In 2013 hebben ze Wensley Udenhout gestorven, een man die in Amsterdam op bezoek over was uit Suriname. In verwarde toestand “zorgde hij voor geluidsoverlast” vanaf een balkon. De politie moest optreden, dat begrijpt u natuurlijk meteen:
Het optreden, een nekklem, zou hebben bijgedragen aan zijn dood. Advocaat Roethof zegt dat de man is overleden door zuurstofgebrek. “De nekklem is toegepast, er zijn vijf agenten op deze meneer gaan liggen, voor mij is redelijk duidelijk dat ook de nekklem geleid heeft tot een dodelijk slachtoffer.”
Naar aanleiding van het overlijden van Wensley heeft de Rijksrecherche een onderzoek ingesteld. De officier van justitie concludeert op basis van dit onderzoek dat de agenten niet strafbaar zijn en dus niet vervolgd dienden te worden. De agenten hebben volgens de richtlijnen gehandeld.
Bron.
“Nekklem”. “De richtlijnen”. De wurging verdwijnt vanzelf uit de beschrijving. *)
Of de heldhaftige heren die met zijn vijven op een verwarde man sprongen wroeging hebben of PTSS, misschien krijgen we dat dan wel te weten in een jammerprogramma op de treurbuis.
Een nekklem of verwurging is een ingrijpend geweldsmiddel waarmee de politie zeer terughoudend moet zijn. Bij een nekklem of verwurging wordt de keel van een verdachte in de kom van de elleboog gelegd en wordt de keel of hals (inclusief de halsslagaders) dichtgeknepen, zodat iemand rustig wordt. Als de nekklem te lang wordt toegepast, bestaat het gevaar dat iemand het bewustzijn verliest of zelfs komt te overlijden. De nekklem is alleen geoorloofd: – bij gevaar voor de veiligheid van politieambtenaren of derden, bijvoorbeeld bij hevig verzet bij de aanhouding; – als er geen minder ingrijpend middel voorhanden is; – na vordering/bevel (indien aan de orde) en een waarschuwing.
Pingback: Iemands nek afklemmen en met vijf man erop gaan zitten is best gevaarlijk | Krapuul