Zesde dode bij acties Gele Hesjes

Terwijl in Nederland de roze khmer en de Baudet Jugend een kinderachtige poging doet om een racistische Nederlandse variant van de gilets jaunes te creëren, gaan acties in Frankrijk fel door. Helaas ook met weer een dode in de gelederen. Le Monde heeft ondertussen onderzocht wie de gele hesjes precies zijn…

Afgelopen nacht (van woensdag op donderdag) is bij Avignon een 23-jarige deelnemer aan de protestacties van de gele hesjes (gilets jaunes in het Frans) overleden nadat hij werd aangereden door een vrachtwagen. Hij maakte deel uit van een groep gele hesjes die het verkeer tegenhield en langzaam door liet. (Zie hier beelden van de actie op ander tijdstip) Bron: Le Monde

Volgens de krant is het de zesde dode die in verband gebracht kan worden met de acties. Twee andere mensen verongelukten in het verkeer toen ze achterop files reden die ontstonden door de acties. Maar ook overleed op 1 december een vrouw van 80 jaar in Marseille, nadat ze geraakt werd door een traangasgranaat die de politie had afgeschoten.

De krant Le Monde heeft afgelopen dinsdag een eerste resultaat gepubliceerd van een omvangrijk onderzoek onder de actievoerders van de gele hesjes naar hun achtergrond en politieke ideeen. Het onderzoek wordt gedaan door het Centre Emile-Durkheim uit Bordeaux die 70 mensen in de gelederen heeft die met enquêtes op de actievoerders afgestapt zijn. de resultaten werden op twee pagina’s met allerlei mooie grafieken gepubliceerd. Helaas op internet alleen achter een betaalmuur te vinden, en wel hier.

Wij (globalinfo wil dat zeggen) hebben een verzoek aan de krant gedaan of we de charts en de informatie mogen overnemen, maar hebben daar nog geen antwoord op gekregen en kunnen dus niet doorlinken naar de details. Verrassend was bijvoorbeeld dat een overgrote meerderheid zichzelf ‘links’ noemde (en zeer kleine minderheid rechts). Ook bleek dat een groot deel veel van de deelnemers voor het in actie kwam. Tegelijkertijd was er veel ervaring onder de deelnemers aan de acties. Velen hadden eerder gedemonstreerd, meegedaan aan blokkades en bezettingen en waren lid van vakbonden of andere organisaties. Ook was er natuurlijk gevraagd naar de eisen bij de acties, en die waren grotendeels van economische aard, wilden afschaffing van privileges voor de rijke bovenlaag. Een andere deel wilde politieke hervormingen en uiteraard – anders dan in Nederland naar binnen gefietst was, had niemand het over migratie of ‘Marrakesh’.

Uitbreiding acties

Sinds twee dagen zijn de blokkades door gele hesjes in toenemende mate gericht tegen multinationals die hun belastingen niet betalen. Amazon bijvoorbeeld en airbus bij Toulouse (bron). In België wordt vrijdag gestaakt. Volgens een bericht op de website transport online hebben vakbonden daartoe besloten vanwege het mislukken van besprekingen over pensioenen:  “De acties van de ‘gele hesjes’ hebben de mensen wakker geschud, kwaad gemaakt. De mensen zien overal prijsstijgingen, maar zien dat er bijzonder weinig in de plaats komt”, legt een vakbondswoordvoerder in de Belgische media uit. Veel bedrijven zullen vrijdag gesloten zijn.”

– Ontleend aan Globalinfo