“Wat populisten niet snappen is dat het over economie gaat, niet over cultuur”

Populisme. De kans is bijzonder groot dat u in deze tijden van stijgende verkiezingskoorts het woord weer vaak zal horen vallen; als verwijt, als deel van een analyse of als een geuzennaam. Maar er is iets vreemds met dat begrip populisme. Iedereen gebruikt het, maar niemand weet wat het echt betekent of waar het woord vandaan komt. Anton Jäger, een jonge Brusselaar die momenteel doctoreert aan de universiteit van Cambridge, probeert met zijn net gepubliceerde boek Kleine anti-geschiedenis van het populisme duidelijkheid te scheppen.(…)

“Wat weinigen weten”, zo maakt Anton Jäger me meteen duidelijk, “is dat het woord populisme zijn wortels heeft in de Amerikaanse politiek van de negentiende eeuw. En het stond voor iets helemaal anders dan wat we nu onder populisme begrijpen.”

“Om de geschiedenis van het oorspronkelijke populisme te begrijpen moeten we terugkeren naar het Amerikaanse platteland van de jaren 1870. Boeren hadden het toen economisch steeds moeilijker omdat er na de Amerikaanse Burgeroorlog transconintentale spoorwegen waren aangelegd die de grote steden verbonden met het diepe binnenland. Heel veel boeren in het Amerikaanse binnenland die aanvankelijk zelfvoorzienend waren, werden marktafhankelijk en geconfronteerd met een fenomeen dat we vandaag ‘globalisering’ zouden noemen. Als reactie daarop ontstonden coöperatieve initiatieven. Die dienden om de schokeffecten van die globalisering en de onderlinge competitie tussen boeren op te vangen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be