Mayday voor de sociaal-democraten

Oftewel een meidag voor de Sociaal-Democratie. Beginnend met 1 mei natuurlijk.
Ik ben vooral benieuwd naar de uitslag van Nordrhein-Westfalen, het belangrijkste Bundesland in Duitsland. Er wonen 18 miljoen mensen in Nordrhein-Westfalen, ietsje meer als in ons 17e Bundesland.
Kiezers mogen daar op 13 mei weer naar de stembus.

The first week of May will see Europe’s left contest no less than five telling elections. The deciding round of the French presidential election will take place on 6 May with the focus firmly on whether Francois Hollande can deliver the widely expected rallying point for European social democracy. In the UK, local council elections and the London mayoral ballot come at a decisive point in Ed Miliband’s leadership. And in Germany, a snap election in North Rhine-Westphalia, the most populous region with huge political importance, could rock Angela Merkel and give a stagnating SPD much needed momentum. National contests will also take place in crisis-stricken Greece and in Serbia.Mayday for the European left

Mocht de SPD daar met Hanelore Kraft weer de grootste worden, dan heeft Angela Merkel een groot probleem. De FDP, onze VVD, is in de Heimat al gereduceerd tot onder de 5%, dus die doen niet meer mee. De kiesdrempel in de Heimat is 5%. Ideetje voor Nederland?

Nu de Bundestag en de EU: de uitslag kan grote moeilijkheden opleveren voor Merkel nu haar vriendje Sarkozy in Frankrijk ook politiek het loodje legt. Morgen, 21 april, is de eerste ronde in Frankrijk. Er blijven twee kandidaten over voor de tweede ronde, volgens de peilingen Sarkozy en Hollande. Daarna mogen de Fransen dus weer stemmen op een van de twee.

De peilingen beloven veel goeds!
De Fransen beginnen eindelijk ook te begrijpen dat een rechts kabinet alleen maar ellende en antithese bewerkstelligt. Opdonderen met die neocons!

13 gedachten over “Mayday voor de sociaal-democraten”

  1. Jammer toch voor die SPD dat hun natuurlijke bondgenoten de FDP haast zijn uitgestorven , moeten ze straks nog met de Grünen of Die Linke samenwerken , neen , dan denk ik dat ze nog liever met Angela in een regering gaan zitten , Neo-Liberalen als de SDP hebben niets met links …

  2. De kiesdrempel in de Heimat is 5%. Ideetje voor Nederland?
    Je maakt een grapje, hoop ik? Het Duitse kiesstelsel is een gedrocht, dat vindt zelfs hun eigen hoogste gerechtshof dat in 2008 bepaalde dat daar verandering in moet komen. Waarom zou je opzettelijk kleine partijen de voet dwars zetten, wetende dat dat tot gevolg heeft dat de hele zetelverdeling vertekend wordt?

  3. #3: Dirk Visser:

    o, juist. 5% van de inwoners hoeft niet vertegenwoordigd te zijn, of je moet maar stemmen op een grote partij die MACHT uit kan oefenen?

    Weg met de PVDD, weg met de CU, de SGP, de Ouderenpartij etc.

    Of bedoel je dat niet??

  4. @3 waarom dan niet overstappen op het Engelse/ Amerikaanse model Districten met Winner takes all , dan krijg je pas stilstand .. Kleine partijtjes zorgen dat iedereen een stem heeft ….

  5. @ 4 en 5: September naar de stembus, kijk eens naar de peilingen. Wordt weer een raar gedrocht.
    Maakt ook niet uit, als ze Maxime maar achter de geraniums zetten.

  6. De kiesdrempel in de Bondsrepubliek is primair bedacht om de communisten buiten de Bondsdag te houden. Voor de zekerheid werden deze echter ook maar verboden.
    Zo doe je dat in “een democratie”.
    Derhalve de “buitenparlementaire oppositie” compleet met Rote Armee Fraktion want oppositie krijg je toch.

    En toen slokten ze de DDR op en kwamen de (ex-)commi’s alsnog in het parlement, boehoe.

  7. Het gaat nu veel over de kiesdrempel hier, ja ik ben daar voor.
    Waar het eigenlijk om gaat is dat we voor een sociaal democratie gaan.

  8. @10:

    O, nu gaat het ineens om een sociaal democratie. Nou, leg maar eens uit waarom WE voor een sociaal democratie zouden MOETEN gaan.

    En waarom ben je voor die 5% drempel? Kan je misschien uitleggen waarom dat een punt voor je is?

  9. Ik vind het wel fijn, die kleinere partijen in het parlement. het kan wel moeilijk te formeren regeringen geven, maar liever dat dan van die monolithische blokken als in de VS of de UK. Je houdt tenminste onafhankelijke geluiden.

Reacties zijn gesloten.