Regelmatig te lezen en te horen, de zorgkosten rijzen de pan uit. Mensen op de been houden die wat mankeren kost allemaal veel te veel. Pil van Drion is veel goedkoper.
Nu weer een artikel dat stelt dat de zorgkosten in Nederland de absolute top vormen. Nergens anders in de Westerse wereld zijn de kosten zo hoog! Echt niet! Telegraaf zegt het zelf.
En wat blijkt dan? Nederland zit 2,3% boven het gemiddelde van 34 westerse landen. Is dat gigantisch? 2,3% op 11,9% van het bbp? Ik vind dat wel meevallen. Maar zo wordt wel een klimaat geschapen dat mensen die zorg nodig hebben als uitbuiters, als profiteurs neergezet worden. Want als je geld kost, lever je niks op en dat zorgt voor een blokkering en kortsluiting in het Nederlandse handelsgeestbrein.
Ik heb de vraag al eens eerder hier op Krapuul gesteld: waar wordt al dat geld aan uitgegeven? Als ik het zo lees en hoor, is het niet direct aan de zorg. Die wordt steeds minder. Minder handen aan het bed, minder medicijnen, minder behandelingen. Alles minder, maar wel meer betalen. Hoe kan dat? Dan gaat er toch iets niet goed?
Waar blijft al dat geld? Niet in de salarissen van het verplegend personeel, die moeten ook alleen meer maar werken en krijgen er niks bij. Als er te veel geld wordt besteed, dan ga je toch eerst kijken naar waar het blijft? En ik doe zo maar een gok, volgens mij lopen er in de zorg veel te veel managers rond die veel te veel kosten, aan salaris, maar ook aan ‘kekke’ plannetjes, die helemaal niets bijdragen aan een betere zorg voor mensen die dat nodig hebben.
Hier las ik wat mogelijke oorzaken en oplossingen zouden kunnen zijn voor de stijgende zorgkosten. Maar er staat niet bij, kijk eerst eens waar het geld blijft. Wel dat een van de oorzaken is dat mensen ouder worden en dus meer geld kosten (toch maar aan de pil van Drion dan, als ze wat gaan mankeren). Of dat familieleden maar de zorg moeten regelen, dus in plaats van naar je werk met een eigen inkomen, moet je maar een uitkering aanvragen en voor je familie gaan zorgen. Terug naar de ‘goede’ oude tijd.
Voor er bepaald gaat worden dat er meer betaald moet worden, of dat mensen zelf hun vangnet maar moeten regelen (wat velen nu al doen!), kijk eens waar het geld blijft. Voor er levensreddende behandelingen gestopt worden voor mensen met een zeldzame ziekte. Proefballonnetjes zijn er al genoeg opgelaten. Dat zullen ze blijven doen, net zolang tot het een keer lukt. En dan kunnen jij of je kind of een ander familielid gewoon de sigaar zijn.
Inderdaad. We moeten maar eens lekker gaan snijden in de managers. Nutteloze mensen.
Ho ho, in de gezondheidszog kost snijden geld.
Dus niet snijden, maar de managers eruit en dan voor een normaal salaris goede boekhouders in huren.
hmm
er werd mij ooit geadviseerd mij op te laten nemen voor allergie onderzoek. 6 weken of meer. ik heb dat geweigerd.
moest toen wel dagelijks komen van 8 in de ochtend tot 8 in de avond. 3 maanden lang.
eh ja, last van allergie, dat wel. tot heel ziek aan toe, maar je herkent het. en weet meestal wat je wel en niet kan eten. en ook waar je kan leven zonder binnen te zitten met een airco aan en verder nix.
voor pijn reuma, is mij ooit geadviseerd diclofenac??? en naproxin???? te slikken. jaren geleden. daar snel mee gestopt omdat ik dacht dat stel dat ik echt pijn krijg, wat slik ik dan?
las later dat er mensen ook overleden door dat medicijn gebruik.
ernstige rugklachten. pijn. fysio hielp niet, nix. een ergo therapeut die mij een rollator aanraadde, een trippelstoel en meer. een huisarts die zei je moet er mee leren leven.
ehm. op internet gezocht en revalidatie aangevraagd.
de pijn is er nog steeds, geleerd op te staan en te gaan zitten, rekening te houden met maar je leert er mee omgaan. verder loop ik soms 600 traptreden per dag, terwijl ik vroeger de trapleuning uit de muur haalde, maar geen trapleuning hier.
moet nu wel wat rustiger aan doen. want was wat veel.
maar ja, had te maken met verhuizing en opnieuw inrichten van het appartment.
