Werd ambassadeur Marie Yovanovich gevolgd door Giuliani’s handlangers?

Uit de communicaties van Lev Parnas is nog één heel merkwaardig punt naar voren gekomen.

Er zijn namelijk textberichten tussen hem en een Republikeinse kandidaat, Robert Hyde, waaruit het lijkt alsof die laatste in contact staat met mensen die Yovanovich in de Oekraïne aan het volgen zijn. De tekst:

“Wow. Can’t believe Trumo [sic] hasn’t fired this bitch. I’ll get right in [sic?] that.

She under heavy protection outside Kiev.

My guy thinks maybe FSB [the Russian security service]

The guys over asked me what I would like to do and what is in it for them

She’s talked to three people. Her phone is off. Computer is off.

She’s next to the embassy.

They know she’s a political puppet.

They will let me know when she’s on the move

They are willing to help if you/we would like a price.

Guess you can do anything in the Ukraine with money… what I was told.

Update she will not be moved special security unit upgraded force on the compound people are already aware of the situation my contacts are asking what is the next step because they cannot keep going to check people will start to ask questions

If you want her out, they need to make contact with security forces”

(Intelligencer)(zie ook deze link ter referentie)

Parnas zegt in zijn interview met Rachel Maddow dat hij Hyde niet serieus nam, dat die immers altijd dronken was en zich misschien belangrijker voor wou doen dan hij is. Maar ik persoonlijk vind dit toch wel iets heel vreemds om bij elkaar te fantaseren.

Het verhaal gaat verder: Robert Hyde blijkt dit niet zelf bij elkaar gefantaseerd te hebben, maar de informatie van een Nederlandse Trumpaanhanger, een zekere Anthony de Caluwe gekregen te hebben (volgens de Washington Post een Nederlander, maar de naam doet Vlaams aan en zijn telefoonnummer was ook Belgisch). De Caluwe woont in Palm Beach en werkt daar als zakenman en in duurzame energie voor zover men kan nagaan. Daarnaast staat hij ook wel bekend als Anthony Hemelrijk.

Deze De Caluwe beweert ook dat de textberichten van hem aan Robert Hyde niet serieus genomen moeten worden en dat hij slechts lol aan het trappen was met hem.

Nee precies, je gaat een of ander Republikeins politicus rare fantasieverhalen over het surveilleren van een Amerikaanse ambassadeur sturen – wie heeft dat nou nog nooit zelf gedaan, nietwaar? –  en bovendien ga je zoals elk volstrekt normaal persoon met twee verschillende namen door het leven, daar is helemaal niets verdachts aan.

Helemaal duidelijk is een en ander nog niet, maar het is wel een heel raar verhaal, en zowel Parnas als De Caluwe proberen het me iets te snel weg te lachen. Ook het feit dat iedereen, ondanks fotomateriaal dat het tegendeel bewijst, keihard probeert te ontkennen Lev Parnas te kennen (met name Pence en Trump zelf) duidt er voor mij op dat ze heel graag heel ver weg willen blijven van waarmee die bezig was.

Yovanovich heeft om een onderzoek gevraagd, de FBI heeft het huis van Robert Hyde bezocht en nota bene Oekraïne zelf heeft een onderzoek naar deze kwestie aangekondigd.