Wel 4 mei voor mij

Waarom zou je aan iets willen meedoen wat gekaapt is door het witte establishment? Waarom doe je mee met de zelfde poppenkast van het establishment? Dat zijn interessante vragen die stof tot nadenken geven. Toch is dat geen reden voor mij om op 4 mei niet te herdenken. Laten we kijken naar de geschiedenis van Nederland.

Deze is gevuld met kolonialisme, uitbuiting en faciliteren van gruwelijkheden. Leren we hier iets van? Nee als je kijkt naar de Slavernij en de Jodenvervolging in W.O. II, door landen met een merendeels witte bevolking, is de dynamiek wel het zelfde: een bepaalde bevolkingsgroep wordt ondergeschikt verklaard en gebruikt en misbruikt. Nu in deze tijd is het zelfde gedachtegoed nog springlevend: we geven een bevolkingsgroep de schuld terwijl we helemaal niet meer naar de feiten kijken. In feite zijn deze twee gebeurtenissen waar wij aan de ene 20% aandacht geven en bij de andere kiezen voor 50% waarheden waar de Nederlander de held is die bevrijd door Amerika. We negeren wat het kolonialisme heeft aangedaan en nu moet alles weer magisch goed zijn? Terwijl de slavernij en kolonialisme eigenlijk een blauwdruk waren voor de genocide.

Als ik 4 mei herdenk, herdenk ik dat witte mannen vroeger meer recht hadden om aan hun perverse fantasieën toe te geven. Witte mannen die joden hadden verraden en daarna hun huizen plus spullen claimden nadat ze 7,50 gulden vergoeding kregen van de Duitsers. Herdenk ik dat dezelfde mensen nog steeds leven en in deze wereld politieke macht hebben. Dat als zij de kans krijgen dit overnieuw te doen het weer zullen uitvoeren op persons of colour en iedereen die weerstand biedt. Laten we niet onze manier van herdenken kapen door een koningshuis met meer nazi-liaisons in het verleden dan goed is voor wie dan ook. Laten we niet onze manier van herdenken kapen door een lelijk monument op de Dam dat gebouwd is door iemand die ook voor de nazi’s Rotterdam wilde herbouwen. Ik roep iedereen op om met mij te herdenken waar we voor staan, waar wij voor strijden. Negeer het Wilhelmus als volkslied en ga door tot de gouden koets in het museum staat. Strijd verder tot we de ware geschiedenis krijgen over witte suprematie. Maar laat vooral deze herdenking niet kapen door het giftige witte systeem.