Water is geen mensenrecht en daarom plakken we er een prijs op. Dat zegt Peter Brabeck, de voorzitter van de raad van bestuur van Nestlé, het grootste voedingsmiddelenconcern en de grootste bron- en mineraalwater producent ter wereld.
Water heeft een waarde en om die waarde duidelijk te maken, plakken wij er een prijs op. Voor iedereen die geen toegang heeft tot schoon drinkwater zijn er tal van oplossingen.
De Oostenrijker keert zich tegen de “wijdverspreide mening van ngo’s. Namelijk dat water een fundamenteel recht moet zijn voor iedereen. Dat is natuurlijk een erg extreem standpunt”.
Brabeck doet zijn uitspraken in een openhartig interview voor de documentaire We Feed The World. Die werd al getoond op de eerste editie van het Nederlandse Food Film Festival in Amsterdam, maar de overkoepelende Europese organisatie Water is a Human Right pikte het filmpje opnieuw op. Water is a Human Right verzoekt de Europese Commissie om een wetsvoorstel in te dienen waarin het recht op water en sanitaire voorzieningen, zoals erkend door de Verenigde Naties, is opgenomen. Om dit proces te versnellen, organiseert zij in alle Europese landen een online petitie met als doel 2 miljoen handtekeningen te verzamelen.
Brabeck is trouwens ook geen voorstander van de ouderwetse organische landbouw. “Genetische modificatie is beter”. Nestlé kwam in het verleden al in opspraak omdat het vrouwen aanspoorde te stoppen met het geven van borstvoeding. Het bedrijf ging zelfs lobbyen bij overheden met de boodschap dat vrouwen beter konden overschakelen op instant (Nestlé)voeding.
Ah , gied , ik kan stoppen met proberen eenzelfde bijdrage te schrijven over de uitspraken van deze “hoop stront in een pak ” leider van de babymoordenaars van Nestlé
“Voor iedereen die geen toegang heeft tot schoon drinkwater zijn er tal van oplossingen.”
Wat zijn dan die “tal van oplossingen”? Rare kwezel en weer een aanval op levensstandaarden. Dergelijke uitspraken zijn vaak genoeg een eerste stap gebleken op verdere afbraak.
Wanneer gaat men lucht privatiseren?
@1, een psychopatgische hoop stront in een pak zou ik willen zeggen.
“Water is geen mensenrecht”
Dat is natuurlijk een erg extreem standpunt
Psychologische hersenspoeling uit zich precies in dezen dat extremisten (vooral marktextremisten, financiële extremisten) hebben hun denkwijze als zodoende “normaal’ zijn kunnen doordrukken, waardoor mensenrechten als iets geks beschouwd worden. De psychopaten willen overal een prijs op drukken en erop gaan verdienen. Dit is het hart van de extremistische neoliberale kapitalisme.
Wij leven tegenwoordig in een extremistische neoliberale systeem.
Henry Nestlé draait zich om in zijn graf.
@1 babymoordenaars lijkt me wat overdreven. Het merk is juist begonnen om babysterfte terug te dringen en daar tamelijk succesvol in geweest. Heer Nestlé heeft zelf meerdere babybroertjes verloren door slechte melk. Nestlé doet er veel aan om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden.
Daar kan deze onbeholpen uitspraak niks aan veranderen.
@7, Inderdaad geeft het weer waar onze werkelijkheid zich naartoe verplaatst. Deze uitspraak verklapt de denkwijze van de corporatieve bedrijven.
Straks heeft schone lucht in blikjes ook een stevige prijs. Anders zou geen recht op ademen hebben.
Het gekke is dat Nestlé intussen diverse projecten sponsort in de derde wereld om lokaal blijvend voor schoon drinkwater te zorgen.
Dat zal wellicht ook te maken hebben met het feit dat ze soms wel erg fanatiek hun moedermelk aan de man brengen, en dat vuil drinkwater daar geen goed aan doet.
