Zwitserland, een giraffe en de EU

Nederland is een land van dierenliefhebbers. Er worden hier jaarlijks meer dan een half miljard dieren gedood voor consumptie of export. Ook worden bijvoorbeeld haantjes die vers uit het ei komen versnipperd, want die leggen geen eieren en zijn minder snel op te kweken dan kippen. Ook andere dieren moeten zo goedkoop mogelijk worden vetgemest en worden volgepropt met hormonen, chemicaliën en antibiotica om het de consument zoveel mogelijk naar zijn zin te maken. Het resultaat is een steriel bakje van plastic of piepschuim, waarin een stukje vlees ligt ontdaan van iedere relatie met het leven, voorzover je dat nog zo kunt noemen als het om de omstandigheden gaat waaronder dieren worden gefokt en voorbereid op een toekomst als maaltijd.

Er was het afgelopen weekend veel ophef over de dood van een giraffe in de dierentuin van Kopenhagen. Marius zoals hij heette had de pech de verkeerde genen te hebben en moest volgens de dierentuin worden gedood. Men beriep zich daarbij op de regels van de EAZA, de Europese associatie van aquaria en dierentuinen, die inteelt verbiedt, want daarmee worden dieren (net als mensen) kwetsbaarder voor allerlei ziekten en krijgen ze gemakkelijker allerlei gebreken. Er waren protesten en petities, andere dierentuinen boden aan Marius op te nemen, maar het mocht niet baten. Voor het publiek, waaronder veel peuters, werd Marius gedood, gevild en geslacht en zijn vlees gevoerd aan leeuwen en tijgers.

De ophef was groot en het publiek was geschokt. De Telegraaf-derivaten GeenStijl, Powned, Metro en Spits nodigden hun lezerspubliek uit om eens lekker tekeer te gaan tegen de Europese Unie, want het was natuurlijk de schuld van de EU die hun foute regels oplegden aan vrijheidslievende burgers en giraffen. Zo mochten reageerders ons vertellen dat dit hèt bewijs was dat de EU een nazistisch bolwerk was dat raszuiverheid nastreefde en een onschuldig dier liet doden, iets wat straks alle burgers van de EU te wachten staat. De EU had er weliswaar helemaal niets mee te maken en er zijn geen EU-wetten die dierentuinen verplichten dieren te doden om inteelt te voorkomen. De regels zijn namelijk opgesteld door EAZA, die geen enkele relatie heeft met de EU.

Maar dat weerhield heel veel mensen er niet van om de beschuldigende vinger uit te steken naar de EU en hun sympathisanten. Gelukkig was er voor het rechtschapen volk ook nog een referendum op initiatief van de rechts-populistische Schweizerische Volkspartei (SVP) van de miljardair Blocher. Het initiatief riep op de grenzen te sluiten voor ‘massa-immigratie’ uit de EU. Het referendum werd nipt aangenomen, waardoor het multiculturele Zwitserland opnieuw over hun relatie met de EU moet onderhandelen. De huidige overeenkomst staat vrij personenverkeer toe, maar dat is binnenkort dus verleden tijd, na bijna 60 jaar handelsrelaties. Zwitserland is voor 50% afhankelijk van export naar de EU en het bedrijfsleven vreest enorme schade. Maar goed, gelukkig is de Zwitserse genen-pool gevrijwaard van vreemde smetten en mogen Nederlanders en giraffen er straks niet meer werken.

17 gedachten over “Zwitserland, een giraffe en de EU”

 1. Een goed en juist artikel,maar maak dat het ‘volk ‘eens wijs. Ze geloven de pulp-pers. Een pulp-pers die het anti-EU vuurtje blijft opporren,met in hun voetsporen natuurlijk de valse demagoog Geert Wilders.Meteen na 15 mei uit de EU en terug naar de gulden.Ik heb geen glazen bol, maar ik voorspel een grote zege voor de PVV. Wanneer ik op nationalistische blogs roep dat bij een zege van Wilders hij maximaal 10 zetels krijgt van de 766, word ik niet geloofd en weggehoond.Als het Wilders lukt om samen met nog 5 andere ultra-rechtse partijen als blok winnaars te worden, dan nog krijgen ze maximaal 120 zetels in het Europese Parlement. Ook bij deze kale feiten wordt Laarmans weggescholden. Stelletje dombo’s.

 2. Adolf Hitler is op democratische maier aan de macht gekomen, het ontevreden volk heeft op hem gestemd.
  De nationaal-socialisten van Wilders zullen naar alle waarschijnlijkheid heel veel steun krijgen van de ontevreden Nederlands volk.
  Het is een bewuste keuze ook van de Nederlandse boerjoisie die liever de zondebokken tussen de buitenladers/allochtonen zoekt.

