Wilders: “Gewéldig, Fascstástisch!”- fascistisering in Hongarije en in Nederland

Van de 99 religieuze gezindten die in Hongarije geregistreerd staan, kunnen er 66 niet (meer) rekenen op staatssteun en/of -faciliteiten. Dat is een uitvloeisel van een van de zeer omstreden grondwetswijzigingen die het door de ultranationalistische partij Fidesz van Viktor Orbán beheerste parlement vorig jaar heeft doorgevoerd. Andere maatregelen zijn antisemitisch, repectievelijk anti-Roma, terwijl in de rechterlijke macht en in de media een ware stalinistische “zuivering” wordt doorgevoerd.

Dat weet Geert Wilders allemaal best. En ik verdenk hem ervan dat hij het er helemaal mee eens is, maar dat nog even hier niet wil zeggen. Zie bij voorbeeld de PVV-voorstellen om de (her)benoeming van rechters afhankelijk te maken van de heersende politieke meerderheid en de censuur-voorstellen ten opzichte van de media. Zo kan een “democratuur” (ik citeer de Hongaarse schrijver Geörgy Konrád, zaterdag op het PEN-congres in Gent) even erg zijn als een dictatuur.

Maar over één onderdeeltje van de (her)fascistisering van Hongarije, daarover kon Geert Wilders op 31 december 2011, toch echt niet zijn mond houden:

 

 

 

 

 

 

Nu zijn er heel weinig moslims in Hongarije. Ik heb er nog nooit een moskee gezien. Islamitische groeperingen, voorzover aanwezig, horen dus bij de 66 religieuze gezindten van voornamelijk protestantsen huize die niet (meer) in aanmerking komen voor staatsfaciliteiten. Is de Islam daarom veroordeeld en is er daarom een moskee-bouwverbod in Hongarije? Nee. Wèl is het christelijke karakter van Hongarije vastgelegd in de nieuwe grondwet (dus niet het “joods-christelijke”, Herr Wilders).

Geert had kennelijk behoefte aan een bemoedigend woord voor zijn islamofobe aanhang op oudejaarsavond, kon er in Nederland zo gauw geen een vinden, dus week hij uit naar het buitenland. Hij kon er immers vast op vertrouwen, dat niemand van de media serieus het waarheidsgehalte en de achtergrond van zijn tweet na zou gaan.

“Gewèldig!”, nietwaar? 400 journalisten ontslagen. Directies van toneelgezelschappen bezet met Fidesz-aanhangers. Facilitering van Jobbik-terreur tegen joden en zigeuners. “Fantàstisch!” Duizenden demonstreren in Boedapest week na week tegen de democratuur van Orbàn, maar dat zijn toch immers alleen maar terecht gestrafte subsidieslurpers.

“Fantàstisch!” “Fasctàstisch!” “Een voorbeeld voor de hele EU!”

Echt gewèldig. Ècht Wilders! – dus: “Fact-free fasctastisch!”

13 gedachten over “Wilders: “Gewéldig, Fascstástisch!”- fascistisering in Hongarije en in Nederland”

 1. Wat een enge fascist is het toch. Ik wist ook niet dat het zo slecht gesteld was met Hongarije.

 2. Hongarije en Roemenie zijn prettige landen om te werken op een ding na: de constante stroom stroom van ongevraagde minachtende opmerkingen aan het adres van “gypsies” die op geen enkele manier schijnen te deugen.

 3. GJ_;

  Dat is een probleem die al heeeeel lang bestaat. Zoek maar eens naar de oorsprong van de benaming “zigeuner”. (Scheer je weg, vlegel!)

  Dat probleem blijft, helaas, nog wel een tijdje bestaan. Tenzij de verschillende overheden een beetje meer geld in educatie stoppen.

 4. GJ_. zoek maar eens naar de oorsprong van de benaming “zigeuner” . (=Scheer je weg, vlegel! Sie, gauner! *slechte vertaling)

  Dat is er bij hen met de paplepel ingegoten; ik vrees dat de afkeer van deze nomaden nog wel een tijdje blijft. Helaas.
  Tenzij…er een beetje veel meer geld naar gedegen educatie gaat. Maar ja, de mensen die zich aangetrokken voelen tot het wegzetten van anderen, ontberen meestal een gedegen opleiding.
  Voorbeeld zie je met EDL-tossers in Engeland (*)/ PVV’ers in NL/ etcetera. Hou de mens dom, en ze laten zich willens en wetens manipuleren.

  http://edlnews.co.uk/
  (veilige link, niet van EDL/ BNP)

 5. Het is waarschijnlijk dat Wilders de Hongaarse premier Viktor Orbàn in een aantal opzichten als een inspiratie beschouwt. Wilders had in zijn VVD-verleden o.a. Oost-Europa in zijn portefeuille en is bekend met Hongarije. Fidesz zal hem om diverse redenen wel aanspreken, maar niet op alle punten vermoed ik.

 6. #5 Inderdaad, niet op het punt van het antisemitisme, denk ik. Maar de meest seculiere joden die in Hongarije zijn overgebleven, hebben over Wilders’ xenofobe hobbies andere ideeën dan hij. Deze mensen zouden dus best wel eens onder de categorie van de “linkse dhimmis” ondergebracht kunnen worden. En, zoals je weet, daar moet radikaal mee worden afgerekend.

