Werkt Samsom (PvdA) aan een Paars III?

Hoewel er donderdagavond in het debat bij Knevel en Van den Brink over en weer harde woorden vielen, vindt PvdA-leider Diederik Samsom zijn VVD-collega Rutte nog altijd “een geloofwaardige politicus”. Dat zegt hij vanochtend in een interview met De Telegraaf. (NRC)

Een lijsttrekker is altijd op alles voorbereid, maar wat collega-auteur Al Bakrastani al in een commentaar zei zou best eens bewaarheid kunnen worden: een stem op de PvdA is een stem op de VVD. Ten eerste omdat het zeker niet ondenkbaar is dat ze in een paars middenkabinet met hen plaats zullen nemen, maar ten tweede omdat het stemmen van de SP afsnoept en dientengevolge de VVD weer tot grootste partij zal maken en daar het initiatief tot een formatie zal doen belanden. Tenzij de PvdA de VVD alsnog inhaalt, natuurlijk, maar dat lijkt wel een erg lange weg om nog vóór 12 september af te leggen.

9 gedachten over “Werkt Samsom (PvdA) aan een Paars III?”

 1. De PvdA doet weer waar ze goed in is, draaien om aam de macht te komen.
  Ik vrees dat Samson, net als zijn voorgangers, Kok en Bos, de politiek alleen zien als een opstapje naar het zakenrijk, zodat ook voor hem het grote graaien kan beginnen.
  Immers, geen zinnig mens noemt rutte een betrouwbaar politicus, tenzij met bij bedoelingen

 2. Het is de PvdA die de vakbonden ontklauwd en onttand heeft , die in veel gemeenteraden waar een keuze was eerder voor de VVD of het CDA dan voor Linkse samenwerking koos …. zoals mij Grootvader altijd al zei: Partij VAN de arbeid , niet partij VÓÓR de arbeid …

 3. Ik ben ook bang, dat de PvdA, (over wier winst ik me verheug) straks, als regeringen gevormd moeten worden, de SP gaat loslaten. Dat mag niet, en dat hoeft niet. Dat mag niet, omdat de SP zich een verantwoordelijke en compromisbereide partner heeft getoond. En dat hoeft niet, omdat het blok SP-PvdA meer dan 50 zetels zal vertegenwoordigen in de TK.
  Dat is groot genoeg, om het grut van GL, CU, Dieren- en Ouderenpartijen ervan te weerhouden om het Kunduz-verraad te herhalen.
  Er zal dus een centrum-rechtse partner van het kaliber CDA of D66 nodig zijn. Of beide.
  Alleen samen met de SP kan de PvdA onderhandelingen met dergelijke onwillige partners tot een goed einde brengen. Dat gaat tijd kosten, maar het is de moeite waard.
  Want het laat de hockeyclub van Rutte en de maffia van Wilders samen in de oppositie, om elkaar te verscheuren.
  Dat hebben ze wel verdiend.
  En een stabiele regering met een sociale orientatie wordt mogelijk. Vier jaar lang!
  Maar ja …

 4. Samsom loopt op zijn knieën achter Rutte met de smeekbede voor Paars III.

  Dit is geen goede onderhandelingspositie.

  Daarom doet goed men, ook de traditionele kiezers voor PvDA, om deze keer op SP te stemmen om PvDA bij SP te houden.

 5. #3 Huib, het kan de realiteit worden maar ik zal een kaarsje opsteken naast mijn gebed dat het Christelijk Draaikonten Appel dan niet toetreedt tot een kabinet maar gedoogpartner wordt.
  Buma en de rest van die fijne Farizeeërs verdienen niet beter. Maar de PvdA wil uiteraard een dichtgetimmerd coalitie-akkoord hebben dus dat wordt tot het decembereces met ToenLinks en Draaikonten Alternatief ouwenelen en vliegen afvangen. In januari zonder Sap een coalitie en in 2015 naar de stembus.

 6. Snappen nu mensen eindelijk waarom de SP geen compromissen moet maken met de rechtse PvdA. Die partij is niet links, laat staan socialistisch.

  De SP moet geen compromissen maken om aan de macht te komen! Waarom niet? Omdat een Socialistische Partij voor een alternatieve samenleving hoort te strijden. Een samenleving die niet draait op winst logica, vrije markt dogma’s en monarchistische tradities. Helaas is de SP al zeer verrechtst sinds 1990. De ooit revolutionaire partij is nu een sociaal monarchistische partij. Want ook de SP is niet meer voor de republiek.

  Politiek links is nog steeds een leeg terrein. De SP vult dat gedeeltelijk op, maar kan door haar beperkingen nooit een echte revolutionair linkse partij worden. Daarom moeten we meer dan alleen SP stemmen. We moeten de partij bekritiseren op haar gematigde en haar compromisbereidheid.

  De Noorse en Deense familie van de SP dacht ook te kunnen winnen door compromissen te maken met de burgerlijke partijen. Deze socialisten hebben veel stemmen verloren, zoals de Deense SF. In 2009 won de partij 12%, drie jaar later viel de partij terug naar 9%. De Noorse SV won in 2001; 12,5%. Bij de laatste verkiezingen won de SV nog maar 6,5%. Dat staat de SP ook te wachten als ze haar principes opoffert voor regeringsdeelname. De SP hoort voor het socialisme te strijden en niet voor een menselijker en socialer kapitalistisch Nederland!

 7. Grappig bij dit stukje is de PVDA banner rechtsboven op de website. De nadelen van google adsense!

  Verder is het inderdaad natuurlijk waar dat een stem op de PVDA een stem op de VVD is. De SP verdient een eerlijke kans dit keer.

 8. # Vroeger heette de PvdA de knipogenparty, een baantjesfabriek voor trage academici.
  De beste bondgenoot voor het kapitalisme.

  Maar red ROEMER het tegen de horde van babbelpapagaaien en klempraters???

Reacties zijn gesloten.