VVD: bijstand intrekken indien het Nederlands niet machtig

Net als de PVV op haar retour lijkt te zijn wil de VVD blijkbaar laten zien dat zij ook heus wel PVV-achtige stoere asomaatregelen durft aan te kondigen: mensen die geen Nederlands spreken verliezen hun recht op bijstand, als het aan de VVD ligt.

Nee, dat zal buitenlandse kenniswerkers aantrekken. Waarom D66 zich steeds niet wil aansluiten bij linkse samenwerking wordt ook duidelijk, want die zien ook wel wat in dit plan. Of ze zijn zich in elk geval opzichtig aan het inlikken voor de volgende formatieronde.

Iedereen moet verplicht Nederlands spreken als het aan de VVD ligt, maar op veel universiteiten moet weer verplicht in steenkolenengels les gegeven worden, en dat is in veel grote bedrijven trouwens ook de voertaal. Kunnen we dan niet ook korten op de bijstand van mensen die geen Engels spreken, want dat verkleint je kansen op een baan ook. Er bestaan trouwens ook Limburgers die nauwelijks een woord ABN spreken, worden die ook gekort?

Overigens ligt het wel iets genuanceerder dan dat er gelijk een uitkering afgepakt zou worden. Het korten gaat in gradaties en bovendien zou het vereiste taalniveau slechts op dat van een inburgeraar liggen. Het ligt zelfs zo genuanceerd dat er sprake is van overbodige wetgeving, zoals de linkse oppositie zegt, want bij het zoeken naar werk terwijl men in de bijstand verkeert hoort al een verplichte taalcursus.

Kortom, het is de VVD er alleen maar om te doen om met symboolwetgeving die PVV-stemmers weg te kapen voor wie de PVV nu toch echt te debiel voor woorden begint te worden, maar er verder nog wel alles aan willen doen om buitenlanders het gevoel te geven dat ze nicht erwünscht zijn.

20 gedachten over “VVD: bijstand intrekken indien het Nederlands niet machtig”

 1. Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om te kijken waar de sporen van Wilders naartoe leiden. 🙂

 2. Tevens vindt Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat iedereen die in NL in een ziekenhuis terechtkomt voldoende Nederlands moet kunnen spreken en dat tolken daarom niet meer vergoed worden. Echter, niet iedereen van die doelgroep had kunnen weten dat ze opeens verplicht Nederlands moesten kunnen en ik kan me zo het volgende voorstellen:

  “Helaas kon de patiënt (een musicus op doorreis die alleen Swahili, enkele locale Afrikaanse dialecten en een paar woordjes Frans sprak) niet tijdig kenbaar maken dat hij allergisch was voor penicilline. Minister Schippers vindt het natuurlijk erg jammer voor de nabestaanden en de festivalgangers die het optreden in Chicago moesten missen, maar dan had hij maar niet tijdens de overstap op Schiphol onwel moeten worden.”

  Een aantal ziekenhuizen heeft inmiddels besloten dat dit niet voldoet aan het bieden van voldoende zorg en gaat die tolken dus maar zelf vergoeden: http://frontpage.fok.nl/nieuws/503599/1/1/50/ziekenhuizen-gaan-tolken-zelf-betalen.html

 3. Prima: alleen diegenen die ABN spreken komen nog in aanmerking. Dus iedereen met ook maar een spoor van bijvoorbeeld een zachte g met een ver weggestopt Indisch accent : raus uit de uitkeringen!. Of bedoeld de (P)VV(D) dit niet?

 4. Toen de VVD achterban de buitenlanders binnenhaalden voor werk dat autochtone Nederlanders geen zin in hadden, hadden ze toen die eis moeten stellen. Niet nu.

 5. Kom maar ratjes , kom naar de boot waar de kapitein van je vorige schip op is opgeleid ……

 6. Laurent schreef:

  “VVD: bijstand intrekken indien het Nederlands niet machtig”

  Dan krijgen ze mot met de PVV-aanhang. Regelmatig blijkt in reacties op Krapuul dat die op een handvol scheldwoorden na het Nederlands nauwelijks tot niet machtig is.

  edward Schreef:

  BEN EEN TROTSE PVV STEMMER MET EEN MBO/HBO opleiding dus niks domme stemmer weet heel goed waar ik op stem

 7. Leuk voor nieuwkomers van een jaar of 60-70 die analfabeet zijn. De lieden van de ‘Vereniging Voor Destructie’ zijn werkelijk wereldvreemd. Simplistisch klootjesvolk.

 8. Allemaal voor de buhne zoals de pvda terecht heeft laten weten want er zijn al mogelijkheden genoeg. Suggesties voor meer wetsvoorstellen voor de VVD:

  – Allochtonen mogen niet door een rood verkeerslicht rijden.
  – Allochtonen moeten belasting betalen.
  – Allochtonen mogen geen pompstation overvallen.
  – Oh ja, in het park mag een gemeente nu bordjes gaan plaatsen met ‘alleen voor blanken’.

