De grootste Jodenredster van Nederland en Europa, ‘tante Truus‘ Wijsmuller-Meijer, krijgt in april een standbeeld in het centrum van Alkmaar, haar geboorteplaats. Op internationale vrouwendag 8 maart zal zij al op enkele plaatsen herdacht worden.
De onthulling van het standbeeld zal plaatsvinden op dinsdag 21 april, Truus’ verjaardag, om 15 uur op de Gewelfde Stenen Brug. Daarmee hopen de organisatoren dat deze vrouw, die letterlijk ruim 10.000 Joodse kinderen het leven redde, meer landelijke erkenning zal krijgen omdat zij vrijwel onbekend is bij het publiek en bij historici. Andere Jodenredders zoals de bekende Schindler en Wallenberg hebben zelfs samen minder mensen gered dan tante Truus.
‘Tante Truus’(1896-1978) was een progressieve vrouw en feministe. Zij was uiterst gekant tegen nazisme en racisme. Al in 1937 ging zij Joodse vluchtelingen bij de Nederlandse oostgrens helpen. Op verzoek van de Britse regering regelde zij vanaf december 1938 transporten voor exact 10.000 Joodse kinderen vanuit Nazi-Duitsland en Nazi-Oostenrijk via Nederland naar Engeland (en de VS). Israël eerder haar met de hoogste onderscheiding, Yad Vashem.
Enkele groepen voor mensenrechten vinden dat tante Truus ook internationaal erkend en geëerd moet worden met een postume Nobelprijs voor de Vrede, met de Erasmusprijs of de Karel de Groteprijs. Dat zegt antifascist Arthur Graaff, zelf zoon van een gedecoreerd verzetsman en een verre verwant van tante Truus. Hij is actief in organisaties als de AFVN en het Comité 21 maart tegen Racisme en organiseerde in 2018 een herdenking voor tante Truus in Amsterdam.
Op zondag 8 mei gaat er nu een documentaire over haar in première in Eye in Amsterdam. In januari verscheen het boek ‘De laatste trein naar vrijheid’, van de Amerikaanse Meg Waite Clayton, dat boek van de maand werd bij DWDD. Tante Truus heeft enkele straten in Nederland, zoals in Alkmaar, en bijv. in Gouda, waar aan de uiterste rand van de stad een‘Truus Wijsmullerpad’ ligt.
Truus Wijsmuller-Meijer krijgt een meer dan levensgroot bronzen beeld in haar geboortestad Alkmaar. Het beeld is bijna klaar en toont haar omringd door 28 kinderen. Het is een ontwerp van kunstenares Annet Terberg. Bronsgieterij Steylaert in Waardenburg is klaar met het gieten. Het geld is via crowdfunding vergaard door o.m. Leen Spaans van het projectteam ‘Tante Truus is hier’..
Op 9 november 1938 startte op de ‘Kristallnacht’ de openlijke terreur tegen Joden in Nazi-Duitsland en Nazi-Oostenrijk. Er werden die nacht door de nazi-straatvechters van de SA (‘Sturmabteilung’) in opdracht van SS-leider Himmler ruim 1.000 synagogen in brand gestoken (o.m. die van Aken, vanuit Kerkrade te zien). Er werden vele duizenden Joodse winkels vernield, ongeveer 90 Joden doodgeslagen en 30.000 Joden zonder proces in concentratiekampen opgesloten (waar de meesten toen nog wel weer uitkwamen). Deze wandaad schokte de gehele westerse wereld en was overal voorpaginanieuws, ook in Nederland.
- · de Duitse boerendochter Emilie Schindler-Pelzl, vrouw van Oskar,
- · de Belgische verpleegster Andrée de Jongh,
- · de Frans-Armeense componiste Aria Aznavourian, zuster van Charles Aznavour
- · de Poolse schrijfster Zofia Kossak-Szczucka,
- · de Nederlandse evangeliste Corrie ten Boom,
- · de Duits-Griekse prinses Alice van Battenberg (schoonmoeder van koningin Elizabeth II)
- · de Franse psychologe Madeleine Dreyfus,
- · de Litouwse bibliothecaresse Ona Šimaitė,
- · de Hongaarse RK-religieuze Sára Salkaházi,
- · de Italiaanse evangeliste Magda Trocmé, vrouw van ds André Trocmé,
- · de Nederlandse schilderes Josina Smeenk-Knap, vrouw van ds Bernard Smeenk.