Zesde valkuil bedreigt Kabinet Rutte II meer dan ooit

Ronald Buijt noemt maar liefst vijf valkuilen die Kabinet Rutte II (lees: Mark Rutte) bedreigen in de Volkskrant van vandaag. Zijn conclusie dat Rutte2/Flans2 gaat sneuvelen in 2014 blijft een vorm van koffiedik kijken maar hoopvol is het wel.

Hoewel velen de oorzaak van de crisis zien in Links beleid wordt stilaan duidelijk dat Rechts en met name de VVD de afgelopen 20 jaar stevig aan de touwtjes heeft getrokken in het overheidsbeleid. Beleid dat mede heeft geleid tot een giga-staatsschuld. Wat u en ik van Markio Rutte ook vinden, hij heeft gelijk dat die beperkt moet worden. Maar dat lijkt de enige visie te zijn van de tweede-kans premier. Kiezers kunnen misschien misleid worden en daardoor gemakzuchtig en dom genoemd worden maar kiezers zijn niet gek. Zij verwachten van een man die zich als leider van Nederland en groot staatsman afficheert een visie en een vergezicht voorgeschoteld te krijgen. In plaats daarvan krijgt hij al 2 jaar te horen “we moeten sterker uit de crisis komen”. Die mantra is verbleekt. En een Minister President die doet alsof hij het licht heeft gezien en opeens bruggen gaat slaan zonder pijlers is als een melkkoe zonder uier. Leuk voor in de wei maar voor boer en stier niet interessant.

De zesde valkuil
De zesde valkuil is de publieke opinie geventileerd op het internet. Sites als Krapuul en Joop ventileren ongenoegen in een min of meer nette vorm Op sites zoals Nujij, Geenstijl en Elsevier zijn de meningen al een stuk minder gepolijst en een Telegraaf blijkt een meester te zijn in het oproepen en kanaliseren van het ongenoegen dat onder het morrend volk al langer bestaat. Een samenleving die angstig is, die antwoorden wil hebben maar die niet krijgt. Boos volk met zeer moderne en zéér korte communicatiekanalen wacht niet meer op duiding door politici en knappe koppen maar trekt zeer snel conclusies. Rutte2/Flans2 zal sneuvelen door het imagoprobleem dat blijvend aan de tweede-kans Rutte blijft plakken: een, net niet, recidivist die grossiert in leugens en halve waarheden.

8 gedachten over “Zesde valkuil bedreigt Kabinet Rutte II meer dan ooit”

 1. “Beleid dat mede heeft geleid tot een giga-staatsschuld. Wat u en ik van Markio Rutte ook vinden, hij heeft gelijk dat die beperkt moet worden.”
  Waar blijkt dat dan uit, dat hij dat vindt of na zou streven? Hij heeft nogal een fixatie met het begrotingstekort, maar over de staatsschuld heb ik hem geloof ik nog nooit gehoord.

 2. @2: Nou wéét je dat RTL best wel VVD-minded is, en toch trap je erin. Ten eerste is ‘Rutte’ er zo te zien door de koppensneller aan gekoppeld, dat heeft verder niets om het lijf. Verder suggereren ze dat begrotingstekort en staatsschuld met een touwtje aan elkaar vastzitten, terwijl het 2 heel verschillende dingen zijn. Vanuit hun optiek is dat ook zo: als je als bottom line hanteert dat het tekort omlaag moet, en dat je dat kan doen door bezuinigen of lenen, dan kan je idd. stellen dat die keuze al dan niet consequenties heeft voor de staatsschuld. Er is echter nog een 3e mogelijkheid, nl. dat je het tekort niet met man en macht terugdringt – en dat heeft óók geen negatieve gevolgen voor de staatsschuld. Lees ook ’s wat van een linkse econoom, bv. deze: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/16826_puur_economisch_bijgeloof/

 3. @3 Ik weet niet dat RTL VVD-minded is, vreemd ook dat te beweren van een zender die vandaag een rechtszaak heeft tegen het ministerie van premier Rutte.

  Het enige wat ik beweer dat de hij gelijk heeft dat de staatsschuld omlaag moet.
  Iets wat Europees is afgesproken (in 1997 meen ik) en waar Nederland zich aan moet houden ongeacht welke MP er zit.

  Wat betreft het artikel in Joop
  Deze link naar een artikel ook over staatsschuld

  http://www.money-for-nothing.nl/macro-economie/staatsschuld-een-last-voor-toekomstige-generaties

  De wijze waarop de staatsschuld “moet” of “kan” worden teruggebracht is voer voor economen en verdeeld tot op het bod

 4. Als de VVD laag blijft in de peilingen, gaat de coalitie niet sneuvelen. De VVD’ers zouden wel gek zijn om hun partij in verkiezingen te laten decimeren.

  Ronald Buijt is dan ook een gekende idioot van Leefbaar Rotterdam.

 5. nog effe en de Telegraaf is ook al niet VVD-minded

  @4: “Ik weet niet dat RTL VVD-minded is, vreemd ook dat te beweren van een zender die vandaag een rechtszaak heeft tegen het ministerie van premier Rutte.”
  Tja, als we zo gaan redeneren … Straks beweer je nog dat de Telegraaf altijd al links geweest is, maar dat dat nu pas aan het licht komt.

  “Het enige wat ik beweer dat de hij gelijk heeft dat de staatsschuld omlaag moet.”
  Waar maak jij dan uit op dat Rutte dat vindt? Zijn náám staat toevallig in de kop van dat RTL-artikel, maar dat is bij wijze van spreken, in het hele stuk komt de man niet voor. Volgens mij interesseert het hem geen ene moer hoe hoog de staatsschuld is en/of weet-ie het zelfs niet eens.

 6. @7 Joke Mizée
  We kunnen elkaar proberen vliegen af te vangen door met met termen te gooien over welke media VVD-minded is of Links of Rechts. Ik ben van de generatie die de VK als Links dagblad heeft gekend. De mening over de media veranderd zo snel dat wanneer ik Krapuul gematigd liberaal noem ik nog instemming krijg ook.

  Wat betreft Rutte en de Staatsschuld
  Ook hierover kunnen we proberen elkaar vliegen afvangen. Ik denk niet dat het hem geen ene moer kan schelen hoe hoog de staatsschuld is. Mede ook omdat zijn vorige kabinet wilde voldoen aan de emu regels
  > het tekort niet groter mag zijn dan 3% en de schuld niet hoger dan 60%< en dat in beleid vertaalde.

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overheidsfinancien/begrotingsregels

  Laat ik het zo zeggen, Rutte heeft zijn handtekening er onder gezet dus mag en moet ik als burger aannemen dat hij het meende.

  Dat Rutte als MP zich ontpopt heeft als een Pinokkio hoeft niet per definitie te betekenen dat hij op dat specifieke punt ook niet te vertrouwen is geweest.

Reacties zijn gesloten.