griepprik al 10 geleden mee gestopt. ook niet bang geweest voor de mexican flu.
beetje terug naar af. had een homeopathisch huisarts toen ik 18 was. dit tot schrik van mijn ouders. naar bed en een warme citroen, een beetje honing. uitzieken maar.
mijn gedachte is dat er giga veel medicijnen en hulp opgedrongen wordt aan mensen en dat er geen rekening gehouden wordt met wat mensen WEL kunnen en er alleen gekeken wordt naar wat ze niet kunnen. verder is niet overal een pil geschikt voor de mensen . wel voor de farmacie die er aan verdient.
nix tegen de pil van drion. enige probleem is dat je die nog moet kunnen vinden als je altzheimer hebt, dement bent.
verder de overdaad aan het voorschrijven van medicijnen en het weggooien daarvan dat maakt alles ook duurder.
natuurlijk zijn er artsen nodig bij ernstige ziekten.
het is doorgeschoten. ook de winst die er gemaakt wordt, dat maakt het niet beter voor de mensen.
Volgens de Piratenpartij komt het voor een groot deel door de farmaceutische patenten. Wanneer zo’n patent na jaren vervalt, worden medicijnen vaak stukken goedkoper.
“De Piratenpartij bepleit dat patenten op dure medicijnen eerder vervallen, zodat medicijnen tegen ziektes als Pompe en Fabry, die nu uit de basisverzekering dreigen te verdwijnen, goedkoper worden. Met de cryptische bewering in het verkiezingsprogramma hierboven bedoelt de Piratenpartij dat de 1,1 miljard euro die in 2012 wordt uitgegeven aan dure medijnen (duurder dan 500 euro per recept) ook 10 miljoen had kunnen zijn als het patent op die dure medicijnen al was vervallen. Bij navraag blijkt de Piratenpartij deze bewering te baseren op de prijsontwikkelingen van enkele dure medicijnen waarop het patent in de voorbije jaren kwam te vervallen.”
(bron: http://www.nrcnext.nl/blog/2012/08/09/next-checkt-het-partijprogramma-van-de-piratenpartij/)
Next checkt beoordeelde die stelling als ‘ongefundeerd’, nadat ze het hadden gecheckt bij de farma-bobo’s. De PP reageerde daarop met de volgende onderbouwing: https://www.piratenpartij.nl/blog/dirk-poot/piratenpartij-reageert-op-nrc-next-fact-check.
de manager, natuurlijk dat ook.
dat zie je toch overal? niet alleen bij de gezondheidszorg.
en als er mensen voor kiezen om gekluisterd aan hun bed te liggen omringd door slangen en biepjes en pliepjes, . wel dat is hun keuze.
heb je voldoende geld dan is die kans er nog steeds.
raar natuurlijk, maar geld is helpend.
ik ga liever dood voor die tijd. dank u.
“Nergens anders in de Westerse wereld zijn de kosten zo hoog! ”
Dat klopt niet en de Telegraaf heeft het ook niet geschreven -> “Nederland zit 2,3% boven het gemiddelde van 34 westerse landen.”
Duitsland heeft vergelijkbare hoge kosten. De werknemer betalen 8,2% van de brutto-salaris en moeten
Midden in de roos!
Tsja, dat wil de mafia ons wijs maken. Dus moet er meer betaald worden anders gaan de zorgkosten niet omlaag.
Kennen jullie die reklame met vast-vast-vast ?
Doet me hier ook aan denken.
En als de kosten dalen ga ik dan minder betalen ?
Nee ! Vast-vast-vast.
M.a.w. het gaat niet om de kosten meer, maar wat de winst is.
Dat de kosten dalen is een voordeel, want dat betekent gewoon meer winst.
En wat schijnt het geval ?
Ze bulken bij verzekeraars van het geld.
De buffers stromen overal gewoon over.
En de burger zit met veel meer schulden en nog steeds meer verhogingen.
Je wordt konstant genaaid.
Te hoge kosten in de zorg. Pil van Drion. Ik zou willen dat het dan wettelijk ook een stuk makkelijker zou zijn om die pil te nemen. Behandelen doen we nog maar beperkt, wat de kwaliteit van leven flink naar beneden haalt, maar u mag natuurlijk niet dood. Dat blijven we hardnekkig bemoeilijken. Zo hypocriet! Je zal maar een aandoening hebben die niet direct levensbedreigend is. Geen behandeling meer. Geen zorg meer. Uitzichtloos lijden is wat rest.