 3. Volgens officiële gegevens is de uitslag van het referendum over buitenlanders in Zwitserland 50,4% met foutmarge 0,7%.

  Geen commentaar.
  De schaduwkrachten die PVV/Wilders en de rest aandrijven zijn behoorlijk sterk.

 4. @nexus. De Zwitsers zullen met hun zelfgekozen alleengang bewijzen dat het zo niet werkt. Wat nu door het anti-EU-populisme gevierd wordt, zal nog krachtig nach hinten losgehen. Ik ben de Zwitsers zeer dankbaar.

 5. Twee dingen:
  – als dierenemancipatie op de agenda staat, en dat staat zij, het streven heeft nu zelfs politieke weerklank, dan moeten wij constateren dat dierentuinen – kijkspul – net zo abject zijn als de mensentuinen van wereldtentoonstellingen nog niet eens zo lang geleden.
  – in dierentuinen worden regelmatig gevangenen afgemaakt zonder enige ophef. Dat deze giraffe in het nieuws is komt kennelijk voort uit het tot een kijkspel maken van afmaken en slachten en aan de leeuwen voeren. Wie daar de EU bijgehaald heeft, Joost mag het weten.

  Als dit een aanleiding is tot het afschaffen van dierentuinen is het nog een goede zaak geweest ook.

 6. De giraffe en de EU: een prachtig voorbeeld waarbij je in het klein kon zien hoe volkswoede werkt. Iemand als Wilders weet dat precies: hij wijst zondebokken aan (de islam, de EU, asielzoekers) en het volk stort zich er massaal op zonder zich af te vragen of Wilders gelijk heeft. Men wil zo graag een zondebok dat het niet meer uitmaakt wie of wat het is.

 7. Ik kan op geen enkele manier iets goeds zien in het doden van die giraffe.
  Het geeft alleen weer hoe onverschillig de mensen staan tegenover levende wezens.
  Ook het filmpje heb ik niet bekeken, ik krijg letterlijk oijn in de maag, bij het idee alleen al.
  Wat die Zwitsers betreft, als je een en ander leest dat nog ingevuld moet worden hoe precies die immigratie stop moet gaan werken, dan vrees ik dat, naar oude rechtse gewoonte, de Oost Europeanen, Afrikanen en mensen uit het midden oosten het meest met deze nieuwe regel te maken krijgen.
  Rechtse ideeën breiden zich uit als een olievlek en men vertikt het om die vlek aan te pakken.

 8. Twee neoliberale fracties – de ene nationaal-conservatief, de andere globalistisch – die elkaar rond de EU naar het leven staan. Waarom maken we ons daar als links eigenlijk druk om? Ik vind het wel een vermakelijk schouwspel.

 9. Wltrrr heeft het weer trffend verwoord: de stuitende domheid van rechts en de consequenties ervan.
  Verder helemaal met van der Kluft eens: abject.

 10. Ach ja,dierenliefde geldt hier alleen voor honden.
  Wanneer een hond word aangereden of een baasje heeft een hond in het bos achtergelaten staan de reacties onder deze berichten boordevol gehuil en pijn in het hart en zeer hatelijke doodswensingen richting de daders.
  En worden er zelfs stille tochten voor gehouden,want men zegt wij zijn wél dierenliefhebbers.
  Bij haantjes,koeien,giraffes is dit zeer minder.

 11. Op zich is het goed als de goedkoop-vleeseters weer eens met de neus op de feiten worden gedrukt. Zo komt vlees in het schap van de super. Het lot van deze giraf is niet veel anders dan van gemiddelde koe of varken. Om van kippen en haantjes nog maar te zwijgen. Het enige verschil is dat de eindconsumenten in dit geval roofdieren zijn, geen roofmensen.

 12. Ik adviseer het al langer. Stem op de Partij voor de Dieren. Aan alle andere partijen hebben we toch geen flikker. En de dieren doen we er wellicht nog een plezier mee. Is gelijk ook een proteststem tegen de rest van de politiek

 13. Hoe komt het toch dat ik bij inteelt altijd moet denken aan koninklijke huizen?
  Hadden ze daar maar net zulke regels voor als inzake die giraffe…had de eerste wereld oorlog wellicht voorkomen kunnen worden….

 14. Pingback: How the European Union killed Marius, the giraffe | krapuul.com

Reacties zijn gesloten.