Aantal doden Grenfell Tower opgelopen tot 17

Bij de brand in Grenfell Tower zijn gisteren tenminste 17 mensen om het leven gekomen. De Londense politie verwacht dat het aantal doden nog zal stijgen. Enkele tientallen mensen worden nog vermist. Gevreesd wordt dat ook zij zijn omgekomen in de vlammenzee.

De woede in Engeland is groot, nu er steeds meer aanwijzingen komen dat de beheerder van het gebouw er wat betreft de beveiliging met de pet naar gegooid heeft. Een actiegroep van bewoners probeert al jaren de gebrekkige brandbeveiliging in de flat onder de aandacht te brengen van de beheerder, steeds zonder succes. Een woordvoerder van de actiegroep schreef gisteren: “ALL OUR WARNINGS FELL ON DEAF EARS and we predicted that a catastrophe like this was inevitable and just a matter of time”. De eigenaar heeft inmiddels toegegeven dat er de afgelopen jaren klachten binnen zijn gekomen (letterlijk: ‘dat kunnen we niet ontkennen’), maar weigert vooralsnog verder commentaar.

De oorzaak is nog niet bekend. Het onderzoek zal zich waarschijnlijk vooral richten op de vraag hoe het vuur zich zo snel kon verspreiden. Van diverse kanten wordt gesuggereerd dat de recent aangebrachte gevelbekleding daarvoor verantwoordelijk was. Duidelijk is inmiddels wél dat alles op een koopje moest, dat het onderhoud van de flat verwaarloosd werd en dat klachten in de prullenbak belanden. Activisten merkten gisteren terecht op dat alles wijst op een totale minachting van de bewoners van de flat – vrijwel zonder uitzondering mensen met een laag inkomen – in combinatie met bezuinigingen en en falend management: “…combination of government cuts, local authority mismanagement and sheer contempt for council tenants and the homes they live in”.

1 gedachte over “Aantal doden Grenfell Tower opgelopen tot 17”

  1. Pingback: Brand Londen kan ook in Nederland plaatsvinden | Krapuul

Reacties zijn gesloten.