« Vandaag werd een nieuw Spanje geboren dat een einde maakt aan het bipartidismo. », zei de leider van Podemos, Pablo Iglesias, zondagavond, toen duidelijk werd dat de twee grote partijen Partido Popular en PSOE zwaar vernederd uit de stembusslag kwamen. Met het einde van het bipartidismo, bedoelde Iglesias het einde van het systeem van alternerend regeren van de twee grootste politieke families. Met 5.142.075 stemmen en 69 zetels in de kamer van volksvertegenwoordigers, is Podemos de derde politieke partij van Spanje geworden.
De uitslag van de Spaanse verkiezingen is een boodschap voor diegenen die niet weten – of niet willen weten – wat er aan de hand is in Spanje. Deze verkiezingsuitslag gaat over armoede en ongelijke kansen, over mensen die genoeg hebben van corrupte politici en favoritisme, over journalisten die in opdracht van politieke partijen en banken de realiteit verdraaien, kortom, over de systematische ondermijning van de democratie.
Geen enkele partij haalt de 176 zetels die nodig zijn voor een meerderheid in de kamer van volksvertegenwoordigers.
De Partido Popular (PP) blijft de grootste partij met 123 zetels, maar verliest er 69: haar slechtste resultaat sinds 1989. Toch is het opvallend dat nog zoveel Spanjaarden hun stem geven aan een door en door corrupte partij die nog steeds geen aanstalten maakt om hun eigen stal uit te mesten.
Zondagnacht eiste Mariano Rajoy de overwinning op en verklaarde dat hij zou proberen een regering samen te stellen. Dat wordt een regering zonder meerderheid in de kamer van volksvertegenwoordigers en dus, heel waarschijnlijk een regering van korte duur. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be