Amerikaans Hooggerechtshof schrapt landelijk recht op abortus

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft zoals verwacht het landelijke recht op abortus afgeschaft. Elke staat kan nu zelf bepalen hoe het met het recht op abortus omgaat. Het laat zich raden hoe de conservatieve staten dat in zullen vullen. Dat wordt dus de breipen.


De Amerikaanse abortuswet was gebaseerd op een uitspraak uit 1973, bekend als Roe vs Wade. Daarin werd bepaald dat vrouwen zélf mogen beschikken over hun lichaam. Die uitspraak is nu dus teruggedraaid. Vermoedelijk zullen vooral staten uit het Zuiden en Middenwesten van de VS abortus nu verbieden.

Overigens is dit nog maar het begin van de lange mars richting fascistische theocratie. Een van de conservatieve rechters heeft meteen aangekondigd dat het Hooggerechtshof zich nu zal richten op het homohuwelijk, homoseksuele verhoudingen en voorbehoedsmiddelen. Ja, je leest het goed: voorbehoedsmiddelen.

En nog bedankt, alle wereldvreemde halve zolen in de VS en daarbuiten die schreeuwden dat Hillary net zo erg  was als Trump. Trump heeft maar liefst DRIE nieuwe rechters mogen benoemen, de één nog rechtser dan de andere.

Uitspraak hier.

Uitgelichte afbeelding: Neil Gorsuch, één van de door Trump benoemde relifascisten aan het Hooggerechtshof – By Franz Jantzen, Collection of the Supreme Court of the United States – https://www.oyez.org/justices/neil_gorsuch, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60210393