Betalen voor het indienen van klachten over de politie

Althans dat risico zou je kunnen lopen, namelijk als je klacht over de politie niet terecht wordt geacht, zo stelt CDA-kamerlid Coşkun Çörüz voor. Net zoals dat bij een rechtszaak gebeurt. Maar daar wou minister Ivo Opstelten de financiële drempel ook al voor verhogen, alhoewel die over dit voorstel dan weer wél zijn twijfels heeft.

Het lijkt me een bijzonder slecht idee. Rechtsgelijkheid is al niet honderd procent omdat nu eenmaal niet iedereen een dure advocaat kan betalen, maar als dat soort ongelijkheid nu ook al op het niveau van het indienen van klachten zou worden ingevoerd komen we toch wel op heel negentiende-eeuwse toestanden uit, toen de politie slechts diende om de bezittende klasse en hun bezittingen te beschermen.

 

10 gedachten over “Betalen voor het indienen van klachten over de politie”

 1. Misschien dat we het net zo als in Turkije tijdens de Kemalistische dictatuur kunnen doen , Bij klachten over de politie word je adres aan de betreffende agenten gegeven en die komen het even “thuis bij je uitpraten ”
  Coşkun Çörüz is een schoolvoorbeeld van wat Malcolm X een “huisneger ” noemde .. Alles verkocht om maar door zijn CDA meesters geacepteerd te worden

 2. Dit is gewoon een ordinaire intimidatie maatregel.

  Wat wordt het volgende fascistische voorstel? Het afschaffen van de rijksrecherche als bezuinigingsmaatregel?

 3. Nou worden klachten over de politie bijna altijd als ongefundeerd terzijde gelegd, dus dat wordt extra vangen.

 4. Ja, dat is ook een leuke manier om mensen te ontmoedigen om aangifte te doen.

  Politieagenten worden vrijwel nooit veroordeeld. Ook niet bij disproportioneel geweld. De huidige situatie is al heel onrechtvaardig.

  Maar goed het CDA regeert met een partij die vindt dat een agent bij voorkeur geen administratieve rompslomp moet hebben als hij iemand overhoop schiet.

 5. Moeten we straks ook gaan betalen als wij “ten onrechte” een ambulance laten komen? Stel dat je een steek in de borststreek voelt en je linkerarm opeens niet meer kan bewegen en dan in paniek een ambulance laat komen? En stel dat dan de ziekenbroeder constateert dat het gaat om een verrekte borstspier…Moet je dan van deze meneer ook de rekening van die ambulance betalen? Of je ziet dat iemand mishandeld wordt, belt de politie maar als die komt zijn de daders al weg. Krijg je dan ook een rekening? Leuke wereld wordt dat…

 6. Het stuk en de reacties zetten me toch aan het denken!
  Waar klagen de mensen nou over tegen de politie?
  Ten onrechte een bekeuring gekregen omdat ze geen gordel droegen en de agent het smoesje niet geloofde?
  Te hard gereden en dat dit niet waar was? Weggeduwd omdat ze niet wegggingen en dus niet voldaan hadden aan een bevel van de politie omdat ze zich bemoeiden met de situatie waarin de politie aan het werk was? Klappen hebben gebeurd van de politie in de horeca omdat ze tussen de relschoppers stonden maar niks deden? Ik ben echt geen voorstander van een politiestaat, vaak zat bekeuringen gekregen en in mijn jogere jaren van de politie wel eens te horen gekregen op te rotten toen ik te dichtbij stond toen ze iemand aanhielden. Mensen klagen vaak omdat ze hun gelijk niet krijgen op dat moment en vaak weigeren aan te nemen dat ze zelf het gaspedaal te ver hebben ingedrukt. Dat ze zelf diegenen zijn die tussen de relschoppers gaan staan om stoer te doen totdat ze de wapenstok voelen!
  Er zullen echt wel situaties zijn waarin de klager gelijk heeft en krijgt maar het gros klaagt alleen maar om te klagen of onder een bekeuring uit te kunnen komen! Van mij mogen deze zaken, die vaal al duidelijk zijn na het lezen van hun klacht, belast worden! Belast deze lui die ten onrechte klagen achteraf! Dat is het eerlijskte! Iedereen mag en moet kunnen klagen over de politie maar als blijkt dat je ten onrechte hebt geklaagd… effe zeiktax aftikken svp! Geloof het of niet maar de meeste klagers zijn de Henks en Ingrids!

 7. Dus je bent tegen de afschrikkings-taks, Piet-Ahmet. Daar gaat het om. Als mensen ten onrechte klagen, weet de rechter daar wel weg mee. Het OM hoeft niet beschermd te worden achter een rijkeluis-muur.

 8. Dat is het probleem… die zaken komen nooit voor de rechter omdat het te maken heeft met de interne klachtenprocedure van de politie zelf! Het is geen aangifte van een delict! Als je valse aangifte doet is dat strafbaar ja, ook tegen de politie! Daa roordeelt een rechter over! Maar mensen die zeiken om te moeten zeiken tegen de politie die moeten maar betalen! Daar ben ik wel voor maar daar tegenover stel ik wel dat dat niet op voorhand moet! Pas als blijkt dat iemand hebt lopen zeiken zonder een gegrondde reden moet hij betalen! Dat dwingt mensen om op voorhand na te denken waarom ze nu klagen en of hun zogenaamde klacht niet meer is als het verwoorden van hun ongenoegen over de bekeuring die ze vaak terecht hebben gekregen of “menen” dat de politie niks te zeggen heeft over ze! Als je ziet hoeveel mensen door politieafzettingen rijden en dan nog durven te zeggen dat ze belasting betalen, daar dus mogen rijden en dat de politie er niks over te zeggen heeft! Ik heb vaak echt in een deuk gelegen (relatief gezien in de omstandigheid van een ernstig ongeval) hoeveel onzin mensen uitkramen tegen politieagenten bij een ongeval omdat ze er niet langs mogen, terwijl ambulance personeel levens probeerd te redden! Maar goed ik dwaal een beetje af!
  Ik zeg…. mag en moet over de politie. Terecht kost niks, onterecht.. zeiktax aftikken! 🙂

 9. Dit is gewoon een poging op de burger nog verder de mond te snoeren.

  Het is voor gewone mensen al bijna onmogelijk om een klacht gegrond verklaard te krijgen en als dat gebeurd dan zijn de gevolgen voor de agent doorgaans klein.

  Dit is de organisatie die Hero Brinkman niet heeft ontslagen voor zijn wangedrag.

  Boetes moeten gewoon een percentage van iemands inkomen zijn, maar dat terzijde.

Reacties zijn gesloten.