Wangedrag politie 3: hoera, de taser

Natuurlijk. Nu, door de waan van de dag, het Amnesty rapport over de taser-pilot bij de politie alweer vergeten is, laat de politie even van zich horen. Prima, die tasers. Meer graag.

In februari bracht Amnesty International een rapport uit over de taser-pilot die inmiddels bij verschillende eenheden loopt. Het rapport was vernietigend: de politie zette het wapen verkeerd in, bleek zich totaal niet bewust van gezondheidsrisico’s voor de slachtoffers en het idee dat het een alternatief zou zijn voor het vuurwapen was ook al een illusie. De conclusie: Amnesty eiste dat de pilot onmiddellijk beëindigd zou worden.

Amnesty in ‘Een mislukt experiment: de Taser-pilot van de Nederlandse politie’:

Uit het rapport blijkt dat agenten de Taser regelmatig gebruiken in situaties waarin geen sprake is van een bedreiging van het leven of risico op ernstig letsel. Zo zijn mensen getaserd die al waren geboeid, of in een politiecel of separeerruimte van een GGZ-instelling verbleven. Sommigen kregen zelfs meerdere stroomstoten toegediend, wat grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Toen de Taser werd aangekondigd, werd onder meer gezegd dat het een alternatief is voor het vuurwapen. Maar in de praktijk wordt het wapen voornamelijk gebruikt in situaties waarin voorheen geen vuurwapen zou (mogen) worden ingezet. Bovendien werd tijdens het experiment de Taser in maar liefst 80 procent van de gevallen ingezet tegen ongewapende mensen.

 

Ondanks dat het Amnesty rapport zowaar de media haalde, trok de politie zich er natuurlijk niets van aan.

Sterker nog, nu de aandacht weer geluwd is en het rapport vergeten, doet de politie zelfs alsof het nooit uitgebracht is. Ze vinden de taser fantastisch. Er moeten tasers voor alle politieagenten komen (op zich was dit natuurlijk vreselijk voorspelbaar, maar toch). En wel zo snel mogelijk.

Zeg nou zelf: een wapen waarvan Amnesty International begint te bokken, waar je mensenrechten ernstig mee in het geding brengt en dat levensgevaarlijk is, daar word je toch razend enthousiast van?

(Begin niet te ZEIKEN over de eventuele herkenbaarheid van bovenstaande agent. Het plaatje komt van een taser-promotie/propaganda filmpje dat de politie zelf op youtube heeft gepubliceerd) (toegegeven: daar had ie geen hondentanden)

  • Eerder verschenen bij Dhjana