Wereldbank: islamitisch bankieren kan helpen tegen crises

Ja, zo gek zou een beetje shariabankieren wellicht nog niet zijn voor ons financieel stelsel:

De aanpak, die ook wel shariabankieren wordt genoemd, verbiedt bedrijven doorgaans te investeren in alcohol, tabak en gokspelen. Ingrijpender zijn de verboden op rente en het handelen in financiële risico’s. Die zorgen er volgens Mohieldin voor dat kredietverstrekker en kredietafnemer min of meer op gelijke voet staan.

Nou hoeven van mij niet direct investeringen in met name alcohol verboden te worden *hips*, maar vooral de beperkingen op allerlei financiële constructies vind ik interessant. Het zijn immers met name al die afgeleide producten, die het lucratief kunnen maken te speculeren op koersdalingen en faillissementen, die enorme schade hebben aangericht in de afgelopen jaren. Blijkbaar had men dat binnen de islam al langer door dat dat tot heel rare effecten kan leiden.

‘Islamitische banken behandelen hun klanten als zakenpartners.’ Ze kijken meer naar de langetermijnseffecten van hun handel en worden niet gestimuleerd om ‘excessieve kortetermijnsrisico’s’ te nemen. Dat levert volgens kenners een gebalanceerde economie op: nauwelijks diepe dalen, maar ook weinig onstuimige groei.

Dus beste PVV’ers en andere haatgekken, een beetje sharia zo nu en dan kan helemaal geen kwaad, ziet u nu wel?

9 gedachten over “Wereldbank: islamitisch bankieren kan helpen tegen crises”

  1. alleen de laatste zin in het artikel is veelzeggend: ‘En islamitisch bankieren verschilt nog weinig van de westerse manier.’

    de islam geeft voldoende handvatten voor eerlijk zaken doen en bankieren maar voor menig financiële instelling is islamitisch bankieren een marketing truc geworden

  2. @1 Kaaskop:

    Daaruit blijkt dus ook dat er in islamitische landen ook instellingen/banken zijn die handelen volgens westerse maatstaven! De echte regels mbt. islamitisch bankieren/zakendoen worden niet juist toegepast danwel verkeerd voorgesteld! Ook dat zijn graaiers/zakkenvullers! Misleiding voor financieel gewin is niet wereldvreemd in islamitische landen hoor! Grote bedrijven/banken zijn er echt geen haar beter!
    Daar maak ik mij als moslim echt geen illusies over!
    Of het shairabankieren/zakendoen ooit op de juiste wijze of de regels correct toegepast zullen worden waag ik te betwijfelen want… waar geld rondgaat zijn er altijd wolven aanwezig die zoveel mogelijk willen graaien! Ook onder de moslims!
    Zo zwak als het vlees is…. overal op de wereld. 😀

  3. @2

    zelfs in islamitische landen is islamitisch bankieren de uitzondering

    hebzucht is het meest universele euvel dat de mensheid bindt

  4. # 2

    Jammer genoeg waar toch zijn er enkele banken die het wel gelukt is tot nu, de Faisal Bank in Egypte is daar een goed voorbeeld van.

  5. #4 steeds cynischer door de tijd: bij die faisal bank , in notabene het corrupte egypte, zal ook wel iets aan de hand zijn, iets dat het daglicht etc…

    ben zopas (ja ik weet het: veel te laat) overgewipt van ing naar asn en van abn naar triodos
    ik ga ervan uit dat het bankieren aldaar in orde is
    maar voor hoelang?

  6. #5 JoeyRamone

    Ik denk dat cynisch zijn in het geval van banken een goede zaak is. Ik heb zelf goede ervaringen met deze bank, geen klachten maar weet natuurlijk niet wat er zich achter de schermen afspeelt. Het was voor mij meer een afweging van welke vuilnisbelten kies ik de “beste”. Dat deze bank een initiatief is van de familie Saud gaf mij sowieso al het nodige te denken.
    Wat corruptie betreft het bankgebeuren daarvoor hoef je denk ik niet alleen in Egypte te zijn.
    Overal op de wereld hebben banken zo hun eigen beerputten.

  7. @4 uitzonderingen bevestigen de regel Desert Flower!

    Ik betwijfel of het op grote schaal zal lukken!

  8. #7

    Ik denk het niet om heel eerlijk te zijn, alleen het woord “Shariah” is al genoeg voor massahysterie.

  9. @8
    Helaas moet ik je gelijk geven maar ook het feit dat er toch wel altijd een adder onder het gras zal zitten! Hoe je het ook bekijkt het is en blijft een bank he! 😀

Reacties zijn gesloten.