Werken bij “unieke buurtcafés” in Amsterdam, op eigen kosten

tuinfeest
Afbeelding ontleend aan Vloerwerk, via twitter

Voor de deur van het café stopt de Mercedes met de eigenaars. “Zet me even koffie” roept één van hen bij het naar binnen lopen naar een van de medewerkers. Als die de koffie voor hen neer zet, draaien ze zich weer om en lopen ze naar buiten. De koffie laten ze onaangeroerd.

Een respectloze behandeling, onbetaald doorwerken na sluitingstijd en regelmatig moeten werken op dagen waarvan je hebt aangegeven dat je niet kunt. Bij de ‘echte Amsterdamse cafés’ van Çolak is het niet zo gezellig als het er op eerste gezicht misschien lijkt. De 8 in het oog springende cafés van Çolak Holding B.V. vind je op drukbezochte locaties in Amsterdam: ’t Tuinfeest, Poco Loco, Staalmeesters en Villa Nieuwmarkt rond de Nieuwmarkt, De Sarphaat, Bloemers en de Chocolate Bar in de Pijp en café Spargo in Oost.

Elke stap van het personeel wordt gevolgd door camera’s en becommentarieerd door de eigenaars middels een groeps-app, waarmee je als personeelslid ook 24 uur per dag aanwijzingen en ‘feedback’ ontvangt. Om een voorbeeld te geven van die ‘feedback’: een kersverse werknemer kreeg “hondsonbeschoft” naar zijn hoofd geslingerd, nadat hij ’s nachts het alarm van het café niet had aangezet omdat hem niet goed was uitgelegd hoe dat moest. En dat terwijl er na sluitingstijd niet doorbetaald wordt. Het café opruimen? Spullen klaarzetten voor de volgende dag? Uitvinden hoe je het alarm aanzet? Dat moet allemaal, maar dan wel ’s nachts in je eigen tijd.

Lees verder bij de bron.

1 gedachte over “Werken bij “unieke buurtcafés” in Amsterdam, op eigen kosten”

  1. Pingback: Vloerwerk gepresenteerd op regionale televisie | Krapuul

Reacties zijn gesloten.