Zeker 85 burgerdoden bij Amerikaans bombardement in Syrië

A_street_view_of_manbij_city_-_panoramio
Manbij in gelukkiger tijden. Foto: Wikipedia

Bij een bombardement van de Amerikaanse luchtmacht op de dorpen Tokhar en Hoshariyeh in het noorden van Syrië zijn afgelopen dinsdag tenminste 85 burgers om het leven gekomen. Sommige bronnen spreken zelfs over 200 doden. Waarnemers zeggen dat het aantal doden nog weleens veel verder op zou kunnen lopen. Reddingswerkers zijn nog steeds bezig lichamen onder het puin vandaan te halen. Onder de doden zouden zich zeker tien kinderen bevinden.

In de omgeving van Tokhar wordt al geruime tijd hevig gevochten tussen ISIS en de Koerdische militie YPG. De Amerikanen steunen het YPG daarbij vanuit de lucht. Een groot deel van de burgerbevolking is op de vlucht geslagen, maar in de stad Manbij en het omliggende platteland bevinden zich nog steeds tienduizenden burgers.

De VS heeft bevestigd dat de Amerikaanse luchtmacht dinsdag inderdaad bombardementsvluchten heeft uitgevoerd nabij Manbij. Een woordvoerder zei dat dat de Amerikanen inmiddels een zelfstandig onderzoek verrichten naar de gebeurtenissen. Volgens de VS zijn er sinds het offensief eind mei begon, zo’n 450 bombardementsvluchten uitgevoerd in het gebied rond Manbij.