Weg internet, weg bubble

We hebben ons weer iets wijs laten maken. Door voorkeuren, keuzes van mensen samen te brengen, heeft de digitale maffia ons wijs gemaakt dat we tot een groep behoren. Want als mensen ongeveer dezelfde dingen willen zien, willen hebben, behoren ze tot dezelfde groep, dezelfde bubble.

En we gaan er in mee. De digitale wereld (facebook, google, twitter etc) verdeelt ons in consumentengroepen en vertelt ons een verhaal waarin we –en masse- meegaan.

Maar dat is onzin. De bubble is een eenvoudige constructie om mensen in een hokje te plaatsen. Mensen die niet in een hokje te plaatsen zijn, valt moeilijk iets te verkopen. Dus worden jij en ik in doosjes gestopt. Op grond van de websites die we bezoeken.

De bubble is een constructie, een fantoom, een spook, een schaduwspel.

In werkelijkheid leven we in een complexe wereld en spreken we met de buurvrouw, de overbuurman, mensen die heel andere gedachten hebben dan wij. Ze vinden dingen die diametraal staan op onze opvattingen. Maar ze legen wel je brievenbus als je op vakantie bent of geven je plantjes water. Ze bellen je als er een boom op je huis is gevallen. Je vraagt hoe het gaat met hun moeders, vaders, zonen, dochters.

Dat is de werkelijkheid van nu. Dat is hoe de wereld functioneert.

Dat we –zoals we altijd gedaan hebben- keuzes maken op ideologisch vlak en via diezelfde kanalen (social media) oppositie voeren tegen andere ideologische uitingen, is normaal.

Maar niemand heeft gezegd dat dat niveau van communiceren het enige is. En niemand heeft gezegd dat dat betekent dat er niet wordt gecommuniceerd met mensen die er wellicht anders over denken.

De hele discussie over bubbles is zelf een bubble, een luchtbel, een ballonnetje van afwasmiddel, water en leegte. De hele discussie is enkel en alleen gebaseerd op wat er in de social media afspeelt.

Alsof dat het echte leven is.

Ik zou zeggen: blijf gewoon met iedereen praten. In het echte leven.
Dan is er geen luchtbel. Al blijven er tegenstellingen.

En dat met iedereen praten op het internet ietwat moeilijker is, het ligt niet aan jou. Het gebouw is er niet voor ontworpen, het gebouw is een marktplaats gericht op jouw keuzes. Er is geen overbuurvrouw, er is geen buurman, er is enkel de illusie van jouw persoonlijke ruimte, jouw voorkeuren.

Zo gauw je je mobiel, je computer sluit, is de bubble weg.

Weg internet, weg bubble.
De zeepbel spat uiteen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.