 9. Een heel dom voorstel van de VVD, want wie maakt nu hun huis zwart schoon, en wie bedient ze in de pizzaria, shoarmatent en andere horeca, wie zorgt er nu voor handjes in verzorgingshuizen en de kassen. De zonen en dochters van VVD ers, want die zijn werkeloos na hun studie politicologie, psychologie enz. Ga snel aardbeien plukken ,aspergers steken en de billen van jullie oma’s afvegen. Wanneer dringt het eens tot die botte hersens door dat iedereen nodig is!

 10. lachen toch iedereen kent nederlands er wordt niet bij gezegd HOE goed je het moet spreken dus gebrekkig nederlands kan ook gewoon,plus dat je als je een les volgt gewoon heerlijk je uitkering krijg..dus henk,jordy ,ingrid,thea,nel en toos? weer hebben jullie niks om blij te zijn

 11. Je zult zien hoor. Dan kunnen ineens een hele zwik allochtonen ineens wel Nederlands spreken terwijl ze dat jaren hebben verdomd. En dat alleen maar om die uitkering te behouden.
  Maar als ze aan het werk zónder dat ze Nederlands spreken gaan is het nog erger. Want dan zorgen ze er weer voor dat de hardwerkende wel Nederlandse uitkeringsgerechtigde in de bijstand blijft.
  Zo zie je maar weer hoe gevaarlijk eigenlijk die gasten uit niet-westerse landen zijn. Voortdurend er op uit om Nederland bankroet te maken.

 12. van politici die wachtgeld trekken mag je ook verwachten dat ze er voor zorgen dat ze zich zo goed mogelijk profileren op de arbeidsmarkt

  als een politicus in zijn actieve carriere dusdanige bagger uitkraamt dat er een ernstig vermoeden bestaat van gebrekkige geestelijke ontwikkeling dan zou de politicus in kwestie op voorhand zijn wachtgeldaanspraken moeten verliezen

  lijkt me redelijk

 13. Kaaskop Schreef:

  als een politicus in zijn actieve carriere dusdanige bagger uitkraamt dat er een ernstig vermoeden bestaat van gebrekkige geestelijke ontwikkeling dan zou de politicus in kwestie op voorhand zijn wachtgeldaanspraken moeten verliezen

  Temeer ook omdat van zo’n politicus z’n inkomen makkelijk zo’n 15 à 20 slecht Nederlandse sprekende allochtonen én autochtonen een zelfde uitkering kunnen krijgen.

  Terzijde: Mijn vrouw zit in dit “vak”. Ze is coördinator voor mensen die allochtonen het Nederlands bijbrengen en bovendien mensen die werken als onderdeel van inburgeringscursussen.
  Sommige mensen leren nooit Nederlands. Hoe hard ze ook hun best doen. Ik weet het heel goed want ik heb ze zelf in de familie en die hebben wat lesgeven aangaat bij ons een streepje voor.
  ALLE allochtonen zijn nu al verplicht om een cursus te volgen. En er wordt ook altijd een rapport opgemaakt als blijkt dat de cursus niet aanslaat. Zeer zelden komt het voor dat iemand weigert aan zo’n cursus deel te nemen en in die enkele gevallen dat dat wel gebeurt blijkt de achtergrond “trots” te zijn. Dus geen “arrogantie”. Men merkt dat men het nooit leert of dat ze altijd fouten zullen maken en schamen zich daarvoor. Dat is weliswaar onterecht althans voor de meeste mensen (maar voor Wilders en z’n volgelingen en een deel van de VVD inderdaad iets waar ze zich voor moeten schamen en derhalve aangeven dat ze minderwaardig zijn, zoals eigenlijk iedereen die het lef heeft om in Nederland het een beetje beter te krijgen.)
  Die hele actie van de VVD-minister slaat nergens op. Immers hij is puur gericht op immigranten, maar het is nu eenmaal zo dat het voor de staatskas geen fluit uitmaakt. Immers op het moment dat een immigrant wél aan de voorwaarde voldoet en daardoor een baan krijgt. vist een ander achter het net. Die heeft ook recht op een bijstandsuitkering. Er verandert dus in wezen niks.
  Het zou uiteraard anders zijn als er tekort is aan mensen. Maar dat is niet het geval. Er is een tekort aan werk.

 14. @ #4 en #10. Fries? Inderdaad. `k Heb in het verleden collega’s gehad die alleen maar Fries spraken, het Nederlands bijna waren verleerd.

 15. Abdul Alhazred Schreef:

  @ #4 en #10. Fries? Inderdaad. `k Heb in het verleden collega’s gehad die alleen maar Fries spraken, het Nederlands bijna waren verleerd.

  Kep altied minsen dai mie in aandere toal aansproakn in ’t Grunnens antwoord geem. Kent nait hebben as ze miedtn toal nait willn verstoan.

 16. Henk Veldman Schreef:

  hebben

  Kiek, goa k aolweer. Schrief ik “hebben” moar ik wait dat et “hebm” mot weezn. Komt van die lu die almaor hun toal wiln opdringn.

Reacties zijn gesloten.