We keken weg bij Mandela, we kijken weg in Israël

Na het overlijden van Nelson Mandela vielen de wereldleiders over elkaar heen om hem te eren. Als je alle eerbetuigingen zag, zou je niet geloven dat Mandela zeer veel kritiek heeft ontvangen door de jaren heen. Zo hield Mandela er een aantal dubieuze vrienden op na, Muammar Khadafi, Fidel Castro, Arafat, de leiders van de Sovjet Unie en China allemaal waren ze vrienden van Mandela. En geloof het of niet, maar in de jaren tachtig waren zij zelfs de enige vrienden van Nelson Mandela.

Een "vriend" van Nelson Mandela
Een “vriend” van Nelson Mandela

De toenmalige Britse premier Margaret Thatcher noemde Mandela een “typische terrorist” en verzette zich daarom hevig tegen sancties op Zuid-Afrika, terwijl Ronald Reagan een niet bindende resolutie van het Amerikaanse Congres om Mandela vrij te laten en het ANC te erkennen, voorzag van een presidentieel veto. Ook Dick Cheney, vice-president onder George W. Bush en in de jaren tachtig Congreslid, stemde tegen. Hier in Nederland waren vooral de SGP en in mindere mate het CDA tegen sancties op Zuid-Afrika. Mandela zat weg te rotten op Robbeneiland, de zwarte bevolking werd op wrede wijze onderdrukt en de enige die naar hen omkeken waren deze zogenaamde “dubieuze vrienden”.

Wegkijken, daar zijn we in het westen goed in, de bodemschatten van Zuid-Afrika waren te belangrijk voor ons, dus waarom ingrijpen? Wie de begrafenis van Mandela heeft gezien, kan niet geloven dat het er zo aan toe ging. Dat het westen kort na de Tweede Wereldoorlog toestond dat een fascistisch systeem als Apartheid onder hun neus werd ingevoerd en dat verzetsstrijders werden weggezet als terroristen.  Maar het gebeurde toch.

De situatie in Zuid-Afrika heeft veel gelijkenissen met de stand van zaken in Israël. Ook daar hebben we te maken met Apartheid, met verzetsstrijders die terroristen worden genoemd en dubieuze vrienden hebben. Ook daar wordt een volk onderdrukt en vernederd en ook daar kijken wij met z’n allen weer weg.

Voor de nuance is het belangrijk erbij te vertellen dat de Apartheid in Israël anders is dan die van Zuid-Afrika, namelijk als Israëlische Arabier heb je, “op papier”, dezelfde rechten als een Joodse Israëliër. Maar doe je ogen open en de Apartheid is goed zichtbaar. In Israël is er hevige discriminatie gaande, er zijn twee rechtssystemen, militaire checkpoints die de Palestijnse bevolking bewegingsvrijheid ontneemt en er is detentie zonder proces voor Palestijnen, die in de gevangenis ook nog eens gemarteld worden. En net als in Zuid-Afrika zijn er huwelijkswetten voor verschillende bevolkingsgroepen. Wie zijn ogen opent ziet dat Palestijnen duidelijk tweederangsburgers zijn. Israël overtreedt het internationaal recht door haar aanwezigheid in de bezette gebieden en de rechten van de (Palestijnse) mens worden geschonden volgens de VN.

En wat doen wij? Wij kijken net als in Zuid-Afrika weg, zijn we inmiddels goed in geworden.

19 gedachten over “We keken weg bij Mandela, we kijken weg in Israël”

 1. Misschien wat zeikerig maar ik voel me niet inbegrepen bij dat ‘we’ van je hoor: toen niet en nu ook niet.
  Ik kijk namelijk niet weg.

 2. Met “we” doel ik niet specifiek op een persoon, maar op het merendeel van de westerse samenleving.

 3. Eens met Ralph.
  Ik behoor evenmin tot “het merendeel van de westerse samenleving”.
  Verder een goed artikel, alleen dat “we” is storend.

 4. Maar we kijken niet weg bij het Glazen huis. Verbale en muzikale diarree tegen diarree bij kinderen.

  Want dat vinden de Nederlanders belangrijk.

 5. Ik begrijp je argument, Randy, maar je wekt toch een beetje de indruk dat Muammar Khadafi, Fidel Castro, Arafat, de leiders van de Sovjet Unie en China, etc…., dubieuse figuren waren.

  Wat betreft Irgun, hou nou eens op met gezeur over Israël dat ‘het internationaal recht overtreedt door haar aanwezigheid in de bezette gebieden’. Hoezo, bezette gebieden? De hele zooi is bezet sinds 1948. De enige oplossing, die nooit zal komen, is de een-staat- voor-iedereen die in dat rampgebied woont.

 6. Ennne, ik keek niet weg bij Sharpville, ik heb er zelfs nog een geschiedenisles over gegeven toen ik nog voor de klas stond. Ten tijde van Soweto stond ik niet meer voor de klas. Ook de moord op Biko is mij niet ontgaan. En het laffe gedrAg van de Nederlandse bewindvoerders uit die tijd al evenmin.

  En ik kijk ook nu niet weg, zelfs niet als Randy spreekt over ‘bezette’ gebieden en daarmee het recht van Israël op de grond van Palestina erkent.

  Laten we hierover nou eens duidelijk zijn: door het bestaansrecht van Israël te erkennen en te spreken over bezette gebieden die niet tot die staat zouden behoren, erkennen wij (jawel wij) ook het recht van de Joodse staat om die gebieden te bezetten.

