Waar de slavernij voortbestaat in de VS

Er is een oproep uitgegaan voor een staking van werk in de gevangenis in de VS, de negende september. Een soort staking die nog grotere organisatorische problemen met zich meebrengt dan een staking in de wereld aan de andere kant van de muur. En waar geen ontslagdreiging bij hoort, maar de dagelijkse dreiging van het geweld van de bewakers, die zelf een van de sterkste vakbonden van de VS hebben. Een vakbond die politici sponsort die om Strenge Straffen vragen – want dat betekent Brood Op De Plank.

Het dertiende amendement van de grondwet van de VS schaft de slavernij af – rijkelijk laat, zoals u weet, maar niet later dan Nederland: 1865. In het artikel wordt evenwel een uitdrukkelijk voorbehoud gemaakt voor veroordeelden.
Ruim 2,3 miljoen mensen zitten gevangen in de VS, zestig procent van hen is zwart of gekleurd (de macht maakt graag onderscheid in het Land der Vrijen waar men geobsedeerd is door “ras”). De waarheid achter dit getal is dat er anno 2016 meer mensen slaaf zijn in de VS dan voor de invoering van dit amendement, dus voor de zogenaamde afschaffing van de slavernij.
Men kan beter niet verwachten dat hier binnenkort een eind aan wordt gemaakt.

De nieuwe oude slaven maken bijvoorbeeld het olala-ondergoed van “Victoria’s Secret”. Wie wil dat nou nog dragen? Iets dergelijks zou natuurlijk ook gelden als het in zo’n zweethuis in Bangladesj of Cambodja werd gemaakt, of voor de historische continuïteit: Haïti.

De lijst van “bedrijven” die gebruik maken van slavenarbeid.

1 gedachte over “Waar de slavernij voortbestaat in de VS”

  1. Pingback: VS: gevangenen staken tegen slavernij | Krapuul

Reacties zijn gesloten.