@9 michelle
quote
Je zal maar een aandoening hebben die niet direct levensbedreigend is. Geen behandeling meer. Geen zorg meer. Uitzichtloos lijden is wat rest
unquote
geen zorg willen of een behandeling. levensbedreigend?
zelf kiezen. die mogelijkheid hebben.
verder weinig met het topic te maken. hoewel, wel met besparing in de gezondheids zorg.
Waarom is de zorg zo duur ?
1 reden.
De VVD en VVD overhead.
1 VVD (CDA / PVDA) mismanager vervangen door zoveel mogelijk goed opgeleide verpleegkundige in de zorg zou al heel wat schelen en is inderdaad de oplossing. En waarom ?
1. Meer handen aan de bed per patient
2. Daardoor minder fouten want je houd je hoofd erbij want je bent niet met 10 mensen tegelijk bezig maar met jouw patient.
3. Mensen kunnen weer aan de bak en uit de bijstand.
4. Meer inkomsten uit belastingopbrengsten voor de staat.
5. Omdat VVD ers meer stuk maken dan dat ze goed doen want die zitten er niet voor u en ik maar puur voorzichzelf.
6. Dit is de enige oplossing om die onnodige bestuurslagen in te perken en jan en mien met de pet weer aan een baan te helpen en de zorg weer kwalitatief beter te maken. Dit zullen onze opa’s en oma’s ook fijn vinden die heel hard hebben gewerkt en liefhebbende grootouders zijn. Daar kunnen zelfs VVDers toch geen NEE tegen zeggen ?
@keira, om te beginnen stel je inderdaad de juiste vraag:
1. – Indien de kosten steeds stijgen, hoe zijn ze dan over de hele zorg verdeeld, inclusief managing functies? Dat moeten we komen te weten voor een goede beslissing.
Hier zit er ook een vraag aan geplakt –
2. Indien de kosten stijgen dient men een gedetailleerde vergelijking te maken voor- en na de “Vrije Markt”, annex management walhalla in Zorg invoering.
Het zou kunnen blijken dat de door VVD ingevoerde “Markt” met management motor juist de kosten meerdere malen omhoog heeft gestuwd.
3. Wat we over ons heen krijgen is PR kletspraat, net als deze van Schippers die vertelde recentelijk in haar gebruikelijke ingenomenheid dat de ziektekosten premies zullen enorm gaan stijgen wegens de stijgende kosten in de Zorg.
Een dag later werd van de kant van de verzekeraars bekend gemaakt dat ze “asociale hoge winsten sinds vorig jaar aan het maken zijn” (het gaat om ettelijke tintallen miljarden, alles bij elkaar geteld, want ze verklappen sowieso alleen een deel van hun winsten, der rest is strikt geheim), terwijl de burger werd door hetzelfde Schippers en haar VVD entourage steeds voorgehouden dat er enorme kosten voor de verzekeraars zijn door de “Zorg” en dat verklaart volgens dezelfde Schippers dat de premies steeds omhoog gaan, inclusief in de toekomst.
Blijkt een de zoveelste leugen te zijn, steeds door de media en geïnteresseerden klakkeloos herhaald.
Vergeet niet erbij dat men reeds een jaar lang het liedje herhaalt dat de geneesmiddelen de kosten zo hoog opjagen.
Dus dit zou de reden zijn dat verzekeraars geen verlies willen draaien – de premies verhoogd.
Nu dat het blijkt dat dit niet klopt en de verzekeraars miljarden op de rug van de zieke mensen opstrijken zullen ze de premies gaan verlagen?
Antwoord: Neen.
Wat asociale winst is blijft lekker in het portemonnaie van de verzekeraar en wat Schippers, Rutte, VVD hebben de burger te vertellen is steeds hetzelfde – we komen in jou portemonnaie graaien onder de bekende misleiding over de kosten van de Zorg.
Conclusie: de burger wordt een rad voor ogen gedraaid.
Als er te veel ‘managers’ in de zorg rondlopen, dan kunnen die er wat mij betreft best uit.
Maar:
– is het zo dat er veel ‘managers’ in de zorg rondlopen?
– hoeveel levert het op als de managers worden ontslagen?
– wat is een ‘manager’? Is dat ook die dame die achter de receptie zit? Die levert namelijk ook geen zorg.
Ik ben bang dat voor links en rechts de ‘manager’ inmiddels een even mytisch begrip aan het worden is als de ‘allochtoon’. Als je ze er maar uitgooit dan lossen de problemen zich vanzelf op. Het is veilig als je complexe problemen kan toeschrijven aan één veroorzaker.
