Werkloos thuis zitten omdat je toevallig Alaoui heet?

Eerder schreef ik al over de problemen die allochtone jongeren hebben om aan het werk te komen. Nu blijkt dat nog meer groepen steeds gediscrimineerd worden. Hoe lang gaan we dat nog goed vinden?

Niemand zal allochtonen of vrouwen of transgenders officieel afwijzen omdat ze zijn wat ze zijn,  maar ze passen niet in ‘het profiel’ of zoiets. Discriminatie is overal, altijd. Waarom? Omdat veel mensen bang zijn van iemand die ‘anders’ is. In plaats dat ze het een verrijking van hun leven vinden, zien ze het als een bedreigende vijand die enge dingen komt doen. Ik vind dat raar. Zij vinden het dan weer raar dat ik het raar vind. Raar hè?

Door op deze manier te praten over vrouwen, allochtonen of transgenders lijkt het ineens volkomen redelijk dat de gediscrimineerde partij ook een deel van de verantwoordelijkheid draagt voor het feit dat hij of zij niet aan de bak komt of wordt onderbetaald. Het staat ook netter, helemaal niet alsof iemands kansen aanzienlijk worden verkleind om arbitraire kenmerken als een gebrek aan penis of een exotische achternaam, maar alsof er een volstrekt redelijke zakelijke interactie heeft plaatsgehad.  (Trouw)

 

18 gedachten over “Werkloos thuis zitten omdat je toevallig Alaoui heet?”

 1. “We zijn veel te beschaafd voor discriminatie, maar toch gebeurt het wel” – en tegenwoordig haast altijd, zou ik eraan willen toevoegen.

  Wat in dit artikel aan bod komt is dat men overal naar verhullende formuleringen zoekt voor een chronische kwaadaardige maatschappelijke ziekte – discriminatie op afkomst, geaardheid enz.
  Deze formuleringen zijn inhoudsloze flodders die de waarheid doen verdraaien.

  “Wolf had het idee dat afkomst werkgevers zelf niet zoveel uitmaakt, maar dat ze wel denken dat hun klanten of afnemers liever geen allochtone werknemers willen zien. En daar handelen ze dan ook naar.’

  In het land van Henk en Ingrid is het niet anders, want ik kan zo paar verhalen uit de praktijk vertellen waar zuivere autochtonen hebben geweigerd zich bijvoorbeeld te laten behandelen door mensen met niet zuiver Nederlands uiterlijk of naam en hebben dit ook als geldig reden voor nadere afzeggingen opgevoerd.
  Het mag toch? (Racisme, Discriminatie, Xenofobie, want niemand die artikel I van de Grondwet doet naleven. Eerde gezien deze feiten probeert VVD het te laten schrappen).

  Gooien met tarten is eerder door VVD strafbaar gemaakt, maar dus niet Racisme en Discriminatie.

  Consumentisme zonder enige regulatie werkt in de hand van traditionele Racisme, Xenofobie en Discriminatie in Nederland.

 2. “We zijn veel te beschaafd voor ….”

  Dit juist is de dikke vernis, oftewel deksel van de doofpot waaronder de traditionele discriminatie en racisme schuil zitten.

 3. Ik snap iets niet.
  Een partij (PVV en ook haar aanhangers) die zegt niet te discrimineren, maar enkel een hekel heeft aan mensen die niet meedoen met onze maatschappij en enkel bezwaren heeft met mensen die niet werken is voorstander:
  – van het opzij zetten van artikel 1 van de grondwet
  – draagt bij aan het demoniseren en uitsluiten van hele bevolkingsgroepen
  – En niets te maken wil(len) hebben met bepaalde bevolkingsgroepen.
  – We doen alsof er niets mis is met deze partij.
  En toch blijft de Nederlandse maatschappij, waaronder haar regering mensen die uitgesloten worden vanwege hun ethnische kenmerken de schuld bij deze mensen zoeken voor hun uitsluiting.
  Ik ben geen huismocro/housenegro of troetelallochtoon en schreeuw het uit dat racisme/discriminatie een wezenlijk onderdeel is van deze maatschappij en spreek als ervaringsdeskundige. Het is niet iets van de laatste jaren, maar bestaat al heel lang en zelfs voor 2001. 11 september 2001 is slechts een aanleiding om uit de kast te komen.

