In een ultieme poging het tij in de Franse presidentsverkiezingen te keren en Marine Le Pen aan een verkiezingsoverwinning te helpen, hebben de Amerikaanse alt-right en WikiLeaks de handen ineen geslagen. Gisteren verscheen de hashtag #MacronLeaks op Twitter, die doorverwees naar gehackte en op Pastebin gedumpte bestanden van Macron’s campagneteam.
Het Digital Forensic Research Lab (DFRLab) heeft de oorsprong van de #MacronLeaks campagne weten te herleiden tot de extreemrechtse Amerikaanse blogger Jack Posobiec. Posobiec was in 2016 campagneleider van Citizens for Trump, een grassroots pro-Trump organisatie. Daarnaast is hij uiterst actief voor #SlavRight, een los-vast, extreemrechts Slavisch-nationalistisch verband op Twitter.
Posobiec’ eerste tweet over de #MacronLeaks werd in de eerste vijf minuten 87 keer geretweet, wat wijst op het gebruik van bots, een standaardtactiek in alt-rechtse en pro-Poetin kringen.
In total, the ten most active accounts to use the #MacronLeaks hashtag posted over 1,300 tweets in just over three hours, another classic sign of bot use. The account @dontreadonmemes, for example, posted 294 tweets between 16:00 EST/20:00 UTC and 18:00EST/22:00 UTC, almost 150 tweets an hour.
Het geheel kreeg pas écht vaart toen Wikileaks zich ermee ging bemoeien. Een tweet van de ‘klokkenluiders’ met een link naar de documenten werd binnen een uur bijna 3000x geretweet.
Volgens DFRLab wijzen alle data er op dat de #MacronLeaks hashtag oorspronkelijk in de VS werd gelanceerd. Ze werd gedreven door een cluster van alt-right accounts en bots. Wikileaks speelde een cruciale rol in het populariseren van de #MacronLeaks. De klokkenluiderssite is er voor een groot deel verantwoordelijk voor dat de hashtag ook werd opgepikt in Frankrijk:
Taken together, the data indicates that the #MacronLeaks hashtag was initially launched in the US and was driven by a cluster of alt-right accounts and probable bots. It was then picked up by Le Pen supporters, and probable bots, and passed on to the French audience. WikiLeaks played a key role in publicizing the hashtag; the leading US amplifiers of #MacronLeaks were mentioned more than their French counterparts; but overall, French posts appear to have predominated.
Wie er verantwoordelijk is voor de hack is niet duidelijk, maar de verdenking gaat uit naar aan Russische inlichtingendiensten gelieerde hackers als Fancy Bear. In een enkele weken geleden gepubliceerd rapport verklaarde het internetbeveiligingsbedrijf Trend Micro redenen te hebben aan te nemen dat Fancy Bear/Pawn Storm zich in de aanloop naar de presidentsverkiezingen op Macron zou gaan richten.
#MacronLeaks – so the hashtag was launched by the US alt right but Russia’s Fancy Bear was, seemingly, in on the game: https://t.co/G4n21O5tXe
— Dmitry Zaks (@dmitryzaksAFP) May 6, 2017
Le Pen en Poetin zijn dikke maatjes. Beiden zijn het – voorzichtig uitgedrukt – autoritaire leiders. Beiden ook hebben belang bij een verdere desintegratie van de EU. De samenwerking beperkt zich niet tot zalvende lachjes en handjes schudden tijdens fotosessies: Le Pen wist dankzij Poetin in 2014 14 miljoen aan leningen los te weken bij Russische banken. In ruil voor die steun heeft Le Pen toegezegd de annexatie van de Krim te zullen erkennen en de sancties tegen Rusland op te zullen heffen.