Bannon en de traditionalistische wereldorde

Op het eerste gezicht lijkt Steve Bannon, Trumps Chief Strategist, een conservatief. Maar dat is hij niet. Conservatieven beroepen zich op wetten, op eeuwenoude instituties, ze bewaken tradities, lokale en/of nationale culturele uitingen. De meeste conservatieven zijn voor een liberaal-conservatieve maatschappij. Ze houden niet van revoluties en verafschuwen het idee dat het bestaande zou moeten plaats maken voor ‘iets nieuws’.

Bannon is geen conservatief. Zijn wortels liggen in het katholicisme van voor het Tweede Vaticaanse Concilie, en bij Julius Evola (1898-1974), de Italiaanse filosoof van het traditionalisme, hevig bewonderd door de (post-)fascisten. De bestaande orde (het modernisme, het liberalisme) moet worden vernietigd en vervangen door een maatschappij waarin een geestelijke elite de macht heeft en de vrijheid staat voor het geluk om in de hervonden ‘Zonnebeschaving’ te mogen leven.

Bannon wil –als Evola- het modernisme, de liberale staatsvorm en het globalisme vernietigen. Zijn beleid is erop gericht stapje voor stapje de VS terug te voeren naar vroeger tijden.

Wie zich afvraagt waarom de huidige regeringsploeg zo vriendelijk is voor het Rusland van Putin: daar heb je ook een Bannon, zij het op afstand van de macht, maar zijn invloed is zeker zo groot. Alexander Dugin heet de man en evenals Julius Evola is hij een traditionalist. In zijn denken vind je precies dezelfde afschuw van de moderne wereld, het globalisme, het liberalisme, precies diezelfde drang om de zaak af te breken, precies datzelfde verwrongen utopische wereldbeeld.

Het proces van terugkeer naar ‘gouden tijden’ heeft zich de afgelopen jaren in Rusland volgens plan voltrokken: de staatsvorm is enkel in naam nog democratisch, het kapitalisme wordt door de staat gereguleerd, de orthodox-Russische kerk is terug als beschermvrouwe.

Een dergelijk programma wil Bannon ook in de VS doorvoeren. Hij en Dugin zitten volledig op één lijn. Dugin schrijft in zijn manifest ‘Against Post-modern world’: I share the vision of Rene Guenon and Julius Evola who considered the Modernity and its ideological basis (the individualism, the liberal democracy, the capitalism, the comfortism and so on) to be the cause of the future catastrophe of the humanity and global domination of the Western attitudes as the reason of final degradation of the earth. The West is approaching to its end and we should not let it push all the rest with it into the abyss.

Iets verderop doet hij een oproep aan Westerse traditionalisten om zijn strijd voor een ‘Vierde Politieke Theorie’ te steunen: There can be and there are really men in the West and in the United States of America who don’t agree with the present state of things and don’t approve the Modernity and Post-Modernity being the defenders of the spiritual tradition of the Pre-Modern West. They should be with us in our common struggle. They should take part in our revolt against Modern World and Post-Modern world. And we would fight together against a common enemy.

We zien hier twee ideologen die nauw verwant zijn, vandaar ook de vriendelijke woorden aanvankelijk. Helaas voor Bannon gooiden conservatieven, de oude partij-elite van de Republikeinen, daarna roet in het eten en werd er afstand genomen van de Russen.

Wie nog mocht twijfelen over de gelijkenis tussen de twee ideologen, dit is wat Alexander Dugin schreef op 16 november 2016 na Trumps overwinning: The USA is the Far West of the world. It is the space of Midnight. And there the final point of the Fall is reached. The moment at hand is one of a change of poles. The West turns into the East. Putin and Trump are in two opposite corners of the planet. In the 20th century, these two extremes were embodied by the most radical forms of Modernity – capitalism and communism. Two apocalyptical monsters – Leviathan and Behemoth. Now they have turned into two eschatological promises: Putin’s Greater Russia and America liberating itself under Trump. The 21st century has finally begun. So all we need now is the Fire.

Dat vuurtje wil Bannon graag aansteken. Maar het zal hem niet meevallen om de conservatieve brandweermannen van de GOP op een afstand te houden. Hij zal een aantal Republikeinen zeker meekrijgen als het gaat om veiligheid, immigratie en alle kwesties waarin de christelijke moraal een grote rol speelt, maar als het gaat om het afbreken van de instituties (artikel 1 van de Amerikaanse grondwet!) zou het wel eens een koude douche kunnen worden.

De anti-kapitalistische en anti-liberale standpunten van ideologie-filosofen als Bannon en Dugin maken ook duidelijk waarom sommige linkse mensen gedeeltelijk meegaan in de nieuwe politiek van Trump en Putin. Ze laten zich voor de gek houden, de anti-kapitalistische en anti-liberale opstelling is een bijproduct van het traditionalistische brood dat wordt gebakken. De bedoeling is een pré-kapitalistisch utopia te kneden, niet een libertair-socialistisch verband. Een standenmaatschappij en een voorgeschreven Leitkultur zijn het deeg van dat misbaksel. Het anti-kapitalistische praatje is zout dat niet in het brood maar in linkse ogen verdwijnt.

Het wordt een zouteloos, ranzig, zuur broodje. Zet een emmer naast het bed.

Voor Evola zie: NYT, 2017-02-10
Voor Dugin zie: The Fourth Political Theory

2 gedachten over “Bannon en de traditionalistische wereldorde”

  1. Mooi. Er kunnen niet genoeg stukken verschijnen over de aanslag op onze vrijheid door die verrekte traditionalisten.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.