@Robin, leef je op eiland of zo?
Dat je niet veel van de Zorg begrijpt, zou aan je jonge leeftijd te wijten zijn want gezonde jonge mensen weten niet veel van deze thema.
Leuk dat je aantal vragen stelt, doch tevens moet je sommige antwoorden zelf vinden.
@13 – dat is ook niet dé oplossing maar wel een zeer terechte doorn in het oog van velen.
Een opeenstapeling van factoren is niet met 1 simpele vingerwijzing te duiden. Volgens mij is het één van de moeilijkste portefueilles.
Als er 1 slechte manager in de zorg rond loopt dan is het wel onze minister van VWS, als je met een budget van 75 miljard (!) nog je job niet gedaan krijgt, veel mensen krijgen ondermaatse zorg en in de pers verschijnen berichten over prijsafspraken en gekonkel tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen en dubieuze praktijken van farmaceutici heb je je boeltje niet onder controle en ben je wat mij betreft niet geschikt voor het ambt.
@15, het is de gebruikelijke dubbele spel, de Minister kletst wat en laat de Grote Spelers hun spelletje spelen.
-De winst die zorgverzekeraars gaan maken is ‘bijna onmaatschappelijk hoog’. Naar verwachting zet de winststijging zich voort in 2013.- Dat zou geheel volgens de verwachting zijn. Immers alle zorginstellingen en individuele zorgverleners gemangeld, geknipt en geschoren, een slinkend basiszorgpakket, stijgend eigen risico en stijgende aanvullende premies. Zakelijk gezien doen de meeste verzekeraars precies wat een private onderneming met winstoogmerk hoort te doen. PR matig lijkt het overigens handiger deze winsten voorlopig boekhoudkundig weg te werken, misschien helpen extra advertenties, een extra verbouwing van de mooie panden, een paar extra bonussen en extra lease auto-contracten hierbij.
Hoe was onze zorg nu eigenlijk en waar gaat het naar toe? Wisten jullie dat:
1. Met slechts 3,7% van het bbp geeft Nederland verhoudingsgewijs eigenlijk het minste geld uit aan curatieve zorg (ziekenhuiszorg, huisartsen en zelfstandig medisch-specialisten) dan Frankrijk (4,9%), Zwitserland (5,0%) en Denemarken (5,3%) , Belgie, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Groot-Brittannie. De totale gezondheidzorg als % van bbp is wel het hoogst, doordat Nederland veel meer uit geeft aan de niet curatieve zorg (SIRM 2012).
2. Natuurlijk kan en moet het altijd beter. Echter al lang voor het begin van de marktwerking ideologie leverden de Nederlandse dokters internationaal gezien de beste prijs kwaliteitsverhouding (EHCI, Commonwealth fund, SIRM), en dat met minder dokters per 1000 inwoners. Er was en is geen grondslag om het oude zorgsysteem zo volledig om te gooien of onze artsen en andere zorgverleners te sarren en door het slijk te halen. Sterker, ik citeer: ‘Here comes the speculation: one important net effect of the NL healthcare system structure would be that healthcare operative decisions are taken, to an unusually high degree, by medical professionals with patient co-participation. Financing agencies and healthcare amateurs such as politicians and bureaucrats seem farther removed from operative healthcare decisions in the NL than in almost any other European country. This could in itself be a major reason behind the NL landslide victory in the EHCI 2012.’ En wat doen we nu, we ontnemen de medische professionals alles en dragen de regie over aan … juist ja, private verzekeraars met winstoogmerk.
3. Kortom, al is verbetering altijd noodzakelijk, Nederlandse artsen presteren internationaal gezien eigenlijk ook al best goed. Het bericht van het CBS over de specialisten inkomens is zeer achterhaald en tendentieus. Maar komt nu eenmaal uit goed uit voor sommige partijen. Medisch specialisten als de graaiende ‘bad guys’, en de verzekeraars als de ‘good guys’, die het wel het beste voor hebben met de voor hen anonieme patienten. Welke burger gelooft dat nu echt? De vrees voor ‘Sicko’ (film Michael Moore) toestanden is steeds meer gegrond, het voorland van onze zorg helaas als het zo door gaat.
Grotendeels mee eens dat de “oude” gezondheidszorg hoefde niet zo radicaal op de shop.
Verbeteringen zijn elke jaar noodzakelijk, maar de “Vrije Markt” in de Zorg volledig open gooien voor financiële speculaties ten bate van Verzekeraars en grote fianciele spelers op de rug van de zieke burgers was, helemaal niet nodig.
Het is eerder crimineel te noemen.