Wie zwijgt stemt toe

Een twitteraar weet in vijf porties van maximaal 140 tekens te vertellen hoe Hannah Arendt in The origins of totalitarianism – een van de belangrijkste boeken van de tweede helft van de afgelopen eeuw – uitlegt wat de nazi’s bedoelden met hun antisemitische praatjes. Een van de belangrijke punten was de dolkstootlegende: “de joden” hadden Duitsland in de rug gestoken waardoor het verloor in de Grote Oorlog, de later zo genoemde Eerste Wereldoorlog. Nette mensen beijverden zich uit te leggen dat dit niet klopte. Verloren moeite. In de eerste plaats omdat de nazi’s werkten in een eerste golf van post-truth, een soort hegelianisme: de feiten kloppen niet. En in de tweede plaats, daar ging het in dit geval om, hadden de nazi’s het niet over het nabije verleden, maar zij brachten dit verhaal in omloop om hun plannen voor de toekomst duidelijk te maken. Totale discriminatie en vervolgens uitroeiing van de joden binnen hun machtsbereik.

Als een neonazi-ideoloog als Martin Bosma een dolkstootlegende ontvouwt van Nederlandse “linkse intellectuelen” die een apartheidsregime van het ANC in Zuid-Afrika hebben voorbereid met hun steun destijds aan die organisatie, dan weet hij donders goed dat hij maar wat rondbazelt. Overigens, zijn er wel “linkse intellectuelen” over in Nederland die de moeite nemen deze praatjes te weerleggen? De vertelsels van de “minderheid in eigen land”-soort? De onbewoonde Kaap die door dappere VOC-mensen werd gekoloniseerd. Op het omslag van het boek Ed van Thijn, overlevende van de Duitse bezetting, door diezelfde Bosma als extra trap naar Van Thijn een socialistische invasie geheten. Vaak in dit verband door Bosma ook genoemd: Freek de Jonge, vader van joodse kinderen. Bosma is geen onschuldige “naïeve” praatjesmaker. De boodschappen kunnen niet duidelijker zijn. Maar het blijft stil.

Zou het dat niet zijn, dan is de boodschap in ieder geval duidelijk. De Partij voor de Vrijheid heeft moslims op het oog. En donkerhuidige mensen. En joden. Maar blijkbaar is de boodschap niet duidelijk genoeg, of zijn er geen “publieke intellectuelen” over in Nederland om dit soort redeneringen te fileren. Radio en televisie dienen gevuld met de mensen “die niet gehoord worden”, het PVV-volk dus. Alle landelijke dagbladen worden gevuld met meepraters met de PVV. Eventueel met een tut-tut-hoho-toontje, maar tegenspraak is ver te zoeken. Behoudens dan in de enkele vrijplaatsen (ze zijn er, nog) zoals deze. Maar ja, zijn wij ‘publieke intellectuelen”?

En als straks, net als in 1933, de helemaal niet zo nette maar toch voor net versleten partijen als CDA en VVD van harte meewerken met de PVV, net als in 2010, maar straks wellicht met de PVV als grootste partij, denk dan niet dat het “wel zal meevallen”. Dat Bosma zo’n fidele Kamervoorzitter is. Dat Wilders zo’n charmante man is voor wie “de vrouwen vallen” (Fennema), eigenlijk. Dat die lui niet gaan deporteren zoniet erger.
Wie zwijgt stemt toe.
En het zwijgen, laat staan het meepraten, is oorverdovend.

1 gedachte over “Wie zwijgt stemt toe”

  1. Pingback: Wat Trump bedoelt met “miljoenen illegalen” die gestemd hebben | Krapuul

Reacties zijn gesloten.