Wat is dan wel links? Verkenning deel 2

Mijn verkenning naar wat links is in de politiek gaat nog even door. Allereerst een woord van dank aan hen die reageerden op deel 1.

In deel 1 schreef ik dat de neoliberalen met succes de socialistische terminologie wisten uit te wissen. Dit deden ze in een combinatie van zwart maken van links en introduceren van bedrijfsjargon.

 • Uitgaven aan sociale zekerheid werden afgeschilderd als potverteren. De VVD presenteerde zichzelf als de partij die goed op de centen paste. Ook al was dat niet echt waar.
 • Uitkeringsgerechtigden die (tijdelijk) een steuntje in de rug nodig hadden, kregen het stempel van profiteur en fraudeur. Ze moesten gaan participeren op straffe van een boete. Het resultaat was dat mensen in betalingsproblemen kwamen door te hoge boetes. Arbeidsdeelname of participatie kwam nauwelijks van de grond. Over de omvang van uitkeringsfraude geeft deze blogpost nog steeds veel inzicht.

Bedrijfseconomisch kijken ging het beleid bepalen. Het maatschappelijk leven werd ondergeschikt aan economische groei. Het landsbelang werd uitgedrukt in concurrentiepositie en investeringsklimaat. Persoonlijk belang werd gedefinieerd als aanrechtsubsidie en jaloezietaks. Links lullen is uit en dat merken we in het beleid.

Eerder bestond een klassieke tegenstelling tussen linkse en rechtse politieke partijen. Ondernemerspartij VVD tegenover arbeiderspartij PvdA. Zij vertegenwoordigden tegengestelde belangen. VVD kwam op voor de belangen van ondernemers om zo weinig mogelijk kosten te maken met lage lonen en de rekening van milieuschade onbetaald. De PvdA vertegenwoordigde het recht van arbeiders op een redelijk inkomen, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, een normaal vangnet bij ziekte en pech en een goed pensioen.

Die tweedeling verdween toen het poldermodel in zwang kwam. Nu blijkt dat als je het Kapitaal een vinger geeft, dan pakt het je hele hebben en houden. Neoliberalisme en vrije markt zijn inhalig. Ze zijn verblind door winststreven. Het afschaffen van de dividendbelasting is een treffend voorbeeld van de absurditeit van deze eenzijdige visie.

In de debatten hierover kwam nog een opvallende bedrijfsnorm bovendrijven. De Geheimhoudingsplicht. Alle relevante stukken waren geheim. Het leverde een schandelijke vertoning op om maar niet te hoeven openbaren. Na lang aandringen werden de stukken vrijgegeven. Echter, tegelijkertijd is Rutte er in geslaagd om de geheimhouding te introduceren als nieuwe norm in regeren en de suggestie te wekken dat informatie over coalitieonderhandelingen buiten de democratische controle valt.

Dit soort memo’s zijn in de regel vertrouwelijk, en ‘dat willen we ook echt handhaven’, stelt Rutte in een korte toelichting.

Het bestuur van Nederland wordt zo nog verder gedeformeerd tot bedrijfsbestuur.

Zo komt rechts dus aan de macht. Het gekke is dat rechts regeert door links zwart te maken, maar dat andersom niet werkt. Ondanks alle fraude en leugenschandalen blijft de VVD onverminderd groot. Kankeren op rechts helpt de klassenstrijd niet vooruit. Wil links groeien en ruimte op rechts terugwinnen, dan zullen we met iets ander moeten komen.

6 gedachten over “Wat is dan wel links? Verkenning deel 2”

 1. [Ondanks] fraude en leugenschandalen blijft de VVD onverminderd groot.

  Hoe komt dit ?

  Rijkdom is de sleutel. Mensen geven alleen maar om geld. Het is een zieke religie. Al
  zijn voor jouw geld duizenden mensen omgebracht, je bent wel rijk

  VVD heeft een beetje de instelling van de gangsterrap. De gangsterrapper van nu is óók extreem
  populair. Het kan de mensen niet schelen, dat rapper dinges, mensen gemarteld en geprostitueerd heeft.
  Hij heeft immers grote auto’s en dat is alles dat telt in het neoliberalisme, in de doodscultus. Al heeft hij zijn eigen zoontje gevierendeeld, het geld bepaalt, zet de toon.

  Al licht de politicus het halve land op, het geld bepaalt. De man grijnst, draagt een bak, heeft een dure auto en weet zich eruit te babbelen, met bureaucratische wazigheid.

  Geld is macht en might makes right

  Dit hebben mensen geleerd, van MTV, van televisie, van school, het zit ingebakken in het taalgebruik en de manier waarop mensendenken

  Trek een pak aan, huur een dure auto, knip je haar kort en mensen kwijlen op je. Zo dom zijn de mensen namelijk. Dommer dan vee. En dat is ook logisch, want het enige wat ze hoeven te doen, is volgen, vreten, kopen en reproduceren

  Wat hier aan te doen ?

