Zigeunerjacht in Frankrijk gaat onverminderd voort

Deportatie van Roma onder president Hollande oogst minder protest dan onder Sarkozy:

Le Monde constateert dat alleen “de linkse partijen en een deel van de maatschappelijke organisaties voorzichtig hebben gereageerd op de initiatieven van het ministerie van Binnenlandse Zaken”. Zij vinden dat president François Hollande met het uitvoeren van de besluiten van justitie om Roma uit te zetten, zijn verkiezingsbelofte heeft gebroken. Daarin zei hij namelijk dat hij “geen Roma-families zou uitzetten zonder hun een voorstel voor herhuisvesting te doen’.

Kortom, het blijft opvallend stil.

3 gedachten over “Zigeunerjacht in Frankrijk gaat onverminderd voort”

  1. Onze socialistische Franse vrienden zijn zo in hun nopjes dat ze eindelijk weer eens aan de macht zijn dat ze spontaan hun kritische blik, hun scherpe tong en hun vermeende morele superioriteit zijn kwijtgeraakt.

  2. Roma en Sinti, ze zien er uit als mensen, maar zijn toch “anders”. Niet alleen in Frankrijk wordt deze bevolkingsgroep stelselmatig gediscrimineerd, in de voormalige Oostbloklanden hebben Roma en Sinti geen leven. In Polen worden de Roma en Sinti voortdurend opgejaagd en uitgesloten. Daarmee vergeleken valt dat rottige meldpunt voor MOElanders van de fascistische beweging PVV nog enorm mee. Helaas is er erg weinig aandacht voor deze misdaden en dat is niet in het minst te wijten aan de bescheidenheid die Roma en Sinti nu eenmaal eigen is. Pas in 2011, 66 jaar na de massamoord op Roma en Sinti was in Nederland extra aandacht voor hun lot. Het Frankrijk van Hollande verschilt helemaal niet zo veel van dat van Sarkozy en soms waart het spook van Vichy er nog wel rond. Vervolging, discriminatie en uitsluiting van Roma en Sinti is van alle tijden. Het is prima dat bij tijd en wijle vast te stellen en het is een slechte zaak er verder maar niets mee te doen.

  3. @2
    De waarschuwingen van Lau Mazirel echoën nog in mijn hoofd – er is een brug naar haar genoemd in Amsterdam en dat is het dan…
    We kunnen signaleren, het “iets er aan doen”… zeg het maar.

Reacties zijn gesloten.