In Almaty, de grootste stad van Kazachstan, hebben betogers vanochtend een regeringsgebouw bestormd.
Protesters now storming the main government building in Kazakhstan’s largest city Almaty. pic.twitter.com/lemKcpILL8
— Patrick Reevell (@Reevellp) January 5, 2022
Eerder deze week braken overal in het land felle protesten uit tegen de verhoging van de gasprijs. De politie werd al snel overweldigd, waardoor de regering zich gedwongen zag het leger op de betogers af te sturen. Dat had niet het gewenste resultaat: legervoertuigen maakten rechtsomkeert toen ze de gigantische mensenmassa zagen:
Gebracht hat dies wenig. Die zunächst wenigen Einheiten der Polizei konnten selbst mit Spezialtechnik kaum etwas gegen die aufgebrachten Menschenmassen ausrichten.
Zum Teil drehten die Militärkolonnen um und flüchteten von den Demonstranten.
(6/19)#Kasachstan #Kazakhstan pic.twitter.com/nXyN67uiTg— Nikita Gerassimow (@NikGerassimow) January 5, 2022
Op Twitter circuleren inmiddels beelden van politie-eenheden die zich bij de betogers aansluiten, maar het is moeilijk die berichten te verifiëren. Meer dan 200 mensen zouden zijn gearresteerd en 95 agenten zouden gewond zijn geraakt. Hoeveel betogers gewond zijn geraakt is niet bekend (of misschien wél bekend, maar niet bekend gemaakt).
De regering is inmiddels afgetreden, maar dat zet volgens de betogers geen zoden aan de dijk omdat de wérkelijke macht in het land berust bij oud-president Nazarbajev, die achter de schermen de touwtjes nog steeds stevig in handen heeft. Inmiddels is de gasprijs weer verlaagd, maar ook dát is dus blijkbaar al niet meer voldoende.
De verhoging van de gasprijs komt in Kazachstan extra hard aan omdat de meeste auto’s op autogas (LPG) rijden. De kunstmatig laag gehouden prijs van LPG lag op ongeveer 0,10 euro, minder dan de helft van de marktprijs en een stuk goedkoper dan benzine. Veel autobezitters schakelden dan ook over op LPG. De verhoging van de gasprijs kwam dan ook keihard aan bij een bevolking die tóch al van mening is dat de rijkdom van het land – Kazachstan is rijk aan grondstoffen – niet bepaald eerlijk verdeeld wordt.
Uitgelichte afbeelding: oud-president Nazarbajev, de échte machthebber in Kazachstan – Door Ricardo Stuckert/PR – Agência Brasil, CC BY 3.0 br, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7055461