Waarom zouden we de euro redden?

Politie bewaakt de Europese Centrale Bank in Frankfurt, 19 mei 2012

 

Waarom zijn de Europese leiders zo gebrand op het behoud van de gemeenschappelijke munt, zelfs als dat enorme misère veroorzaakt voor de Griekse arbeiders? Wat is nu eigenlijk de kern van het europroject?

Door Dave Sewell

Het politieke establishment van heel Europa is vervuld van angst bij het vooruitzicht dat het project van de Europese eenheidsmunt uit elkaar kan vallen. Ze zijn wanhopig op zoek naar een deal zodat Griekenland niet uit de euro stapt of die Griekenland voldoende isoleert om de overige 16 eurolanden bij elkaar te houden.

Het is niet meteen duidelijk waarom de heersende klasse zoveel moeite wil doen om de euro te behouden. Een eenheidsmunt is misschien handig, maar het rechtvaardigt toch zeker niet de verpletterende bezuinigingen die de Grieken nu worden opgelegd?

De gemeenschappelijke munt is echter enorm belangrijk voor de heersende klasse van Europa. Samen met de Europese Unie (EU) heeft de euro de Europese bazen geholpen om een groter gewicht te krijgen binnen het mondiale kapitalisme.

De euro werd in 1999 ingevoerd toen de wereldeconomie groeide. Hij creëerde een kant-en-klare markt voor Duitse export en zorgde voor enorme winsten van Duitse, Franse en Britse banken. De eenheidsmunt werd aangeprezen als het logische resultaat van een langer proces van economische eenwording van Europa.

Maar een gemeenschappelijke munt had ook andere gevolgen voor zwakkere economieën zoals Griekenland en Portugal. Het ketende deze aan dezelfde hoge wisselkoersen en lage rentes als de sterke Duitse economie. Dit maakte het moeilijker voor hun om goederen te exporteren. Het betekende ook dat ze overspoeld werden met goedkope leningen die opgedrongen werden door financiële instellingen uit de rijkere Noord-Europese landen.

Onbalans

Deze onbalans tussen de landen in de ‘kern’ en ‘perifere’ eurolanden zat vanaf het begin ingebakken in de euro. Dat is de basis van de schuldencrisis in landen als Griekenland en Spanje – niet de ‘luiheid’ of ‘hebzucht’ van arbeiders zoals onze hypocriete leiders beweren.

Het ‘beginsucces’ van de euro kwam voort uit de economische groei. Maar zoals alle zeepbellen moest deze ook barsten. Eind 2007 brak er een financiële crisis uit op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Deze verspreidde zich snel door het wereldwijde financiële systeem toen banken ontdekten dat zij ook deze waardeloze ‘vergiftigde’ bezittingen hadden.

Op dit moment zijn regeringen over de hele wereld erop gebrand om via wrede bezuinigen het geld terug te krijgen dat ze hebben uitgegeven om de banken te redden. Met name de Duitse heersende klasse is vastbesloten om de schulden te innen die zijn opgebouwd tijdens een decennium van industriële groei in Duitsland.

Dus de euro is veranderd, van een mechanisme voor kredietverstrekking in een mechanisme om bezuinigingen op te leggen. Zolang de landen met de meeste schulden in de euro blijven, zullen ze geketend zijn aan hun steeds verder stijgende schuld.

Ze worden gegijzeld door de EU, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Deze ‘trojka’ van instituten beloofde om een deel van de schuld af te betalen door geld direct naar de bankiers te sturen. Maar in ruil daarvoor eisen zij bezuinigingen die een totale verwoesting zullen aanrichten.

Het heldhaftige verzet van de Griekse arbeiders heeft zich tegen deze chantage gekeerd. Medisch personeel weigerde om kosten in rekening te brengen bij ziekenhuisbezoek. Arbeiders van energiecentrales weigerden om de elektriciteit af te sluiten voor de armen. Er zijn inmiddels zoveel algemene stakingen geweest dat de vakbonden deze nu binnen 48 uur kunnen organiseren.

Verzet

Het verzet tegen de bezuinigingen verspreidt zich nu verder door Europa. De markten wilden dat Nicolas Sarkozy werd herkozen als president van Frankrijk, maar de kiezers stemden hem weg. De Nederlandse regering is gevallen omdat ze het niet eens werden over de bezuinigingen. Later deze maand zullen de kiezers in Ierland waarschijnlijk een nieuw EU-verdrag over bezuinigingen verwerpen in een referendum.

De heersende klasse heeft op al deze ontwikkelingen gereageerd met paniek. Zij waarschuwen voor hoge kosten wanneer Griekenland uit de euro stapt. Sommigen zeggen dat een Griekse exit meer dan 800 miljard euro zal kosten en tot een nieuwe recessie zal leiden in Europa. In deze berekening zijn de astronomische bedragen nog niet opgenomen die nodig zullen zijn om te zorgen dat Spanje en Italië niet ook uit de euro vallen.

Het zou al te laat kunnen zijn voor de euro. De afgelopen week is meer dan 700 miljoen euro van de Griekse banken gehaald, en een miljard uit de noodlijdende Spaanse bank Bankia. Door het uiteenvallen van de euro zouden banken kunnen omvallen, omdat al meer dan 2 biljoen euro aan staatsschulden zijn gedevalueerd.

