Zenuwgas gebruikt bij moordaanslag op Skripal

Volgens de Britse politie is geprobeerd de voormalige Russische spion Sergei Skripal te liquideren met behulp van een zenuwgas. De agent die Skripal als eerste te hulp schoot is inmiddels ook met ernstige vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Sergei Skripal en zijn dochter Julia verkeren nog steeds in een coma.

De Britse politie heeft niet gezegd welk zenuwgas gebruikt is voor de moordaanslag, maar vermoedelijk gaat het om ófwel VX ófwel sarin. Sarin is o.a. ingezet door Assad in Ghouta en door Saddam Hoessein in het Koerdische dorpje Kalabja.  Een anonieme bron heeft echter tegenover de BBC verklaard dat het om een veel zeldzamer gif gaat.

Volgens experts kan uitgesloten worden dat de aanslag is uitgevoerd door amateurs. Geen amateur kan thuis in een labje zenuwgas maken.

De Britse regering vermijdt tot op heden nadrukkelijk met de beschuldigende vinger naar Rusland te wijzen, maar de naam ‘Poetin’ spookt inmiddels natuurlijk door ieders achterhoofd. Mensen die lastig zijn voor het Russische regime hebben de neiging op een merkwaardige manier aan hun einde te komen. Het blijft overigens een raadsel waarom de Russen het risico zouden nemen de internationale verhoudingen op scherp te zetten door een op het eerste gezicht tamelijk onbelangrijke ex-spion zo opzichtig te liquideren. Mocht het politie-onderzoek wijzen op Russische betrokkenheid, dan heeft Theresa May een serieus politiek probleem. Geen enkele regering kan een op haar gebied gepleegde moordaanslag door een vreemde mogendheid tolereren.

Bron: de Guardian