Zijn we Fallujah dan al vergeten?

In de discussie over de algehele barbaarsheid, aangezwengeld door Jeroen S. van den Heuvel, plaatst Jan Jaap Bedeijn de opmerking:

“Hadden de westerse luchtmachten napalm of fosfor ingezet, dan had ik de reactie van IS eerder kunnen begrijpen. Maar vooralsnog is daar geen bewijs van.”

In dat geval zou het pas echt ‘oog om oog, tand om tand’ geweest zijn qua levend verbranden, op die fiets ongeveer. Nou is Jan Jaap nogal een liefhebber van de ironische stijlfiguur, en je weet maar nooit hoeveel lagen daar wel niet in kunnen zitten, maar dit komt op mij over alsof JJ werkelijk denkt dat, temidden van alle verschrikkingen van de oorlog, dat tenminste niet gebeurd (of althans niet bewezen) is. Maar in de Iraakse stad Fallujah is in 2004 wel degelijk zowel witte fosfor als napalm (in de vorm van de moderne equivalent Mark77) gebruikt.

Het bewijs daarvoor is beter onderbouwd dan, om maar wat te noemen, die vage verhalen over het gifgas van Assad. Uit wat op Wikipedia, toch de bron van mainstream informatie, her en der staat blijkt bij voorbeeld dat de Amerikanen doodleuk hebben toegegeven dat ze in Fallujah fosfor en MK77 hebben ingezet (zie bv. hier en hier), maar ‘gericht op militaire doelen’ uiteraard – en dan mag het blijkbaar. Nou is Fallujah een behoorlijk grote stad, die naderhand voor 40% in puin lag, dus zo heel precies ging het er niet aan toe. Toevallig werd Al-Baghdadi, het alphamannetje van IS, in datzelfde jaar opgepakt in Fallujah. Hij gold toendertijd nog als een ‘street thug‘, een onbeduidend relschoppertje.

1 gedachte over “Zijn we Fallujah dan al vergeten?”

  1. Pingback: Nee, de misdadige acties in Fallujah zijn niet vergeten | Krapuul

Reacties zijn gesloten.