 4. De meerderheid discrimineert de minderheid, dat zit jammergenoeg in de menselijke genen. Andersom gaat het net zo. Ik ben ook door vele Surinamers, Turken enz. respectievelijk, een patate , ongelovige hond enz. Ik geloof enkel dat je jezelf daarvan bewust moet zijn en tegen dat gevoel in moet gaan zonder op jouw beurt weer te lange tenen hebben.
  Daarnaast denk ik dat vele “allochtonen” een minder groot netwerk hebben. Een maatschappelijk hooggeplaatst persoon probeert ook voor zijn kind een baan of stageplaats te verwerven. Iedereen heeft wel eens gehoord : “Ben jij niet de zoon/dochter van……..” Dat hebben mensen van buitenlandse afkomst gewoon minder.

 5. @4
  Wat een ongelooflijk slap excuus. De xenofoob voorziet zichzelf van een excuus (allochtonen zijn zelf slecht/racistisch) om racisme en discriminatie te bagatelliseren.

 6. #4, FB, wat jij schrijft is precies het achtergrond en de reden dat Artikel !1geschreven is.
  Wel wordt hij door VVD/PVV/CDA hard niet nageleefd en gedwarsboomd.

  Nader is je betoog typisch van iemand die nooit gediscrimineerd is geweest , anders wist je donders goed waarom Artikel 1 zo erg belangrijk is.

 7. #4,FB ” Iedereen heeft wel eens gehoord : “Ben jij niet de zoon/dochter van……..” Dat hebben mensen van buitenlandse afkomst gewoon minder.”

  Het is niet “weleens” maar stelselmatige structurele werkwijze van BEWUST mensen tegen Artikel 1 in doen voortrekken. Overal in Nederland. Daar hebben we het nu over.

  “Daarnaast denk ik dat vele “allochtonen” een minder groot netwerk hebben.

  Dit zou waar kunnen zijn maar je gaat voorbij aan de belangrijkste eigenschap in dezen – “allochtonen” worden BEWUST geweigerd of afgestoten door de ZUIVER Nederlandse netwerken.
  In het geval dat ze eventueel omwille van geen gezichtsverlies toch aangenomen zouden worden, zijn in dit geval BEWUST alle bestuurlijke wegen afgesloten want alleen voor EIGEN VOLK.

  Ik ben nu zeker dat je nooit discriminatie heb ondervonden, daarom heb je de mond vol met smoesjes.

 8. @3 Aziz: hear, hear!

