Wilders neemt afstand van Trump

Trump maakt er zó’n puinhoop van dat zelfs Geert Wilders het inmiddels nodig acht zich van hem te distantiëren. In een interview met de Telegraaf  zegt Wilders dat Trump weliswaar minder slecht is dan Clinton, maar geen applaus verdient:

Eh ja. De beweging waar hij voor stond, voor de hardwerkende Amerikaan die zich niet meer vertegenwoordigd voelde, daar zag ik overeenkomsten in. Maar er gebeuren ook wel rare dingen nu. Onder mevrouw Clinton was het erger geweest, maar Trump verdient geen staande ovatie.

En passant dreigt Wilders ook nog maar eens met een burgeroorlog wanneer hij geen premier wordt, maakt hij Mark Rutte voor rotte vis uit – een ‘windvaan’ en ‘een man zonder ruggengraat’ – en herhaalt hij dat hij ‘minder Marokkanen’ wil, wat dus strafbaar is. Blijkbaar hoopt Wilders op vervolging, zodat hij voor de zoveelste keer de martelaar uit kan hangen.


Wat Wilders met dit interview hoopt te bereiken is niet duidelijk. Rutte zal uiteraard geen warme gevoelens koesteren voor een man die hem publiekelijk betitelt als ‘windvaan’. Een uitnodiging van Rutte en Buma om aan te schuiven aan de onderhandelingstafel kan Wilders nu wel helemaal vergeten. Wanneer hij dat serieus had gewild, had hij wat verzoenende gebaren moeten maken en zich dienen te onthouden van persoonlijke aanvallen, iets wat Wilders zich uiteraard ook wel realiseert. Het interview is overduidelijk bedoeld om de eigen achterban te paaien en Wilders zelf als martelaar te presenteren, niet om toenadering te zoeken tot VVD en CDA.