Waar waren we ook alweer gebleven met Trump? Er is geen bijhouden aan met die man als je daarnaast ook nog een baan hebt. Oh ja, de twee stommiteiten van Trump, dat telefoongesprek met president Zelensky van Oekraïne en de openbaarmaking van het transcript van dat gesprek. Ik moet toegeven, bij nader inzien was dat laatste niet zozeer een stommiteit als wel een futiele poging tot schadebeperking. Men zag aankomen dat die informatie toch wel bekend zou worden en door het zelf naar buiten te brengen probeerde men de indruk te wekken dat het allemaal niet zo erg of abnormaal was. Maar die vlieger is niet opgegaan, ondanks dat Trump niet uitgepraat raakte over zijn “perfect call”. Alles is bij die man immers altijd “very very”, “tremendous”, perfect” , “the best” etc. etc. Nancy Pelosi vond het ook een perfect call, perfect om een impeachmentonderzoek op te baseren.
Sindsdien is met name Trumps persoonlijke advocaat, Rudy Giuliani, ook onder vuur komen te liggen omdat hij de kwade genius achter de plannen om Oekraïne schadelijke informatie over Joe Biden te laten zoeken lijkt te zijn, of in elk geval een van de belangrijkste actoren erin. De man is volgens mensen die vroeger met hem samengewerkt hebben geen schim meer van wie hij was, getuige zijn waanzinnige televisie-optredens, en zijn oude zelf zou de eerste zijn om zijn huidige versie te arresteren volgens hen. Het voorlopige hoogtepunt in Giuliani’s betrokkenheid bij deze kwestie werd bereikt toen afgelopen week twee ‘zakenrelaties’ van Oekraïense afkomst door de FBI werden gearresteerd op Dulles Airport. Zij worden verdacht van illegale campagnebijdragen via allerlei verhullende schaduwconstructies en waren waarschijnlijk ook betrokken bij Giuliani’s lastercampagne. Inmiddels is Giuliani trouwens zelf ook onderwerp van een crimineel onderzoek geworden, en aangezien die gewoon staatsburger is geniet hij geen enkele immuniteit. Dus ik zou eens gaan oppassen als ik hem was. Het was om te beginnen trouwens al heel dubieus dat hij zich als privé-advocaat in deze internationale diplomatieke aangelegendheden van de VS heeft bewogen.
Overigens moest voor het lanceren van die campagne wel even iemand aan de kant gezet worden die het er waarschijnlijk absoluut niet mee eens zou zijn geweest: ambassadeur Marie Yovanovitch. Tijdens haar hoorzitting gisteren – waar ze tegen de wil van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan deelnam – liet ze weten dat er al geruime tijd een gerichte campagne tegen haar aan de gang leek te zijn, bedoeld om haar aan de kant te kunnen schuiven. In plaats van haar werd Gordon Sondland, ambassadeur in de EU voor de VS, als speciale gezant aangesteld. Het begint een patroon te worden in de regering Trump dat reguliere functionarissen op allerlei posities, zoals ministers of directeuren van grote organisaties, vervangen worden door waarnemende, tijdelijke krachten. Waarschijnlijk omdat die hun positie alleen maar aan de genade van Trump te danken hebben en daarom willige marionetten zullen zijn zonder onafhankelijke meningen of visies. Sondland zal volgende week waarschijnlijk toch getuigen, alhoewel ook dat al eerder op het laatste moment geblokkeerd werd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, nadat Sondland al overgekomen was uit Europa.
Alsof deze rampzalige ontwikkelingen nog niet genoeg waren, besloot zoals inmiddels bekend Trump een paar dagen later na een telefoongesprek met president Erdoğan zo’n vijftig tot honderd Amerikaanse militairen uit Rojava terug te trekken, daarmee ruim baan gevend aan de Turken om de aldaar aanwezige Koerden aan te vallen. Ik ben benieuwd hoe dat politiek uit gaat werken, want dat kwam hem zelfs op scherpe kritiek van diverse prominente Republikeinen te staan, zoals voormalig ambassadeur voor de VN Nikki Haley, en nota bene senatoren Mitch McConnell en Lindsey Graham. Trump voerde het belachelijke excuus aan dat hij eindelijk eens af wilde van die eindeloze oorlogen en de Amerikaanse soldaten terug naar huis wou laten komen. Voorlopig komt er echter niemand uit Afghanistan naar huis, en weer een paar dagen later kregen we te horen dat hij juist 2000 extra troepen naar zijn grote vrienden in Saoedi-Arabië stuurde. Trumps krankzinnige rechtvaardiging hiervoor is onder meer dat de VS ervoor betaald wordt. Wordt een Amerikaans huurlingenleger misschien een nieuw exportproduct van de Verenigde Staten?
Op juridisch vlak zit het Trump ook al niet mee, momenteel. Nog maar een week of zo geleden besloot een rechtbank dat het Huis van Afgevaardigden wel degelijk de belastingaangiften van Trump bij diens accountantskantoor Mazars mag opvragen. Daar ging Trump natuurlijk direct tegen in beroep maar nu is ook in dat beroep zijn bezwaar alweer afgewezen.
Hij kan nu nog in beroep gaan bij het Supreme Court, waar weliswaar een Republikeinse meerderheid heerst, maar historisch gezien spreekt dat hof zich niet vaak uit tegen de rechten van het Congres hun controle op de regering uit te kunnen voeren. Ik begin me nu ook wel af te vragen hoe ver de Republikeinen nog mee willen gaan in Trumps gekte, of ze niet bang worden met hem ten onder te gaan.
En dan heeft er tot slot nog een rechtbank in El Paso besloten dat het schuiven van fondsen door Trump om zijn achterlijke Muur te kunnen betalen onrechtmatig is. En niet alleen dat, maar ook het afroepen van een Noodtoestand met betrekking tot die kwestie werd onwettig verklaard.
Nee, Trump gaat niet helemaal flex het weekend in, op zijn zachtst gezegd.