbare gevelbekleding flats | Krapuul

Reacties zijn gesloten.