Wilders gaat af als een gieter in Gilze

PVV-leider Geert Wilders dacht gisteren in Gilze een rel uit te kunnen lokken over de verbouwing van een asielzoekerscentrum (azc), maar dat pakte niet helemaal uit zoals verwacht. 

De fascistenleider stuitte tijdens de inspraakavond in het Brabantse dorp vooral op verbazing en onverschilligheid. Buiten zijn eigen aanhang toonde niemand ook maar de minste interesse voor Wilders’ betoog.

Het COA gaat in Gilze een bestaand azc verbouwen. Dit tot grote woede van de PVV-leider, die de verbouwing betitelde als “miljoenen verslindende asielwaanzin”.

De inwoners van Gilze dachten daar echter anders over:

De gemeenteraad stemde, alweer dik vijf jaar geleden, unaniem met het project in. Verzet was er niet, er kwamen nauwelijks vragen. Alleen de middenstand roerde zich: de plaatselijke bakker, slager en groenteboer wilden ‘ook de kans krijgen om straks levensmiddelen aan te kunnen voeren’. ,,Dan verdienen we er nog wat aan”, zegt een winkelier. Eigenlijk vormde een jaar geleden de grootste angst dat er te veel bomen moesten worden gekapt vanwege het project. 

Ook gisteren kreeg Wilders de handen in Gilze niet op elkaar, hoe theatraal hij ook tekeer ging. Sterker, volgens Corné Machielsen, fractievoorzitter van lokale partij Kern ’75, zijn de inwoners van het dorp juist blij dat het oude gebouw – dat op de monumentenlijst staat – eindelijk eens verbouwd wordt: “Die staan al jaren te verpieteren, terwijl het monumenten zijn”.

Gilze heeft al 25 jaar een azc, zonder dat er problemen zijn. Jaren geleden jatte een asielzoeker eens een fiets: “Gingen ze er met drie man achterheen. Maar die knul hadden ze zo te pakken”.

Wilders droop aan het eind van de avond terneergeslagen af. Bij de uitgang werd hij vriendelijk uitgewuifd door burgemeester Jan Boelhouwer die hem – to add insult to injury – verzekerde dat de verbouwing gewoon door zou gaan.

Bron: Brabants Dagblad