  @4 Frank, dit soort denken is een van de redenen dat ik hier schrijf. 😥

 9. @nexus
  Die frank bikker is niet alleen iemand die nooit discriminatie heeft ondervonden, maar het ook toejuicht en verdedigd. Daarbij haalt hij een excuus van het kleuterniveau aan. Hij zou namelijk zelf gediscrimineerd zijn. Hij zou namelijk door Surinamers, Turken en andere allochtonen beledigd zijn en weet daarom wat het is om gediscrimineerd te zijn. Alsof een belediging hetzelfde is als het doelbewust uitgesloten worden van een wezenlijk grondrecht zoals arbeid. Het zou volgens hem in de menselijke genen zitten om mensen uit te sluiten waar je geen uiterlijke, culturele en wat voor eigenlijk voor arbeid niet ertoe doende kenmerken.
  Het zit helemaal niet in de menselijke genen om mensen uit te sluiten, maar in de fatsoensnormen van bepaalde mensen om een hele bevolkingsgroepen uit te sluiten. Want in bepaalde landen is het probleem van uitsluiting aanzienlijk minder dan in Nederland. Zo hebben allochtonen die van Nederland naar Engeland zijn verhuist aanzienlijk minder last van dit probleem hebben zij mij verteld.
  Waar hij ook aan ook voorbijgaat is dat het meestal niet de werkgevers die mensen willen uitsluiten op grond van o.a ethniciteit, maar zijn werknemers en/of opdrachtgevers. En daar helpen het hebben van netwerken niet echt veel tegen. Want ook al zou je aangenomen worden, dan zouden bekrompen en hatelijke collega’s genoeg actie ondernemen om de allochtone collega het leven ondraaglijk te maken en te werken aan zijn of haar ontslag- als hij of zij al door de onhoudbare situatie zelf weg is gegaan. En triest maar waar helpt de leiding in de meeste gevallen mee aan het ontslag om de groep tevreden te houden. Altijd weer wordt dan een slap excuus gebruikt door de leiding om de allochtone medewerker te ontslaan zoals “niet goed functioneren”, “past niet in het team”. Als is de laatste wel een lastige, want waarom zou werknemer niet in het team passen? Het zou namelijk ook aan zijn collega’s zelf liggen. Ik weet een geval waar ik sterk bij betrokken was en overduidelijk racisme in het spel was en beide redenen door elkaar gegooid werden.
  Een Marokkaanse werknemer krijgt na een jaar contract en een zwaar opleidingstraject een vaste aanstelling, omdat werkgever (zeer) tevreden is over zijn resultaten binnen het bedrijf. Nadat een paar Nederlandse collega’s te horen krijgen dat hij in vaste dienst is gekomen besloten zij bij de leiding te laten merken hier op tegen te zijn. Laat dat nou net de collega’s zijn waar hij al eerder bij de leiding geklaagd over heeft over hun xenofobie. En hij is niet de enige allochtoon en autochtoon die de leiding op de hoogte heeft gesteld van de xenofobie van deze collega’s.
  Vanaf het moment dat de xenofobe collega’s hebben geklacht wordt een heksenjacht op de Marokkaanse collega gestart. Binnen een paar weken krijgt hij een brief dat het bedrijf toch niet zo tevreden is over zijn resultaten en de vaste aanstelling wel doorgaat, maar zij wel de resultaten verbeterd willen zien worden binnen een paar maanden. En natuurlijk mogen de xenofobe collega’s daarover oordelen. Na vier maanden krijgt hij te horen dat zijn resultaten niet zijn verbeterd en het bedrijf hem wil ontslaan. Nadat de Marokkaanse collega overtuigend heeft aangetoond dat zijn resultaten niet onder de maat zijn en het bedrijf niet meer zich kon beroepen op “slecht functioneren” voerde het bedrijf bij de rechtbank aan dat de arbeidsverhouding verstoord is en dat hij niet in de groep past. Het is jammer dat de rechter om die reden de arbeidsovereenkomst ontbonden heeft en niet het vreemd te vinden dat het bedrijf ongeloofwaardig was. Alhoewel de rechter wel oordeelde dat de schuld lag bij het bedrijf was hij mooi zijn baan kwijt na een oprotpremie van een paar maanden salaris die niet eens genoeg zijn om een fatsoenlijke advocaat mee te kunnen betalen.
  Als je de stukken leest van het dossier dat de Marokkaanse werknemer heeft bijgehouden dan ga je je afvragen hoe diep gezakt de Nederlandse samenleving wel is. Als ik niet zijn stukken heb gelezen en niet vanaf het begin betrokken zou zij, zou ik zijn verhaal ongeloofwaardig gevonden hebben. En helaas is hij niet degene, want anders zouden we het kunnen afdoen als een ongelukkige incident. Heel heel soms bereiken mij ook positieve geluiden van bedrijven en instellingen waar de leiding wel haar verantwoordelijkheid neemt. Zo werden de Nederlandse collega’s van een Marokkaanse verkeersagent op het matje geroepen, nadat zij hem het leven onmogelijk probeerden te maken. Ook een beveiligingsbedrijf op Schiphol pakte het keihard aan, nadat een anonieme autochtone collega die op o.a wc- muren “buitenlanderonvriendlijke teksten” kliederde. Het hele personeel werd verzameld en aan meegedeeld, dat het bedrijf bestond uit diverse bevolkingsgroepen en kwaliteit belangrijk was voor het bedrijf en niet de ethniciteit. Wie daar problemen mee had, kon oprotten volgens dat bedrijf. De xenofobe medwerkers van die bedrijven zullen vast in hun privesfeer steen en been klagen over “gediscrimineerd zijn in eigen land”. Want dat is tegenwoordig het stokpaardje van de xenofoob.
  Het meest walgelijke en misdadige is dat mensen die geen allochtone collega dulden op de werkplek hun mond vol hebben aan “buitenlanders die hun handje ophouden” en “niet (willen) werken”. Ik heb ooit gehoord dat het meest wrede wat je een mens kan aandoen is hem te isoleren/uit te sluiten. Het kan een mens helemaal geestelijk te gronde richten. En dat is wat deze lieden doen. Iemand uit te sluiten een baan te hebben en zich onderdeel te voelen van de maatschappij. En alsof dat nog niet genoeg is krijgt hij of zij nog een trap na en wordt bestempeld als “lui” en niet “willen werken”.

 10. Mooie mensen worden anders behandeld dan lelijke mensen. Dikke mensen worden anders behandeld dan dunne mensen. Grote mensen worden anders behandeld dan kleine mensen. Blonde mensen worden anders behandeld dan donkerharige mensen. Slimme mensen worden anders behandeld dan domme mensen. Donkere mensen worden anders behandeld dan lichte mensen. Gezonde mensen worden anders behandeld dan zieke mensen. Et cetera, et cetera, et cetera…

  Het maken van onderscheid zit nu eenmaal in de menselijke aard, we zullen er mee moeten leven. Dat te willen onderdrukken of veranderen is als de seksuele geaardheid van iemand te willen onderdrukken of veranderen: Onmogelijk.