@7 Babymoordenaar is geenszins overdreven, vergelijkbaar met de aidsdoden door condoomverbod van de RK-kerk.
Moeders in ontwikkelingslanden worden aan de melkpoeder gelobbyt, zonder de mogelijkheid het juiste gebruik te kennen, door analphabetisme, of, nog cynischer, omdat de gebruiksaanwijzing in een andere taal is. Het gaat Nestlé allang niet meer om het redden van levens, maar om winst.
Die gebruiksaanwijzingen snap ik niet goed. Verpakkingen zijn er in alle talen. Dat het om winst gaat is helder, het is niet voor niks de grootste voedselproducent ter wereld.
@11 Verschillende talen betekent een gecompliceerdere productie en kost dus geld. Nestlé drukt op de producten voor de Afrikaanse markt normaal alleen Frans, Engels, Arabisch en Afrikaans op de verpakking. In Afrika worden meer dan 2000 talen gesproken.
Bovendien is het marketen van producten, die alleen gezond zijn met goed water, in gebieden waar goed water schaars en of onbetaalbaar is alleen al een misdaad.
Uitzicht op een boom kan ook wel eens geld gaan kosten. Of juist op een prachtige snelweg, of torenflat. Ach, alles is geld waard.
@13, Wilders heeft het gouden adder ontdekt – massief geld maken door op buitenlanders/moslims te SPUGEN.
Spugen op mensen levert dus geld op. (Let op: niet in alle landen ter wereld toepasbaar)
Als men drinkwater privatiseert. Doe ik nu een voorspelling.
Wereld Oorlog.
Niks meer niks minder.
Idioot, uw naam is Peter Brabeck.
@15: Latijns-Amerika heeft het al grotendeels achter de rug, de drinkwatervoorziening is in veel landen weer in handen van de staat. Daar is letterlijk strijd voor geleverd – maar het werd geen wereldoorlog. Momenteel is het gaande in Afrika (Ghana bv.: http://eindpunt.blogspot.nl/2012/09/ben-knapen-mensenrechten-en-de-idiotie.html ) – en wederom geen wereldoorlog. En nu proberen ze het dus ook in de EU, en wordt er vooral op EU-niveau geprotesteerd. Kortom, ik zie die voorspelling van jou niet 1-2-3 uitkomen.
@10 En ook het hele melamine in babyvoedingverhaal in China is Nestle. Zomaar nog een reden waarom de term babymoordenaar me inderdaad wel te verdedigen lijkt…
Water is ook in Europa al op diverse landen al geprivatiseerd. Onder dwang van de EU, anders geen noodhulp. En ook onze eigen Prins Pils of minister Dijsselbloem hebben daar weinig problemen mee. Gelukkig hebben we mooie voorbeelden van hoe privatisering in ons voordeel werkt. NS, KPN, TNT, de hele zorgmarkt…
@18, ja dat is een beetje een probleem met productie ver van huis. De Nestlé fabrieken zijn allemaal zelfstandige operaties. Wat er precies in een Nederlandse fabriek gebeurt weet Zwitserland net zo min. De regels zijn helder, maar als ze zich er niet aan houden is dat dus een probleem. Er gebeuren in China wel meer vreemde dingen.
@19 Wel de lusten, niet de lasten? China is niet te ver om de winst te halen, dan is het ook niet te ver om te controleren…
Er word niet gecontroleerd, niet in Nederland of de rest van Europa, en niet in de rest van de wereld, dus ook niet echt in China Die fabrieken zijn behoorlijk zelfstandig allemaal.
Wat een engerd die peter brabeck , en dat is dan de bestuurlijke elite.
Water is geen mensenrecht, dus wordt het in Griekenland geprivatiseerd: http://www.groene.nl/2013/17/collectieve-verontwaardiging
@23
Economic hitmen.
http://www.youtube.com/watch?v=aqIHKWd9rSc