Wanneer leren we nu eens iets van de geschiedenis?

Waarom wordt er geschiedenisles gegeven op scholen (of was dat ook: werd?)? Om te leren van het verleden, is mij geleerd. Om te weten wat er kan gebeuren als een land foute beslissingen neemt – en vaak was dat ‘land’ natuurlijk de heerser. Later zijn dat regeringen geworden, maar die konden even zo goed foute beslissingen nemen.

Waarom leert de politiek niets van het verleden vraagt de Denker des Vaderslands zich af. Nou dat vraag ik me ook al heeeeeeeel lang af. Het lijkt wel of de dames en heren daar in Den Haag echt alleen bij de waan van de dag leven en ook nog eens niet begrijpend kunnen lezen. Maar ja, dat was een hele andere les. *zucht*

Kortom, zullen we aankomende kabinetsleden maar eerst aan een examen geschiedenis en begrijpend lezen onderwerpen, in plaats van ze door vrinden te laten kiezen omdat ze zo lekker in de pul passen?

7 gedachten over “Wanneer leren we nu eens iets van de geschiedenis?”

  1. Persoonlijk vrees ik, dat het kunnen leren uit de geschiedenis een mythe is. De Duitse filosoof Georg Wilhelm Friedrich was daar eigenlijk al in 1832 achter… en zijn uitspraak lijkt immer nog niet weerlegd…

    “Was die Erfahrung aber und die Geschichte lehren, ist dieses, daß Völker und Regierungen niemals etwas aus der Geschichte gelernt und nach Lehren, die aus derselben zu ziehen gewesen wären, gehandelt haben.”

    Vrije (bliksem-)vertaling:

    “Wat de ervaring en de geschiedenis ons leren, is het volgende: volkeren en regeringen hebben nog nooit iets uit de geschiedenis geleerd noch naar de lessen, die daaruit te trekken zouden zijn geweest, gehandeld…”

  2. En dan te bedenken dat Maxime Verhagen jarenlang (11jr) geschiedenis heeft gestudeerd. Lang gestudeerd, maar niets geleerd. Een schoolvoorbeeld waarom langstudeerders beboet moeten worden.

  3. Het beroerde is dat je de geschiedenis uit kunt leggen zoals jij dat wilt. En dus gebruiken mensen de geschiedenis vaak om hun eigen argumenten kracht bij te zetten.

    Weten jullie nog dat de Turken voor Wenen stonden?

  4. Probleem is dat mensen de geschiedenis op hun eigen manier uitleggen, met als doel hun argumenten kracht bij te zetten.
    Je leert dus alleen van de geschiedenis als je deze van alle kanten bekijkt.

  5. z’n studie hedendaagse geschiedenis is hedendaagse geschiedenis geworden…

    het aantal google hits op Maxime Verhagen en het woord rat is trouwens opmerkelijk

  6. Hier gaat het meer over hoe de politieke keuken in elkaar zit en wat zijn onze voornaamste belangen.

    Er is een wezenlijk verschil tussen de officiële (Parlementaire) politiek en de Achterkamertjes politiek die ten grondslag, bijvoorbeeld aan alle oorlogen, ligt.

    Kennis van de geschiedenis heb we nooit gehad – nog toen in Joegoslavië, nog in Irak, nog in Afghanistan, nog nu in Libië.

Reacties zijn gesloten.