Waarom Frankrijk (nog steeds) brandt

Meer dan tien jaar na de grote opstand in de Franse voorsteden, is de relatie tussen burgers en politie er enkel op verslechterd. En afgaande op de politieke beslissingen die genomen worden, ziet het er niet naar uit dat dit opbod gauw zal afnemen.

Juli, vorig jaar. Adama Traoré trok er met zijn jarige broer op uit om te vieren. In de straten van Beaumont-sur-Oise, een stadje ten noorden van Parijs, werd het duo tegengehouden door een politiepatrouille. Adama, die geen geldig identiteitsbewijs bij zich had, probeerde weg te rennen maar werd uiteindelijk gepakt door de politie. Dat betekende zijn dood.

De officiële verklaring luidde dat Adama stierf door een bijzonder acute infectie. Volgens de agenten verloor Adama het bewustzijn in de politieauto en kon er niks meer gedaan worden om hem te redden. Een wetsdokter stelde dat er weinig sporen van geweld waren op het lichaam van Adama en dat de doodsoorzaak orgaanfalen door infectie was.

Maar de feiten wijzen erop dat Adama wel degelijk stierf door het hardhandig optreden van de politie, en getuigenissen van aanwezige brandweermannen in het politiekantoor suggereren dat er geweigerd werd om Adama hulp te bieden op het moment dat hij duidelijk in levensgevaar verkeerde. Agenten verklaarden dat Adama dat slechts deed om aandacht te trekken. De doodsoorzaak van Adama is tot op heden niet opgehelderd. Getuigen en experten spreken elkaar tegen, de politie beweert correct gehandeld te hebben.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be