 7. Zit niet zo te zeiken over Israel en apartheid misschien een idee om wat geschiedenis te leren dan zul je er vast wel van schrikken om te leren dat je eigen WE apartheid verzonnen had. En je zult vast ook wel erachterkomen dat de palestijnen zonder Israel vandaag dezelfde lot hebben als de jahadisten in syrie.
  Of dat Er in Europa een aantal jaren achterelkaar bussen zouden ontploffen omdat er een of ander zieke geest besluit dat Amsterdam tot een heilige plek behoort. Ipv kriteik en haat jegens je beschermer doe je blinddoek af en juig ze toe, want anders word je op een dag wakker om 6 uur met luidsprekers voor je huis die de naam van god en zijn profeet roepen.

 8. Ach gut, even je puntje maken over de Islam? Misschien moet je eens met je blonde Lijder Wilders bellen en vragen waarom hij met Holocaustontkenner Le Pen in zee is gegaan, dat doet er zeker niet toe?

 9. @ Toni, Eigen “we”? Mijn “we” is de Nederlandse bevolking, dus je hebt allicht een punt. De spookverhalen die jij nu vertelt, zijn dezelfde die rond de vrijlating van Mandela werden vertelt. Maar neemt niet weg dat er mensen worden opgepakt en vastgezet zonder proces, dat een Palestijn niet met een Jood mag trouwen. Dat je op ieder moment van de dag je huis uitgezet kan worden omdat de overheid nog wat nederzettingen wilt plaatsen. De gedachte dat een krimpende minderheid van 4% hier de boel over komt nemen is ook al absurd. Wij worden net zoals in Afrika bang gemaakt, “als we ze gelijke rechten geven dan vergaat de wereld”,

 10. Er ligt een plan op tafel van de Israelische regering om iets meer dan 40.000 illegale Afrikanen terug te sturen naar hun thuislanden met het argument dat de identiteit van de Joodse staat wordt aangetast.Flip deWinter had het niet kernachtiger kunnen samenvatten . Eigen volk eerst.

 11. Laarmans, je haalt me de woorden uit de mond. En dan hebben we het nog maar helemaal niet over hoe Afrikaanse vluchtelingen worden behandeld in Israel.

 12. Israel? Israel behoort tot de meest racistische staten ter wereld! De burgemeester van het joodse Nazareth-Hoog herwon zijn zetel na een campagne die het progressieve Israëlische blad Ha’aretz ronduit ‘racistisch’ noemde. Hij bezwoer dat, zolang hij burgemeester is, er nooit een Arabische school zou komen. Waar die 1900 kinderen heen moesten, liet hem blijkbaar koud. “Nazareth-Hoog is immers gesticht om Galilea te judaïseren.” De Likud-partij beloofde in Jaffa dat ze moskeeën tot zwijgen zouden brengen en de stad zouden “judaïseren”. De rabbi van Safet riep op nooit aan Arabieren woonruimte te verhuren. En dan hebben we het nog niet eens over de misdaden begaan door het Israelische leger tegen individuele Palestijnen!

 13. Overal vind je racisme! Ik maak me zelf ook wel eens schuldig aan vooroordelen. Ik zou het niet prettig vinden als bij mij op de galerij enkel Surinamers of Turken of Marokkanen of weet ik veel wonen, want iedereen heeft last van vooroordelen. Ik zal de maar niet zo fraaie benoemingen voor “roomblanke”Nederlanders noemen die veel gebezigd weer worden in eigen kring. Ik vind het belangrijkste dat men zich ervan bewust is en probeert te letten op elkaars gevoeligheden zonder te overdrijven.

 14. @Frank:
  [Overal vind je racisme!] :
  Ja maar: in de ene plaats aanmerkelijk meer dan in de andere.

  [Ik zou het niet prettig vinden als bij mij op de galerij enkel Surinamers of Turken of Marokkanen of weet ik veel wonen]:
  Ik heb ook liever Surinamers EN Turken EN Marokkanen (een “weet ik veel” ben ik zelf al, want internationale afkomst)

  [Ik zal de maar niet zo fraaie benoemingen voor “roomblanke”Nederlanders noemen die veel gebezigd weer worden in eigen kring]:

  Ik noem mijn beeldschone, roomblanke, goudblonde schoondochter wel eens “ons mooie Sneeuwwitje”. Kan ik haar dan beter voortaan “Doornroosje” noemen?

 15. statistisch ben ik een allochtone.
  waar ik by links etiketten plakkery moeite heb is het gemak waarmee men het woord fascisme en rascisme rondstrooit.
  natuurlyk was mandela geen jezus xrstus.
  vergeet niet dat adolf hitler en stalin in hun tyd door miljoenen als heiligen werden geerd.

  maar wy hebben pauw en witteman en femke halsema.

 16. Richard, minder moeite met ‘rechtse etikettenplakkerij’? ‘Kutmarrokanen, kutnegers, kutjoden?? En vergeet de misdaden van de VS niet. In de hele geschreven geschiedenis is er geen land geweest dat in z’n 200-jarig bestaan zoveel oorlogen heeft gevoerd.

 17. @Richard, ook allochtonen onder elkaar hebben niet in gelijke mate last van de xenofobe/racistische maatschappelijke sfeer in Nederland. Sommige kiezen dan in eigen kring te blijven, doch degene die op gelijke voet verkiezen te functioneren, worden vaak stelselmatig tegengewerkt door de xenofobe meute die de basis van Wilders/PVV/VVD vormt. Dit is voor een dagje zeker frustrerend, doch in de loop van weken, maanden, jaren wordt het alleen erger.

Reacties zijn gesloten.