De zegen en de vloek van de marktwerking

Stel het slaat je in je bol en je denkt de financiële wereld te kunnen veranderen door in een tent op het Damrak te gaan zitten. Wat je dan nodig hebt is een, niet te duur, flexibel onderkomen. Je springt in je Trabant en rijdt naar de kampeerwinkel. Hier aangekomen kan je kiezen uit tientallen verschillende soorten producten. Verschillende merken, maten, prijzen, gewichten, materialen, kleuren en opzetsystemen.
Dit hebben we te danken aan de marktwerking. Hier maken we niet alleen de tentenwinkel gebruik van, maar bij alles wat we hebben speelt de marktwerking een belangrijke rol. We kunnen dus echt zeggen dat we kinderen zijn van de marktwerking. Of zijn we slaven van de marktwerking?

Slaven
Hoewel sommige mensen onzeker worden van al die keuzes, vind ik het heerlijk om door winkels te zwerven. Schap na schap vol verschillende producten, die met hun kleurige verpakkingen schreeuwen om je aandacht.
Achter ieder product zit een bedrijf dat iedere dag bezig is om speciaal voor jou het aantrekkelijkste te produceren op een zo goedkoop mogelijke manier. Het belangrijkste is natuurlijk dat je hun product kiest en niet dat van de concurrent.

Om dit te bereiken moet je een goed product maken tegen een zo laag mogelijke prijs. Je prijs laag houden kan je op vele manieren doen. Zo min mogelijk verspillen. Zo min mogelijk voorraad. Efficiëntere planning. Kwaliteitscontrole. Goed service. Snellere machines. Minder arbeiders. Lagere salarissen. En hier zie je het dilemma al ontstaan. Hoever kan je hiermee doorgaan? Loop je op een gegeven moment niet tegen grenzen aan waar je niet overheen kan?

Oplossingen
Over het algemeen lijkt het erop dat we in staat zijn de grenzen steeds te verplaatsen. Je gaat ergens anders goedkopere grondstoffen vandaan halen. Of je haalt mensen uit gebieden, die bereid zijn tegen een lager salaris te werken. Mocht dit een probleem zijn, dan kan je natuurlijk ook nog de hele fabriek verplaatsen naar een plaats waar het goedkoper produceren is en je niet wordt gehinderd door allerlei vervelende wetten.
Natuurlijk ben ik geen econoom, maar een simpele ziel die wel eens over het systeem nadenkt. Maar ik kom steeds bij de conclusie uit dat dit systeem ergens moet gaan vastlopen. Al ben ik ook niet in staat om iets beters te verzinnen.

We hebben in de marktwerkingsjaren natuurlijk een geweldige know how opgebouwd. Dat bedoelen ze natuurlijk met Nederland kenniseconomie. We kunnen deze kennis gaan exporteren naar andere landen. Kunnen ze daar ook uit veel verschillende tenten kiezen  en op den duur vastlopen.

Marktwerking in de zorg
Met de kennis die we hebben opgedaan over marktwerking kan je op je vingers natellen dat marktwerking in de zorg een rampzalige uitwerking zal gaan hebben en al heeft. Zorg moet je niet laten marktwerken, zorg moet je gewoon goed regelen. Het leek logisch om marktwerking in te voeren om zo de wachtlijsten weg te kunnen werken. Ga een dokter per patiënt betalen en hij werkt net zolang door tot er geen rij meer staat.
De mens heeft nu eenmaal de vervelende eigenschap dat hij altijd meer wil. Dat geldt zelfs voor doctoren. Dus toen de wachtrijen weg waren, moesten er nieuwe manieren gevonden worden om nog meer te verdienen. Zo werkt dat nu eenmaal in de marktwerking. Zo wordt de zorg niet goedkoper, maar duurder. Aan deze perverse prikkel moeten we in de zorg zo snel mogelijk een einde maken. In de private sector kunnen we niet anders dan afwachten waar het gaat vastlopen.

Ik was wel blij dat Diederik Samsom in het debat zei, dat we moeilijke discussies niet meer uit de weg mogen gaan in de politiek. Als we de zorg minder mogelijkheden kunnen geven om wat voor reden dan ook, dan is het erg laf om de dokter en de patiënt dat dan maar uit te laten zoeken in de spreekkamer.

3 gedachten over “De zegen en de vloek van de marktwerking”

  1. weer een duidelijk kijkje in een PvdA mindset … “De mens heeft nu eenmaal de vervelende eigenschap dat hij altijd meer wil. Dat geldt zelfs voor doctoren. ” Nee Salon-Neoliberaal , dat is de egotrippende borderline motivatie der (Neo) Liberalen .. Interessant trouwens hoe je je begint met het indirect afzeiken van de Occupiers , de weinigen die nog wel wat voor hun idealen over hebben .. Ik kan me zo voorstellen hoe je heb zitten gniffelen over dat Trabant .. Eerst natuurlijk aan Eend gedacht , maar die is tegenwoordig slechts betaalbaar als vervoersmiddel voor (Ex) Toen Linksers met een goed betalende baan .. Toen kwam het ideetje op , gniffel gniffel , TRABANT , dat zet die occupy lui meteen wegals de crypto-communisten die het in PvdA ogen wel moeten zijn ..

    En Diederikje heeft gezegt dat we moeilijke keuzes moeten maken , en daar ben je BLIJ om ??? Weet je nu nog niet wat “moeilijke keuze ” in PvdA jargon betekend .. : De werkende klasse heel hard naaien en ondertussen met een schijnheilige smoel beweren dat het écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , écht , niet anders kan hoor .. Om daarna het gestolen geld richting het kapitaal te schuiven …

  2. Inderdaad, ClubLiberaal, in dit stukje lever je het direct bewijs dat je neoliberaal borderliner ben die denkt dat alle mensen verrot zijn als hijzelf. Dat iedereen streeft direct naar wat jij steeds streeft.

    Vooral de misleiding en de insinuatie die uit je woorden druppelt dat de Marktwerking in de Zorg zou door doctoren zijn bedacht om zich te verrijken.

    De Marktwerking is door Rutte, Schippers, VVD-ambtenaren en rijke investeerders bedacht en aan de Nederlandse volk door hogerhand opgelegd. Met de hoop dat men zal intrappen en op winst belust zal steeds harder doorgaan zodat verzekeraars hun zaken met goud op de rug van de zieke Nederlanders zouden kunnen vullen.

    Zorg is geen tent. Hoe krijg je dit en met deze typische harteloosheid voor elkaar? Heb je nooit iemand dierbaar ziek gehad of geef je nooit voor iemand die ziek is en heb geen dierbaren?

    De patient en de dokter hebben het echt heel ver, hopeloos ver te zoeken met borderliners als jij die op winst belust zijn.
    Schaam je toch een beetje en zoek gauw hulp.

  3. Ik maak me niet meer druk. Die hele marktwerking gaat zich wreken zoals ook millieuvervuiling en uitbuiting van andere volkeren zich gaat wreken.

    Het “Vrije” Westen gaat ten onder aan rechtse arrogantie.

    De VVD is een conservatieve partij van Neocons zoals die van Republikeinen in Amerika. En the GOP kan enkel nog met grof geweld een coupe plegen om weer in het witte huis te komen. Hun achterban is oud en niet meer van deze tijd.

    Bij de VVD is het niet zozeer de leeftijd maar meer het besef van steeds meer mensen dat ze toch niet bij de VVD horen. Moet helaas wel even Rutte II voor komen om te slaperige oogjes te openen. Gaat ten kosten van levens niet eens alleen maar van banen maar echt levens.

Reacties zijn gesloten.