Waarom komt afgestudeerd econoom Zakir niet aan werk?

Nou, gewoon, omdat witte Kaaskoppen voor gaan bij sollicitaties.

Gediscrimineerd werd er altijd al in Nederland, ondanks dat er werd beweerd dat dat allemaal wel meeviel. Nu we Wilders hebben die dat vuurtje wat heeft opgestookt, de pers die alles uitvergroot in beeld brengt – Marokkanen die iets uithalen, zijn gelijk straatterroristen en jongens uit de Bible Belt die een dorp terroriseren zijn opgeschoten blagen die een geintje uithalen, moet kunnen – plus een crisis waardoor het weer een werkgeversmarkt is geworden, tja, dan gaat de discriminatie weer hard gevoeld worden. Dan komen mensen als Zakir niet aan de bak, mogen niet eens laten zien wat ze in hun mars hebben, want van verkeerde afkomst. Ik vind het te treurig voor woorden.

Overigens maakt de Tweede Kamer zich er ook druk om, die willen dat een werkgever beboet wordt als hij discrimineert bij een sollicitatie. Maar is dat al niet in de wet vastgelegd? Dat er niet mag worden gediscrimineerd? Het probleem bij zo’n regel is natuurlijk het bewijs. Hoe bewijs je dat je wordt gediscrimineerd op afkomst (of omdat je vrouw bent of omdat je ouder bent?). Afwijzing gaat toch altijd omdat je niet voldoet aan het profiel of niet zou passen binnen het bedrijf of dat je te hoog opgeleid bent of ze hebben een betere kandidaat gevonden. Dus is gewoon onzinvoorstel voor mij.

12 gedachten over “Waarom komt afgestudeerd econoom Zakir niet aan werk?”

 1. Charmant, hoe men in de comments bij Trouw over elkaar heen buitelt om duidelijk te maken dat er in Nederland toch écht niet gediscrimineerd wordt, want willen is kunnen want kijk maar, Chinezen lukt het wel (alsof die de afgelopen twintig jaar net zo’n slechte pers hebben als Arabieren).

 2. En dat terwijl massa’s Spanjaarden naar Marokko gaan om werk te vinden. Misschien zoekt Zakir op de verkeerde plek?

 3. #3

  Is geen kul Keira. Dat was van-de-week bij eenvandaag/nieuwsuur. Spanjaarden gaan nu als ‘gastarbeider’ in Marokko werken!

 4. @>>2,
  Niet erg netjes om een geboren Hagenees, met een bruin kleurtje naar Marokko testuren.
  Hier mee vertolkt u de ware mentaliteit van de witte ”’Discriminerende ”’ nederlanders.

 5. @4 en @5 Ik blijf het een kulopmerking vinden, zie @6. I rest my case, om maar eens een goed Nederlandse uitdrukking te gebruiken 😛

 6. Tsja, economische vluchtelingen. Dat is niet wat we willen natuurlijk 🙂
  Heeft Gekke Geert al Kamervragen gesteld over deze landverraders? Superieure roomblanke Europeanen die vrijwillig zichzelf verhoeren aan zo een verwerpelijk fascistisch Islamitistenland als Marokko. Bah!

 7. Tja, het structureel, steeds op alle manieren ontkende, probleem van de Nederlandse maatschappij wordt steeds zichtbaarder.

  Er is plekje alleen voor eigen mensen is de regel in grote delen van de Nederlandse maatschappij.

  Daar tegen is men gebruikelijk vol met aanwijzingen “hoe moet je het best doen”. Je leert ze graag en je gaat vervolgens ontdekken dat wat voor Jantje Smit werkt, werkt NOOIT voor Zakir.

  Want waar het op neer komt is niet de methode, maar wel je afkomst.
  Het is net de verlengstuk van de zogenoemde Integratie Circus, het is gewoon nooit goed.

  Er is een reden hiervoor – totale gebrek aan acceptatie en in de praktijk mensen als gelijken willen gaan accepteren.
  Het is altijd en nog steeds aanwezig uit de slavernij geërfde mentaliteit – we zijn altijd aan de anderen superieur en we benaderen ze altijd op die manier.

 8. #2, typische opmerking voor de racisten en xenofoben die proberen steeds het probleem te verplaatsen.
  (om “aanwijsbare redenen”)

  Nou dan, misschien zit jij Bernard op de verkeerde plek te schrijven?

 9. “Dat er niet mag worden gediscrimineerd? Het probleem bij zo’n regel is natuurlijk het bewijs. Hoe bewijs je dat je wordt gediscrimineerd op afkomst (of omdat je vrouw bent of omdat je ouder bent?). Afwijzing gaat toch altijd omdat je niet voldoet aan het profiel of niet zou passen binnen het bedrijf of dat je te hoog opgeleid bent of ze hebben een betere kandidaat gevonden.”

  Als het aan Fortuyn had gelegen en aan zijn ideologische geestverwant Wilders hadden we dat probleem niet. Dan zou het gelijkheidsbeginsel uit de grondwet opzij gelegd worden om openlijk te mogen discrimineren.

 10. “Dinsdag schreef ik over Mohammed Zakir, een jonge afgestudeerde bedrijfseconoom, die al twee jaar naar werk zoekt en nergens wordt aangenomen. Dit zal vast wel het gevolg zijn van discriminatie. Want iemand met een buitenlandse naam, neigend naar Marokkaans, tja, die willen ze niet hè?”

  De gemiddelde PVV-er zal eerder zeggen dat Zakir het aan zichzelf te wijten heeft dan dat er onwil is bij werkgevers. Zelfs als de gemiddelde PVV-er van zichzelf weet niets met allochtonen te maken wil hebben- laat staan ze in dienst te nemen.
  Nu maar hopen dat Zakir zelf niet in de mist gaat, mocht hij in de toekomst wel aan de bak komen. Het is niet te hopen dat hij zijn moeizame periode vergeet en afgaat geven op andere allochtonen, omdat het hem toevallig wel gelukt is met de “juiste talenten”, “opleiding” en “goede wil”.

Reacties zijn gesloten.