Zeventien enorme problemen voor Trump

Aan de vooravond van de Kerst hoop ik dat u die in rust, geluk en vrede door zult kunnen brengen. Iemand die dat zeer waarschijnlijk niet gaat lukken is Donald Trump. Op Wired.com heeft men een overzicht gemaakt van het arsenaal aan zwaarden van Damocles dat boven Trumps hoofd hangt, en met de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden in het nieuwe jaar kunnen hij en de Republikeinse Partij een vernietigend spervuur aan onderzoeken tegemoet zien. En dan hebben we het nog niet eens over alle gerechtelijke onderzoeken die tegen Trump en de zijnen lopen. Hieronder volgt een samenvatting daarvan, voor de details kunt u de pagina op Wired.com raadplegen.

Onderzoeken van Speciale Aanklager Robert Mueller:

1. De Russische inmenging in de verkiezingen van 2016.
Dit omvat de campagnes op sociale media door de Russen en hackpogingen door de GRU op Amerikaanse stemcomputersystemen dan wel databases, en de ontmoetingen in Trump Tower tussen campagne medewerkers Manafort en Donald jr. met de Russen.

2. Wikileaks
Heeft Trump direct of indirect samengewerkt met Wikileaks om de gestolen emails van de Democraten te bemachtigen? Onder andere zijn supporters Jerome Corsi en Roger Stone liggen hiervoor onder vuur.

3. Invloed vanuit het Midden-Oosten
Tot nu toe tamelijk onderbelicht gebleven, maar er zijn ook tekenen dat men vanuit het Midden-Oosten zaken heeft proberen te beïnvloeden, met name via Jared Kushner.

4. Paul Manaforts activiteiten
Manafort heeft vooral in Oekraïne geopereerd, maar daar wel ten faveure van pro-Russische politici, dus ook daar komt weer de connectie met Rusland om de hoek kijken.

5. Het Trump-Towerproject in Moskou
Het blijkt dat Trump zoals gebruikelijk flagrante leugens heeft staan verkondigen over zijn belangen in Rusland. Hij zou er geen enkele deals hebben lopen, beweerde hij in 2016, terwijl uit Michael Cohens verklaringen blijkt dat de onhandelingen over het Trump Towerproject toen nog wel degelijk gaande waren. Toen was het verhaal dat er nooit iets van was gekomen, waarna CNN een door Trump ondertekende intentieverklaring toonde.

6. Diverse contacten tussen Trumpmedewerkers en Russen
Carter Page, Jared Kushner, Michael Flynn en Paul Manafort zijn allemaal in contact geweest met Russen tijdens de Trumpcampagne.

7. Belemmering van de rechtsgang
Na het ontslag van James Comey door Trump heeft Robert Mueller zich gericht op het feit of Trump daarmee mogelijk de rechtsgang heeft willen belemmeren. Ook uitlatingen die Trump publiekelijk heeft gedaan vallen onder dat onderzoek.

Onderzoeken door de Openbare Aanklager van het Zuidelijk District van New York

8. Illegale campagnebijdragen
Michael Cohen heeft verklaard dat hij op aanwijzing van Donal Trump zwijggeld heeft betaald aan Stormy Daniels en Karen McDougal, met wie Trump buitenechtelijke relaties heeft gehad. Dit is tijdens de Trumpcampagne gebeurd, en als vastgesteld kan worden dat dit in het belang van de campagne gebeurde zijn dat veel te grote bijdragen geweest, die gemeld hadden moeten worden.

9. Financiering van de inauguratie
Alhoewel Trumps inauguratie absoluut niet de grootste in de geschiedenis was, in tegenstelling tot wat Trump zelf graag beweert, waren de kosten ervan wel meer dan twee keer zo groot als die van de daadwerkelijk grootste inauguratie in de geschiedenis (die van Obama). Onderzocht wordt waar dat geld allemaal gebleven is en of dat niet eenvoudigweg verkapte donaties geweest zijn.

10. Trump SuperPAC
In verband met de inauguratiebijdragen schijnen openbare aanklagers nu ook een Super PAC van Trump te onderzoeken, waar Manafort weer bij betrokken was.

11. Buitenlandse lobbypraktijken
Naast Flynn en Manafort zijn ook Tony Podesta, Vin Weber, en Greg Craig aan onderzoek onderhevig vanwege lobbypraktijken voor buitenlandse mogendheden.

Onderzoek door Openbare Aanklager van het District Columbia

12. Maria Butina
Recent werd duidelijk dat de Russische spionne Maria Butina via de Republikeinse consultant en haar vriend Paul Erickson en de NRA invloed op Republikeinse leidende politici heeft proberen te verkrijgen.

Onderzoek door Openbare Aanklager van het District van Oostelijk Virgina

13. Elena Alekseevna Khusyaynov
Een zekere Elena Alekseevna Khusyaynova is aangeklaagd wegens poging tot beïnvloeding van de tussentijdse verkiezingen.

14. Turkije
Onderzoek naar contacten tussen Flynn en Turkije, ook in verband met de eventuele uitlevering van Fethullah Gülen, die volgens Erdoğan achter de couppoging zat. Gezien de recente geruchten dat de VS inderdaad tot die uitlevering over zou willen gaan, en Trumps beslissing Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken na een gesprek met Erdoğan, lijkt Turkije inderdaad een ongezonde invloed op de huidige Amerikaanse regering te hebben.

Onderzoeken door New York City, de staat New York en andere aanklagers

15. Achterstallige belastingen
Het bleek dat Trump veel grotere giften van zijn vader heeft gehad dan voorheen duidelijk was, en daarmee belastingvoordelen van wel tot 400 miljoen dollar heeft behaald.

16. De Trump Foundation
Deze zogenaamde liefdadigheidsinstelling werd onlangs betiteld als het persoonlijke checkboek van Trump. Hij bekostigde er onder meer een 10.000 dollar kostend portret van zichzelf mee, dat in Mar-a-Lago moest komen te hangen. Afgelopen week werd besloten de stichting op te heffen, maar daarmee komen de onderzoeken naar de praktijken ervan niet tot stilstand. Er zouden ook diverse overtredingen met betrekking tot campagnefinanciering hebben plaatsgevonden via deze stichting.

17. Overtredingen van de Emolumentenclausule
Omdat Trump nooit echt afstand van zijn zaken heeft gedaan toen hij president werd, lopen met name de verdiensten die via de Trump hotels gemaakt worden in het oog, als verdiensten die hij ermee maakt juist omdat hij president is.

Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik kan me niet voorstellen dat dit allemaal goed kan blijven gaan voor Trump. Ook al kan hij misschien niet makkelijk aangepakt worden tijdens zijn presidentschap, dan nog pakken de donkere wolken zich wel erg dreigend samen voor de periode erna en voor de zaken die op staatsniveau spelen is er geen bescherming door een presidentieel pardon mogelijk. Ik zie het wel gebeuren dat hij de aftocht zal blazen zoals dat vaker gebeurt met autocraten: door ze de keuze te bieden tussen een (gedeeltelijke) kwijtschelding van straffen bij vrijwillig vertrek enerzijds, of een eindeloze strafvervolging anderzijds.