 11. #9, Aziz bedankt voor de goede samenvatting. Hij is weer te kort om de reële situatie met de structurele discriminatie en xenofobie volledig te kunnen omschrijven. Het betreft hier een ernstig structureel probleem van de Nederlandse samenleving die mede door VVD, PVV en CDA steeds in stand wordt gehouden.

  Inderdaad en gelukkig zijn er ook ander soort mensen en organisatie die een normaal en gezond geluid willen laten horen, waaronder Krapuul en zolang de discriminatie en de xenofobie doorgaan, blijf ik reageren op Krapuul.

  Citaat: “Want ook al zou je aangenomen worden, dan zouden bekrompen en hatelijke collega’s genoeg actie ondernemen om de allochtone collega het leven ondraaglijk te maken en te werken aan zijn of haar ontslag”

  Precies!

  Wat ik zeker weet is dat zodra een zuiver etnisch Nederlandse persoon zich racistisch gaat gedragen en uitlaten over een “allochtoon”, gaat de rest van de groep meteen als een meute mee in om in deze traditioneel reflex van etnische zuiverheid, als groep de betreffende “allochtoon” aan te vallen en uit te sluiten.

  Men probeert precies naar de werkwijze dat jij omschrijft alle schuld van de uiterst zieke, eigen kop, nar de gezonde te schuiven.

  Dit allemaal wordt door de Nederlandse Staat als normaal geaccepteerd en wordt nooit bestreden.
  We zijn een Rechtstaat alleen naar het woord, zeker niet naar de daad.

 12. #10, het afstand van je opvattingen naar het beroep van beul is maar 2 cm, weetjewel?
  Bagatelliseren van zeer ernstige problematiek als Nationale mentaliteit.

 13. Weer zo’n intelligente opmerking die voorbij fietst in reactie 10. Dat is nu exact de reden die racistische organisatie’s geven om racisme te rechtvaardigen. De Edmund Burkestichting, neo-nazistische en vele maatschappijonfatsoenlijke instellingen geven deze redenering om racisme ten uitsluiting te kunnen rechtvaardigen. Volgens de universele rechten van de mensen en alle fatsoenlijke mensen is het uitsluiten op grond van ras juist niet normaal. Het is wel de opvatting van egoistische en asociale mensen.
  Zo zou ik ook mijn individu zo belangrijk vinden dat ik enkel oog voor mijn belang heb en totaal geen rekening zal houden met de belangen van een ander. Ook deze stelling wordt verdedigd door betaalde dubieuze organisatie’s en vele (asociale) mensen alszijnde “het ligt in de aard van de mens”. Alleen noemen ze het niet asociaal gedrag, maar “vrijheid” en “gezond verstand”.
  Je hebt mensen die fatsoenlijk zijn en rekening houden met de belangen van anderen (ook al gelijken die anderen niet op) en zo het welzijn van iedereen voorstaan en je hebt mensen die enkel het belang van hun groepen najagen of alleen hun eigen individu.
  De menselijke geest is heel creatief om onfatsoenlijk (en zelfs immoreel gedrag) te kunnen rechtvaardigen

  Een paar leuke filmpjes met wat kromme redeneringen.
  http://www.youtube.com/watch?v=85hii3e9lXg&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=-7D6WvGOGNs&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=gRm86u_v-RY
  http://www.youtube.com/watch?v=8ANzFkR9v7I&feature=relmfu

 14. God, grant me the serenity to accept the things I cannot change, Courage to change the things I can, And wisdom to know the difference.

 15. #15, kom op, over Artikel 1 van de Grondwet hoef je je niet in engels uit te laten, we leven tenslotte in Nederland en het is een Nederlands wetgeving.

 16. Het alleen maar maken / zien van onderscheid is waarschijnlijk het gevolg van een psychologische functie die overactief is bij mensen die bang zijn voor de ander. Het is een soort ziekte, en het neo-liberalisme vaart er wel bij.

 17. Het betreft een psychopathie oftewel een sociopathie die in Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet doet behandelen voor haar strafbare deel.
  Inderdaad varen neoliberalen en xenofoben erbij want ze beschouwen andere mensen als minderwaardig.

  Nog erger, heb ik reeds gegevens dat ze OPZETTELIJK de werkwijze en leven van “allochtonen” BEWUST doen saboteren. OM doet niets eraan.

Reacties zijn gesloten.