Wie bouwde? Wibaut! ja hoor eens, dat was toen

Stadgenoot heet het fusieproduct tussen de sociaal-democratische woningbouwverenigingen “de Algemene” en “Het Oosten” in Amsterdam, de laatste “sociale-woningbouw”-verenigingen die op last van de overheid corporatie zijn geworden. De overheid, destijds in handen van de voortzetting van de partij van Wibaut, een partij die nu zachtjes jankend laat weten dat het niet eerlijk is dat zij niet meer in het college zitten.

Een oud-wethouder, van de Communistische Partij van Nederland, waarvan de opvolgerpartij GroenLinks ook prominent vertegenwoordigd is geweest in het dagelijks bestuur van Amsterdam, maar dat kun je Roel Walraven niet aanrekenen, is nu prominent bezetter (“kraker”) van weer een woning die Stadgenoot (die naam!) in de verkoop gooit. In de tot hipsterbuurt om te toveren Kinkerbuurt.

’’We zijn zeer ontstemd’’, aldus een woordvoerder van Stadgenoot. ’’Kraken is illegaal. Ook een oud-wethouder moet zich aan de wet houden.’’ De verkoop van sociale huurwoningen maakt volgens Stadgenoot deel uit van afspraken met de gemeente en huurdersorganisaties. ’’Amsterdam blijft een stad met veel sociale huurwoningen.’’

“Huurdersorganisatie” – ook een manier om je als corporatie te vermommen.
Afwachten of deze “huurdersclub” de M.E. laat afsturen op een 86-jarige man, die overigens als raadslid medeverantwoordelijk was voor het M.E.-geweld in de Nieuwmarktbuurt, 1975, moet toch ook even vermeld worden.