 7. Dat niet alleen, maar het is ook alleen HUN versie van het “Christendom” Namelijk Katholiek.. of eerder Paapisme. Alles moet ervoor wijken, de laatste 20 jaar is Rome zo extreem bezig met lobbys en invloed uitbreiden dat het best wel eng begint te worden.

 8. Add:
  En oh ja, allemaal natuurlijk vanachter de poppenspelers, want zelf lijken ze “Nooit er mee te maken te hebben”. Net zoals ze het geld witwassen voor Mexicaanse Tereur Organisaties (Lees Drugs Maffia). Ze wassen altijd hun handen in onschuld als echte Pontius Pilatussen in de dop.

 9. @3 Natuurlijk, dat is eentje die naar Israël wil en een zeer gelovige Joodse is. Niet zo’n seculiere die nog in Hongarije wil blijven.

 10. #7 Dehnus. Inderdaad zag ik een opgetogen artikel van de hulpbisschop van een Hongaars bisdom over het feit, dat de maatregelen vooral allerlei fundamentalistisch-protestantse (Amerikaanse) sekten treffen. Maar je moet niet vergeten, dat de Calvinisten al eeuwenlang een belangrijke geloofsgemeenschap vormen in Hongarije en Transsylvanië. Deze gereformeerde kerken hebben de spits afgebeten bij de reconquista op de Turken in de 17e en 18e eeuw. Duitse en Nederlandse calvinisten hebben succesvol zending bedreven onder de moslims (en misschien ook rooms-katholieken en orthodoxen) aldaar. De godshuizen prijken trots bovenop heuvels aan de rand van provinciesteden. Orban zelf is ook gereformeerd.

 11. Calvinisten moet ik ook niet, maar ze zijn tenminste niet centraal aangestuurd vanuit een punt. Daar heb je nog wat fragmentatie. Ben zelf Luthers (nu wat ongelovig tegenwoordig, maar ben Luthers opgevoed) en dan helemaal vind je beide stromingen maar wat.. barbaars. Calvinisten met hun “Je bent geboren voor armoede.. accepteer het maar!”, is ook best wel schokkend. NIet dat Luther so lief was hoor, Jodenhater enzo.. en ook de Lutheranen hebben bloed aan hun handen (Kijk maar eens naar hoe het in Groningen toeging tijdens de klassen rellen, Lutherse kerk was net zo erg als de Katholieke daar, of in FInland tijdens hun klassenstrijd (Roden tegen de WItten )).

  Maar zowel Luthers als Calvinistisch is niet centraal geregeld, en het Vaticaan is echt bezig de laatste tijd macht en rijkdom naar zich toe aan het trekken. Terwijl ze haar handen was in onschuld wassen ze bijvoorbeeld geld wit voor Maffiosi via vastgoed.In Brabant hebben ze eerst een hele vrije Bischop vervangen door een hele strenge conservatieve die gelijk priesters begon aan te stellen en op te lijden. In Groningen is recentelijk een hele strenge aangesteld… het lijstje gaat maar door. Het lijkt wel alsof ze twee tandjes er bij hebben gedaan om maar weer macht te krijgen.

  Ik heb niks tegen Katholieken, maar wel wat tegen centraal gestuurd Katholicisme oftewel Paapisme. Dat centrale stoort mij nog al. (NIet alleen Katholieken hoor, Iran met haar Islamitsche versie van het Paapisme kan er ook wat van). Absolute macht irriteert mij gewoon.

 12. #9 Dehnus. Wat we van Krysztina weten, is te weinig om dat te veronderstellen. Als ze inderdaad van joodse afkomst is, hebben haar ouders haar vermoedelijk met opzet een christelijke voornaam gegeven. Dat is gebruikelijk onder (seculiere) joden in Hongarije. Men hoopt zodoende zijn kinderen te vrijwaren voor antisemitisme.
  In het begin van de vorige eeuw werden, parallel met de opkomst van het Hongaarse nationalisme, joodse inwoners gedwongen om hun familienamen in te wisselen voor “echt Hongaarse”.
  Wat hen overigens nauwelijks geholpen heeft om opeenvolgende antijoodse episodes te overleven (de antisemitische fase van Stalin vanf 1947/8, de reactie op november 1956 en nu dus de Fidesz-regering).
  Dergelijke gelijkschakeling onder het mom van de surioriteit van de traditionele cultuur (of wat men daarvoor houdt), kom je ook telkens weer tegen bij de ideeën van Wilders en Bosma.
  En wat we ook zien, dat is, dat gereformeerd-zijn best kan helpen, om fascisme te doorzien en af te wijzen, maar dat calvinisten die ultra-nationalisme en fascisme omhelsd hebben, ook de neiging hebben, om daarin zeer ver te gaan.
  Zie 1940-45 in Nederland. Zie de SGP-steun voor de PVV. Maar ook de felle afwijzing daarvan in grote delen van de CU en het CDA, vaker dan gemiddeld gedragen door gereformeerden.

Reacties zijn gesloten.