Wangedrag bij de politie 5

Het was druk hier, dus de update liet op zich wachten. Excuus. Bij deze dan.

Eerst maar eens nieuws uit het buitenland (telt niet mee in de statistiekjes die ik onderaan bij hou).

Van de vier agenten die tijdens een aanslag in Luik (eind mei) gewond raakten, blijken er twee door hun eigen collega’s neergeschoten te zijn. ‘Gebrek aan training’, zegt de Belgische politievakbond. Ik zou daar ‘opgefokt, schietgraag en dom’ aan willen toevoegen. (Luik, gepubliceerd op 19 juni 2018)

En dan, wangedrag van de Nederlandse politie in de afgelopen tijd.

Politie gebruikt geweld tijdens een vreedzaam studentenprotest, Amsterdam, gepubliceerd op 9 juni 2018. In een artikel van de overheidspropagandasite die de NOS heet, wordt dat natuurlijk ‘ingrijpen’ genoemd. Alsof er een aanleiding was en het echt niet anders kon. Ammehoela.

Een medewerker van de politie Oost-Nederland wordt ontslagen wegens grensoverschrijdend en niet-professioneel gedrag en omdat de medewerker politiesystemen had gebruikt voor privé-doeleinden, Nijmegen, gepubliceerd op 11 juni 2018. Wat de agent dan allemaal heeft gedaan mogen we kennelijk niet weten, daar houdt de politie stijf de kop over dicht. Het was kennelijk al eerder gebeurd, want de medewerker zat in een proeftijd.

Politie Oost-Nederland ontslaat nog een medewerker omdat deze bewust verkeerde informatie in het politiesysteem vastlegde en dat systeem voor privédoeleinden gebruikte, Gelderland, gepubliceerd op 14 juni 2018. De medewerker in kwestie was vorig jaar al enige tijd buiten functie gesteld wegens ‘ernstig plichtsverzuim’. Hier ook al: geen mededelingen over wat er dan gebeurd is.

Bij een arrestatie van iemand in Arnhem vinden agenten het nodig om met hun handen in de onderbroek van de arrestant te zitten en zijn hoofd naar beneden te slaan, Arnhem, gepubliceerd op 17 juni 2018. De man werd trouwens gearresteerd omdat hij scheldwoorden naar de politie had geroepen. Wie trok er bij de rechter aan het kortste eind? Niet degenen die fysiek geweld hadden toegepast, natuurlijk…

Dan zijn er ook nog wat nieuwsberichten die niet specifiek over wangedrag gaan, maar wel de voorbode zijn van nog meer machtsmisbruik.

Zo adviseert de procureur-generaal van de Hoge Raad dat de namen van de agenten die Mitch Henriquez hebben vermoord geheim mogen blijven. Vreemd, dat voorrecht hebben andere veroordeelden van moord nou nooit. En omdat ‘veroordeelden’ zo naar klinkt, is er nu een wetsvoorstel waarbij agenten die iemand vermoorden sowieso niet meer daarvoor veroordeeld zullen worden. Het heet dan geen ‘doodslag’ of ‘mishandeling’ meer, maar ‘schending van de geweldsinstructie’, wat natuurlijk allemaal een stuk minder erg is, ware het niet dat het slachtoffer nog steeds net zo dood is. In het allerergste geval volgt er dan voor de agent in kwestie een ‘vrijspraak van overtreding van de ambtsinstructie’. Politie is natuurlijk weer razend enthousiast. Best raar dat je wel vervolgd kan worden als je schrijft over een nepspelletje waarbij men een brick naar een agent swipet, maar dat je als agent ongestraft mensen om zeep mag helpen. Toch?

En alsof het nog niet genoeg is dat Nederland zo’n 60.000 mensen telt die straffeloos anderen mogen vermoorden of mishandelen, willen BOA’s óók graag wapens kunnen dragen.

Tenslotte bedacht de politie in al haar onovertroffen intelligentie dat het wellicht een goed idee is om vrijwilligers in te gaan zetten voor de beveiliging van politiecomputers. Geniaal bedacht. Dat gaat ook echt helemaal goed komen. Hoewel… misschien moet ik toch maar eens een cursusje programmeren gaan volgen. Zo’n vrijwilligersklusje opent natuurlijk tal van hoogst interessante opties ?

Geüpdate lijst:

Soort wangedrag (uitgesplitst naar soort wangedrag, één incident kan dus in meerdere categorieën worden geclassificeerd als dat van toepassing is)

Geweld bij arrestatie niet-wit persoon: 5

Geweld bij arrestatie wit persoon: 4

Geweldsgebruik in bijzijn van kinderen: 2

Geweld naar demonstranten: 1

Ontzeggen van hulp bij persoon met fysieke beperking: 1

Geen adequate hulp verlenen aan personen in psychische nood: 4

Verbale agressie/beledigingen: 1

Beschuldigen onschuldig persoon, minderjarig: 1

Onjuiste informatie verspreiden naar de pers: 2

Alcoholmisbruik: 1

Misbruik politiesystemen voor privé-doeleinden: 2

Betrokken regio-eenheid

Rotterdam : 3

Oost-Nederland: 7

Den Haag: 3

Oost-Brabant: 1

Zeeland / West-Brabant: 1

Amsterdam: 1

– Eerder verschenen bij Dhjana