  Ik denk dat onderwijs en bewustwording, buiten de reguliere structuren om, de enige weg is, om massa’s te leren wat links is en waarom links in hun voordeel is. Scholing gaat dit niet doen, de media niet en de NPO ook niet. Dit moeten we zélf gaan doen

 2. Rechts is de norm, links is de uitzondering.

  ——————————————–

  Leugens doen het voor de meeste mensen beter dan de waarheid, mensen willen de waarheid over zichzelf en anderen niet weten, vandaar dat ze gedocumenteerd en geverifieerd inzicht in de sociaal economische verhoudingen ook niet kunnen waarderen.

  Mensen bedienen zich structureel van leugens, bedrog, misleiding, uitbuiting, onderwerping en mimicry, vandaar die altijd aanwezige aantrekking van rechts op de meesten.

  Rechts is de afgeleide van een zelfgerichte en zelfgenoegzame inborst, niet voor rede en emotie vatbaar dus, tevens een door zelfaangemeten geweldsmonopolie levensbedreigend discours voor allen die wél kunnen voelen en denken. Een van de fouten van links (projectie) is te denken dat zij aan rechts een volwassen en volwaardige gesprekspartner heeft.

  Links is, in tegenstelling tot de gangbare idee dat er een zekere mate van evenwicht in de verhoudingen tussen links en rechts bestaan, zeldzaam. De meeste mensen in nederland die zichzelf als progressief of links zouden betitelen denken en handelen feitelijk rechts.

  Rechts is de norm van de natuur, met exploitatie, onderwerping, mimicry, roofdierlijke en parasitaire omgang met de ander als gedragsmodules.

  Rechts is iemand in huis halen om je toilet te laten schoonmaken, letterlijk schijten en een ander jouw stront laten ruimen.

  Rechts is daarom ongekend populair, links blijft achter als de wijze verliezer.

  De afname aan links gedachtegoed, wijsheid, elan en handelingsvaardigheid is de inluiding van de ondergang van de mensheid en de ecologische verhoudingen op de planeet, welke onomkeerbaar op ons af komen. En terwijl links nog bezig is deze waarheid te verwerken en probeert onder deze conclusie van evolutionaire logica uit te komen, is rechts feest aan het vieren. Ons laatste feest zal een rechts feest zijn, zoals alle technologische ‘vooruitgang’ en alle schijten-zonder-te-ruimen een rechts feest is.

  Harde werkers, álles mag kapot!

 3. We moeten slimmer worden, het geschimp en t onderuit halen van personen op rechts is een achterhoedegevecht. T levert views, maar inhoudelijk is het erg mager. Personen boven de zaak stellen is een lelijke strategie. We zien het sinds de jaren 30 van de vorige eeuw opgang maken, en t schijnt te werken, negative campaining, voor even dan. Maar als dat is wat je wilt, kun je je net zo goed aansluiten bij de Stalinisten of het Forum voor ‘Democratie’. Zij lusten er wel pap van. Daarin meegaan is een zwaktebod.

  Het is een valkuil.

 4. Irun

  Haat is een logische menselijke reactie. Misschien niet constructief, maar zelfs ik ben ook maar een mens

  Mijn haat leidt er wel toe, dat ik niet meer omga met familie, als ik weet dat ze VVD stemde. Ik geef CDA stemmers geen hand meer, je bestaat niet meer voor me dan. Sommige mensen daarentegen gaan relaties aan, met de fascisten

  De haat betekend zelfbescherming. VVD beleid betekend een directe aanval op mijn welzijn. Als iemand dat aanhangt, bestaat die persoon niet meer voor mij, want deze persoon faciliteert een aanval op mij. En wat is belangrijker, mijn welzijn, of ons ‘contact’ ?

  Ik denk dat de conclusie uit deze roersels is. Rechts is moeilijk te overtuigen, want is irrationeel en gelooft in Alex Jones en het avond land en in God en geesten en elfjes

  Maar wel kunnen we dus jongelingen bereiken, die nog niet politiek bewust zijn. We moeten ons dus richten op de mensen die twijfelen, de niet stemmers en de mensen met de vrije geest, de jongeren

 5. @Nayako

  Af en toe wat vrijlinks ertussendoor, nietwaar. “Rechts gelooft in …. God en geesten en elfjes.”
  Uit het kanarieboekje Hoe ben ik atheïst als het mij uitkomt?, de bron waar ook Paul Cliteur uit gedronken heeft en waar hij nu in spuwt door de joods-christelijke cultuur te propageren namens Baudet.

  Eens nadenken alvorens te reageren, is het moeilijk?

 6. Pingback: Verkenning omtrent links’ ronddolen in de mist | Krapuul

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.