De gevolgen van de mislukkende euro zullen dus gevoeld worden door de gewone mensen in Europa. Maar dat betekent niet dat we moeten instemmen met de chantage dat we moeten bezuinigen om de eurozone bij elkaar te houden. Een beleid die kant op zal de onderliggende problemen niet oplossen.

Zowel binnen als buiten de euro is het kapitalisme verwikkeld in een diepe crisis. De enige uitweg die de heersende klasse heeft is dat ze de arbeiders laten betalen. En onze enige optie is om terug te vechten. Dat betekent het afwijzen van de euro. Deze munt is opgericht door en voor de bazen, en wordt nu in stand gehouden ten koste van ons.

Dit artikel is vertaald van de Socialist Worker.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van socialisme.nu
 

11 gedachten over “Waarom zouden we de euro redden?”

  1. Marxistische complottheoretische pietpraat. Het is voor sommigen maar moeilijk te geloven dat er ook beslissingen uit overtuiging en idealisme genomen worden, als dat een andere overtuiging of ideaal dan de hunne is. Dat ideële beslissingen achteraf misschien niet altijd de beste zijn is een ander verhaal. Het moge de schrijver duidelijk zijn dat het socialisme en communisme er op papier ook een stuk beter uitzagen.

  2. @2, Joey

    Ik liet me even gaan. Niet slim natuurlijk. Daarna moet je ook vertellen wat er flut is.

    De auteur constateert een aantal problemen. In de laatste alinea presenteert hij een oplossing: afwijzen van de euro. Erg simplistisch. Als je oplossing voorstelt, zal je de voors en tegens moeten bespreken. Daar wordt niet eens over nagedacht.

  3. Natuurlijk, we gaan allemaal weer terug naar onze eigen muntjes en onze eigen briefjes en daarmee is in één klap de gehele crisis opgelost. Crisis? Je verandert van ruilmiddel en al je problemen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Geen idee hoe “The Socialist Worker” het zich precies voorstelt als Griekenland uit de Euro stapt en overgaat op de drachme. Lekker met 50% devalueren of zo? In dat geval wordt de buitenlandse schuld in één klap twee keer zo hoog en de binnenlandse bestedingen twee keer zo laag. Dat biedt weinig soelaas voor een schuldenberg die gigantische proporties heeft aangenomen.

    Syriza mag straks dan een hoop zeteltjes winnen en gebruikmaken van hetzelfde sentiment als waar Wilders gebruik van maakt, maar heeft tot heden geen enkele oplossing aangedragen om de schuldencrisis op te lossen: wel binnen de Euro blijven maar verder alleen maar aandringen op het stopzetten van de bezuinigingen, dat zal vast door de rest van Europa worden geaccepteerd. Hoe naïef kun je zijn en de domme massa trapt er, net als op 12 september aanstaande in Nederland, met open ogen in.

  4. Leuk stuk.
    Klopt ook nog grotendeels.
    De Euro is echter maar zeer ten dele schuld aan de crisis.
    De Euro heeft de financiele markten gelegenheid gegeven tot uitpersing.
    Ons financiele systeem met rente is de echte oorzaak.

  5. @ 6
    De Euro krijgt nu de schuld, maar wat we nu meemaken is gewoon een gevolg van globale herverdeling van
    de welvaart. Niets meer maar ook niks minder. De Braziliaan, Chinees, Indier, en vele andere landen in Azie
    genieten nu van de ecnomische groei die eens aanwezig was o.a. in NL en vele andere landen van Europa.

    Ook in Lires, Guldens, Marken, Drachmes was iets vergelijkbaars gebeurt.

  6. #7, precies – dit heet Mondialisatie en toen anderen in verre delen van het wereld zuchtten eronder, lieten we lachend onze bedrijven naar het Oosten verhuizen. Het is een structureel probleem van het kapitalisme waarvoor de gewone burgers worden nu gevraagd voor op te draaien.

    Het is een logisch opgebouwd stuk met uitzondering van de laatste zijn.
    Afschaffen van de euro is geen wondermiddel, maar zal blijken pijnmiddel te zijn.
    Dit zal ook niet helpen, het is maar een lapmiddel want het is de kapitalisme die in zijn grootste structurele crisis zit.

  7. Tissen zegt zinnige en wel gedurfde, heldere dingen en is daarom nu minder gelinkt op biflatie.nl

  8. Zolang, he Europees parlement zelf geen inzicht geeft,in hun begroting,zelf niet wil bezuinigen,de meest bizarre regelgeving verzint,niet met een transparant,eenduidig verhaal komt,bevolkingen,wil indoctrineren,en hun afzonderlijke historie negeert, de eenheidsworst Europa propagandeert,zal het niet lukken, de handen op elkaar te krijgen voor gezamelijke oplossingen,zolang jan met de pet forse lastenverzwaringen moet incaseren, en daarna leest over een wijnkelder van 70.000 euro voor de”elite” en al de door deze voor zichzelf gecreëerde voordelen,zal de grondslag voor populistme alleen versterken,dat biedt geen oplossing, maar is een middel om de frustratie te uiten,zolang er geen transparantie,en echte democratie komt,is Europa gedoemt te mislukken, als alle regeringleiders hun ego opzij zetten,en met strukturele oplossingen komen,zal het draagvlak onder de diverse bevolkingen ook toenemen,Holland is op dat gebied goed bezig,met het verlagen van topsalarissen,ik hoop dat het hem lukt

Reacties zijn gesloten.