Welkom in Nederland (maar niet heus)

220px-David_KatoEr is al heel wat gezegd en geschreven over Fred Teeven die met de verkiezingen in zicht mooie sier probeert te maken door luidkeels te verkondigen dat Oegandese homo’s asiel zullen krijgen in Nederland. Het meeste wat erover is gezegd en geschreven had overigens beter niet gezegd en geschreven kunnen worden. Ook op Krapuul is al een paar keer gewezen op de achterlijke, xenofobe en racistische reacties in onder meer de bruinkrant. Uit de meeste van die reacties spreekt de vrees dat heel Oeganda, wat zeg ik, heel Afrika ineens homo zal worden en zich in Nederland als asielzoeker zal aanmelden teneinde de bloemetjes eens flink buiten te gaan zetten van de uitkeringen waarmee in dit land kwistig wordt gestrooid – volgens deze reaguurders althans.
Je hoeft niet ver te zoeken onder het gelinkte artikel om een goed beeld van de reacties te krijgen. Hieronder voor alle duidelijkheid een paar voorbeelden:

“o dus als het me niet normaal lukt om in nederland asiel te krygen dan doe ik net of ik homo ben, geweldig toch.”

“met alle respect voor homo s, maar nu zal half afrika wel homo willen worden.”

“Ik ben echt tegen die homowet in Uganda! Maar waarom moeten ze dan weer naar Nederland komen? En vergeet niet dat ze in die landen het niet zo nauw nemen met veilig sex hebben! Dus nemen ze straks ook nog een ziekte mee!”

“ik zou zeggen stuur een uitnodiging en paspoort met aanvraag formulieren ww en toeslagen dan komt het wel goed .”

Enfin, u begrijpt de strekking wel. De o zo homovriendelijke PVV-aanhang is erg tolerant jegens homo’s, als ze maar niet uit Afrika hiernaartoe komen om op de zak van de zogenaamde hardwerkende Nederlander te teren, de hardwerkende Nederlander die zijn tijd trouwens voornamelijk vult met klagen en jammeren, gezien de stortvloed aan intolerante en schunnige reacties die dezelfde hardwerkende Nederlander dagelijks uitstort over de bruine media.

Daarbij vergeet men wel een en ander.

Blijkbaar denkt het reaguurdersvolk dat de halve wereld staat te trappelen om ons land te bestormen. Wel, wees gerust hardwerkende Nederlander. DAT IS NIET WAAR. U leest het goed en ik zeg het nog een keer, want erg vlot van begrip bent u niet: DAT IS NIET WAAR! Het is namelijk zo, dat het leeuwendeel van de mensen uit al die verre landen het allerliefst in zijn of haar eigen land blijft. Bij zijn of haar familie en vrienden, bij mensen die dezelfde taal spreken en dezelfde gewoonten hebben. Het leeuwendeel van die mensen uit verre landen staat helemaal niet te trappelen om naar Nederland te komen. En zeker de Oegandese homo’s niet. De Oegandese homo’s zouden het liefst in hun eigen land blijven en ze wensten stuk voor stuk dat die antihomowet waardoor ze levenslang de cel kunnen indraaien er niet was gekomen. Ze horen over Nederland namelijk het volgende: eerst word je er opgesloten, vervolgens word je verschrikkelijk vernederd omdat ze willen uitzoeken of je wel écht homo bent en dan moet je dus allerlei gênante vragen gaan beantwoorden en niet een keer, nee, vele malen, want die Teeven gelooft je niet zomaar, neehee, daar staat hij wereldwijd en -zijd om bekend. En stel dat je dan uiteindelijk, na heel lang soebatten en een eeuwigheid van onzekerheid een verblijfsvergunning krijgt, dan moet je inburgeren. Ook al geen lolletje, want je moet de meest stompzinnige wetenswaardigheden over Nederland weten op te hoesten en je moet Nederlands leren, wat voor de meeste buitenlanders geen sinecure is. Oké, daar is overheen te komen. Maar stel dat je daarin allemaal slaagt, dan is er het probleem van de bijstandsuitkering. Want die krijg je – in tegenstelling tot wat het PVV-volk blijkbaar gelooft – niet zomaar cadeau tegenwoordig. Daar moet je wel wat voor doen. Dwangarbeid, bijvoorbeeld. Zakjes plakken, papier prikken, schoenen poetsen. Want anders krijg je mooi niks meer vandaag de dag.

En stel nou, stél, dat je dat als asielzoeker allemaal met goed gevolg doorloopt en stél, je vindt in deze tijden van crisis en werkeloosheid misschien zelfs een baan en je bent ten volle bereid om je in te zetten voor je nieuwe vaderland. Dan wacht je de grootste domper van allemaal. Want je bent terechtgekomen in een land waar je door een compleet leger xenofoben en racisten met de nek wordt aangekeken, gediscrimineerd en bij voorbaat verdacht gemaakt. Dat leger staat met fakkels en hooivorken klaar om jou bij de eerste de beste gelegenheid weer terug naar je “eigen land” te bonjouren, niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

Zou u in zo’n land terecht willen komen? Nou, ik niet.

[lllustratie: David Kato, homorechten-activist van Uganda, vermoord in 2011]

3 gedachten over “Welkom in Nederland (maar niet heus)”

  1. Ja, Simon, zo is het in Nederland. Iedereen klaagt steen en been dat het ze o, zo slecht gaat, maar slechts weinigen pakken hun koffers om ergens anders hun geluk te zoeken. Beetje raar dat men zijn eigen gebondenheid aan dat rare landje niet op de rest van de wereldbevolking kan projecteren.

Reacties zijn gesloten.